100% Emil Constantinescu in dialog cu Robert Turcescu

Constantinescu + Turcescu 26.04.2004

De același autor

Va cer un singur lucru: sa ma uitati!

Buna seara, d-le Constantinescu, presedinte al Actiunii Populare si presedinte al Romaniei in perioada 1996-2000. Bine ati venit! Va asteptam de ceva vreme. In septembrie 2000, la New York, intr-o intalnire a diasporei cu presa, spuneati: "Va cer un singur lucru: sa ma uitati!". Ati mai cere acelasi lucru si acum, la revenirea pe scena politica in postura de presedinte de partid? Va mai aduceti aminte de acea intalnire?
Sigur ca da. Era un semn al dezamagirii pe care am avut-o fata de fostii mei sustinatori.

Ati mai spune acelasi lucru acum?
Celor carora le-am mai spus, da.

Ce va suparase atat de tare la vremea aceea?
Faptul ca nici nu au incercat sa afle ce s-a realizat in timpul administratiei mele. Si ca au preluat intr-un mod absolut necritic tot ce li s-a spus despre administratia mea. Practic, s-au lasat introdusi in zona de manipulare a propagandei PSD-PRM, care, de fapt, reprezinta vechea propaganda securisto-comunista.

Intr-o emisiune 100%, d-na Ana Blandiana, fosta dvs. partenera, am putea spune, in Alianta Civica si una dintre sustinatoarele dvs. in perioada de la inceputul anilor '90, amintea ca in decembrie 1996, imediat dupa castigarea alegerilor, intr-o vizita facuta la Timisoara, ati declarat ca Punctul 8 al celebrei Proclamatii de la Timisoara nu mai era de actualitate. D-na Blandiana spune ca - citez din memorie in acest moment - a inteles ca sperantele pe care si le pusese foarte mult in dvs. incepeau sa aiba un contur neclar.
Ramanem pe aceasta linie. Si d-na Blandiana trebuie sa ma uite, pentru ca face parte din aceeasi categorie. E adevarat ca am fost colegi, ea a fost presedinta Aliantei Civice cand eu eram vicepresedinte, alesi de Congres.

Spuneti ca d-na Blandiana e "pe aceeasi linie", adica a fost intoxicata sau manipulata?
In orice caz, poate sa ma uite.

Detaliati ce vreti sa spuneti.
Pentru ca nu a facut nici cel putin efortul de a afla ce am spus la Timisoara, ceea ce era foarte usor, sau sa citeasca textul dupa banda de magnetofon, dupa discursul meu improvizat, ca am vorbit liber la Timisoara. A citit numai titlul din ziarul Adevarul. In acest discurs (il gasiti in volumul III al cartii mele) am spus urmatorul lucru (primeam Premiul "Speranta" al Societatii Timisoara, pentru ca indeplinisem sperantele lor, de aceea eram la Timisoara. Era o sala plina la Opera): "Punctul 8 de la Timisoara a invins, o data cu victoria CDR in 1996 si alegerea mea ca presedinte. Din acest moment, noi trebuie sa-l respectam, dar sa facem in asa fel ca peste patru ani, in 2000, cand vom fi la alegeri, sa nu mai avem nevoie de el. Ca, prin munca noastra, prin valoarea noastra, prin ce facem, oamenii sa ne aleaga pe noi". Unu: am respectat total Punctul 8 in aparatul prezidential si in aparatul guvernamental. Am cerut sa nu existe nici o persoana care a fost nomenclaturist sau securist. Si nu a existat in administratia personala, mai ales ca am cerut acest lucru din prima zi, d-lui Talpes pentru SIE, d-lui Magureanu pentru SRI. Deci, eu am respectat Punctul 8 de la Timisoara in totalitatea lui si i-am indemnat pe toti sa se poarte in asemenea masura, incat oamenii sa-i respecte pe ei, sa nu mai fie nevoie de o lege pentru inlaturarea celor care nu corespundeau Punctului 8 de la Timisoara.

D-le presedinte, dar nu este o...
Este o intoarcere a sensului.

Am curatat serviciile romane de informatii de cei proveniti de la fosta Securitate

De-a lungul mandatului dvs., nu de putine ori ati acuzat si dvs. faptul ca presa ori ca o persoana, nu neaparat din presa, lideri politici, chiar si dintre cei apropiati, v-au rastalmacit spusele. As vrea sa eliminam intr-un fel acest lucru: cat adevar exista in declaratia dvs., cat adevar exista in declaratiile pe care le-au facut respectivele persoane? Vin cu un exemplu celebru. Era momentul in care dvs. declarati, in februarie 2000, la un congres al medicilor, urmatorul lucru: "Ma simt mai terorizat si mai amenintat astazi de Securitatea lui Ceausescu decat pana in 1990. Eu nu am colaborat cu Securitatea, nu am fost urmarit, sunt o victima azi, insa. Ei m-au batut si m-au invins astazi. Ei pot sa raspandeasca orice porcarie pe care sa o foloseasca oricum. Acest fapt se intampla cu complicitatea oamenilor nostri cei mai apropiati". E corect ce am spus?
In sfarsit, e corect si e prima discutie la care apare corect.

Mai am putin.
Un moment, sa nu piarda lumea sensul, fiindca, in sfarsit, ati citat tot dupa banda de magnetofon si ceea ce a fost publicat intr-un ziar - Cronica Romana mi se pare ca a inregistrat asta. "M-au invins in ceea ce priveste comunicarea" scrie acolo. "M-au invins prin rastalmacirea cuvintelor mele. Nu m-au invins prin prezenta lor".

Nu stiu, d-le Constantinescu, ca acum vin cu un citat din cartea fostului dvs. purtator de cuvant, d-l Razvan Popescu. Spunea asa d-l Popescu: "27 februarie 2000. Scapat singur la Congresul medicilor PNTCD, Emil se lanseaza intr-un atac violent la adresa fostilor securisti si activisti regrupati dupa impuscarea tiranului sub alte palarii politice. Imediat sar in sus cine? PRM, PSD si ApR. Vor scuze publice. La miezul noptii ma suna Dorin Marian, seful administratiei prezidentiale: Ce l-a apucat? Nu era programat nici un atac. Cred ca a dat pe-afara. Ne baga-n pamant, ma, ne baga-n pamant. Nu suntem pregatiti acum. Furia a trecut. Cum il scoatem?. Decidem sa ne sfatuim. Il sun pe Berteanu, consilierul de comunicare. E relaxat, intr-o saptamana pleaca. O sa conduca un post de radio cu capital francez. Cum il scoatem? N-am nici o idee, ai cuvantul meu! Presedintele ma depaseste, are mai multa imaginatie ca mine. Il sun pe Gheorghe Voicu, seful de la National, mi-a fost coleg la Expres. Crede ca inapoi nu putem da. Dorin l-a consultat pe Nistorescu. E de aceeasi parere. Hotaram sa ne victimizam. Asta place. Perorez (declaratia d-lui Popescu): Presedintele n-are de ce sa ceara scuze in fata tarii. El s-a referit strict la fostii securisti si activisti care, imediat ce si-au gasit un nou patron politic, au indus in opinia publica cele mai mari calomnii la adresa presedintelui, ca a fost agent CIA in muntii Semenic si a vandut secretele tarii" s.a.m.d. Cum e pana la urma?
E perfect corect. Nu e nici o contradictie intre ce spune Popescu aici si ce spun eu.

E "cu il scoatem?", adica cum intoarcem lucrurile ca sa...
Asta e problema consilierilor, care totdeauna, cu bune intentii de data asta, sigur, vor sa faca ceea ce cred ei ca e bun. Lucrurile s-au desfasurat in felul urmator. Eu am fost invitat la congresul medicilor si farmacistilor PNTCD. Era momentul in care acest lucru trebuia spus. Care era momentul? Era momentul in care, prin decrete prezidentiale semnate de mine, eliberasem din structurile serviciilor de informatii generalii proveniti din fosta Securitate. Din serviciile de informatii, 33: 10 din Serviciul Roman de Informatii, 15 din Serviciul de Informatii Externe, 5 din Serviciul de Telecomunicatii Speciale, 3 din Serviciul de Protectie si Paza.

Dar erau suficienti acestia, d-le Constantinescu?
Generali?

In viata publica in general, din Romania, ati mai incercat dincolo de acestia?
Stati un moment. Astea sunt decrete publicate in Buletinul Oficial, pe care acesti oameni si le tin acasa. Si eu mi-am asumat aceasta raspundere. Cei care au vorbit, si d-na Blandiana, si altii, deseori, nu au facut nimic impotriva Securitatii, trebuie sa plece de la aceste realitati. Deci am curatat serviciile romane de informatii de cei proveniti de la fosta Securitate. Numai astfel puteam sa intram in procesul de integrare in NATO si in Uniunea Europeana. Nu s-au produs contactele, nu au venit seful FBI, seful NATO si ceilalti in Romania, pana cand acesti oameni n-au fost dati afara. Ma intrebati daca numarul este suficient sau nu.

Vreau sa ajung in alta parte, d-le presedinte.
Un moment. E vorba de generali. Pentru ca numai generalii sunt trimisi in rezerva si-n retragere prin decret prezidential. Au fost epurati un numar mult mai mare de colonei. De exemplu, in ianuarie '97, una din primele masuri pe care le-am luat: am cerut sa fie epurati din serviciile de informatii cei care supravegheau Europa Libera. Si primul care a plecat a fost d-l Ristea Priboi. A doua zi, d-l Ristea Priboi, ca si generalii pe care vi i-am citat, s-au dus in structurile PSD, s-au dus in structurile economice care controlau opinia publica prin mass-media. Ei bine, mi-ati permis, prin tot acest joc, sa explic mecanismul. Ati spus dvs. ca mi-au cerut sa-mi cer scuze PSD si PRM. Da, pentru ca structurile lor erau pline de ofiteri de Securitate.

De ce n-ati sprijinit cu toata taria trecerea arhivelor de la SRI in posesia CNSAS? Am sa va rog sa urmariti o declaratie pe care a facut-o d-l Ticu Dumitrescu in emisiunea 100% si sa incercam sa deschidem acest capitol, pentru care multi dintre cei ce au analizat perioada administratiei Constantinescu v-au adresat reprosuri.

Inregistrare: "Ticu Dumitrescu: Lovitura cea mai crunta pe care am primit-o eu si deziluzia cea mai mare au venit de la Emil Constantinescu. Omul cu care eu eram in relatii destul de apropiate, il sprijinisem, ca si Blandiana, ca si Coposu, ca si toti ceilalti care, practic, l-am inventat, ca sa ma exprim asa, si l-am propulsat pe scena politica. Eu cerandu-i un singur lucru. Ma bateam atunci in Camera Deputatilor, era 1999, ma bateam pentru dreptul ca noua institutie sa intre in posesia arhivelor Securitatii, cu spatiile si logistica din dotare, adica prin predarea cheilor. Si i-am spus ca il rog, ultima rugaminte a fost adresata in vazul presei, in gradina de la Palatul Elisabeta, fiind martori toate posturile de televiziune. Imi amintesc aceasta scena si cred ca si-o aminteste si dansul. I-am spus ca il rog aproape in genunchi sa-si trimita pe cei doi directori de la SRI si SIE sa declare in fata televiziunilor, pe posturile de televiziune, ca se rup de trecutul securist si renunta la Arhivele Securitatii. Ceea ce ar fi insemnat pentru mine punerea in ofsaid a domnilor de la Parlament care se opuneau predarii acestor arhive.

Robert Turcescu: Ce au raspuns?

C.T. Dumitrescu: Au spus da, dar au aparut pe post amandoi si m-au facut pulbere. Nu puteam sa cred ca oamenii astia fac aceasta declaratie.

R. Turcescu: Dar daca au facut-o peste capul d-lui Constantinescu?

C.T. Dumitrescu: Nu! Erau subalternii dansului direct, numiti de dansul, coordonati de dansul. N-aveau cum. Presedintele e cel care de fapt conduce aceste institutii."

Ticu Dumitrescu e un alt personaj pe care il cunosc foarte bine, din '90 si, sigur, nu pot sa spun decat lucruri bune despre el. A jucat foarte bine piesa asta si are un talent dramatic deosebit care se pune in evidenta.

Lamuriti-ne si pe noi ce inseamna "a jucat"?
In primul rand, este inadmisibil ca o persoana care a fost senator al Romaniei in doua mandate sa spuna o prostie atat de grosolana, ca presedintele ii numeste pe sefii SRI. Parlamentul ii numeste. Dintr-o data, iata vedem cum, pe post, la dumneavoastra, o persoana care a fost senator in doua mandate comunica o prostie. Nu presedintele, ci Parlamentul numeste. D-l Costin Georgescu a fost numit de catre Parlament...

CNSAS si-a adus ofiteri de securitate adevarati, care sa-i instruiasca

D-le Constantinescu, nu pot sa cred ca nu existau niste canale de comunicare directe intre dvs. si conducatorii celor doua servicii.
Exista aceasta tendinta a celor din partea democratica de a judeca cu mintea si mentalitatea statului totalitar. Deci ei, de fapt, cu tot sufletul si cu toata buna-credinta, au vrut un dictator "de-al nostru", care sa lamureasca problemele, sa-i scoata pe toti, daca se poate, sa rezolve problemele coruptiei. Or, nu se poate. Ce am adus Romaniei: am adus respectarea legii si formarea institutiilor dupa lege. In 15 martie 2000, vazand ca lucrurile nu avanseaza, eu i-am primit pe membrii Colegiului CNSAS, in 24 martie 2000 m-am intalnit cu membrii Colegiului CNSAS si i-am pus in fata cu toti reprezentantii institutiilor care tin arhive: Ministerul de Interne, SRI, MApN, Ministerul Justitiei. Acest transfer nu se poate face pentru aplauzele galeriei. Eu n-am lucrat pentru aplauzele lui Ticu Dumitrescu si ale altora. Sunt arhive importante care trebuie puse in siguranta. CNSAS nu era pregatit. CNSAS cu greu si-a pregatit un personal, si-a adus ofiteri de Securitate - i-a adus d-l Dinescu - adevarati, care sa-i instruiasca, care erau foarte buni, erau "securistii buni", cum spune d-l Dinescu - si, dupa ce i-au instruit foarte bine, au inceput sa... N-aveau sediu...

Va contrazic cu chestiile astea. Aici judecam iarasi cu o dubla masura.
De ce?

Pentru ca spuneti asa: dvs. in perioada aceea respectati legea, ati spus: "Ca presedinte, nu aveam cum sa intervin in mod direct. Am facut toate lucrurile pe cale legala".
Exact.

In urma cu un an, ati declarat ca nu mai credeti in CNSAS si declaratia dvs. este urmatoarea: "Acolo sunt oameni care nu au curaj. Membrii Colegiului, in frunte cu Mircea Dinescu si Andrei Plesu, ar fi trebuit sa publice cu orice risc listele cu ofiteri de Securitate. Se acopera in mod las si jalnic de prevederile legale". Patapievici si Dinescu v-au reamintit ca, daca se voia, in perioada mandatului ati fi putut ajuta CNSAS sa intre in posesia Arhivei Securitatii. Dar fraza pe care o spuneti o retin: "Se acopera in mod las si jalnic de prevederile legale".
Da, corect.

Pai, ce sa faca Dinescu si Patapievici si Plesu, sa incalce legea si sa publice cu orice risc listele?
Da.

Iar Emil Constantinescu sa nu le spuna nimic lui...
Le-am raspuns..., a fost o declaratie retorica pe care am dat-o ca sa vada ce inseamna sa raspunzi cu aceeasi moneda. Exact asa este: le-am cerut lor sa faca ceea ce eu n-am facut. Deci, exact, aveti dreptate in acest caz, pentru ca eu am respectat legea si ei au respectat legea. Ei mi-au cerut mie sa nu respect legea si eu le-am cerut si lor, cu aceeasi moneda, ca puteau sa faca nerespectand legea. Suntem chit.

Nu stiu daca dvs. si cu d-l Dinescu sunteti chit, dar eu, de pe margine, ma uit uluit cand aud astfel de declaratii.
Ca sa nu va uitati uluit, mi-am luat eu acuma, impreuna cu colaboratorii mei, acest drept si am deschis site-ul Actiunii Populare, care se numeste "Atentie, securisti, acum ii urmarim noi pe ei!" si publicam noi. D-l Oprea, care a fost consilier la Presedintia Romaniei si este directorul Institutului Roman de Istorie Recenta, si-a asumat acest risc. Raspunsul pe care trebuia sa-l dea cei trei pe care ii citati este corect. Pentru ca eu le-am cerut lor sa-si asume riscul, daca voiau sa para condotieri. Daca nu, imi spuneau: "D-le presedinte, dvs. ati respectat legea, si noi o respectam". Asa este. Dar sa nu dea lectii altora cineva care nu face mai mult decat tine.

Am facut tot ce-am putut

Nu puteati face mai mult in timpul mandatului dvs. pentru ca, totusi, Arhivele SRI sa ajunga in posesia CNSAS?
Inca o data, va repet cu tot calmul. Exista niste organizari, ca organizarile de santier. Ticu Dumitrescu a fost si el sef de santier sub comunism, trebuie sa stie ce inseamna sef de santier. In primul rand, nu aveau sediu si cereau sediu tot de la presedinte. Ca tot mentalitatea asta o au. Conform legii, se spune asa: "In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, Consiliul General al Municipiului Bucuresti va asigura spatiile corespunzatoare". Deci era treaba d-lor Lis sau Basescu sa le dea sediu. Nu era treaba presedintelui, presedintele nu da sedii. Cand li s-au dat sedii de catre d-l prim-ministru Isarescu - nu era treaba lui - au inceput sa faca mofturi. O cladire era prea urata, alta era afectata, chipurile, de cutremur s.a.m.d. Repet: trebuia sa aiba sediul, sa-si pregateasca personalul. Or, aceasta lege, care nu s-ar fi dat niciodata daca nu venea CDR la putere si daca nu eram presedinte - niciodata nu s-ar fi dat aceasta lege - a venit tarziu, din cauza opozitiei. Si apoi, mai trebuia facut ceva, trebuia facuta separarea arhivei, pentru ca la SRI se gasesc impreuna vechea arhiva cu cea noua, si trebuia facuta aceasta separare, care este un proces laborios. Daca ne dam aere ca noi puteam sa facem tot, noi am facut tot...

Incerc sa obtin de la dvs. macar raspunsul ca se putea face mai mult, dupa cum au spus altii.
Eu am aceasta credinta ca am facut tot ce am putut.

In vremea in care erati presedintele Romaniei peste un guvern de coalitie, stiati ca d-l Basescu, asa cum acuza in momentul de fata d-l Ciuvica, colegul dvs. de partid, ar fi avut oarecare legaturi cu Securitatea? Cunosteati, erati in posesia acestor informatii la vremea aceea?
Nu. Caietul despre care este vorba, care este un caiet in care sunt trecuti cei care au fost recrutati de Securitate in calitate de "sursa" sau de "gazda", mi l-a adus in urma cu doua luni o persoana care in timpul revolutiei, in 22 decembrie, a intrat in sediul Comitetului Judetean de Partid la Constanta.

De ce ati lansat in acest moment aceste acuzatii la adresa d-lui Basescu?
Pentru ca...

Cineva ar putea spune: opozitia din Romania si asa este schioapa, iata-i ca se mai si cearta, se mai si acuza intre ei.
Nu ca cineva "ar putea" spune, cineva chiar spune. Aceasta a fost si replica pe care au dat-o nu numai cei in cauza. Aceasta a fost replica pe care au dat-o intelectuali de buna-credinta si multi oameni de buna-credinta. Numai ca raspunsul meu este foarte clar. Din punctul meu de vedere, al celor care sunt in jurul meu in Actiunea Populara, pentru ca de data aceasta vorbesc in numele unui grup de oameni in care am incredere, este urmatorul: nu putem imparti coruptii in coruptii PSD-ului si PRM-ului, care sunt rai, si coruptii opozitiei, care sunt buni. Nu putem imparti in securistii PSD, care sunt securistii rai, si securistii PNL-PD, care sunt securistii buni. O data cu declansarea acestei informatii, care n-a fost contestata, nimeni nu a contestat documentul respectiv, el prima oara a fost contestat, pentru ca fusese folosit la Constanta, pana acum, numai pentru santaj. Deci anumite persoane erau anuntate ca se va publica un fragment si erau folosite. O buna parte din mafia din Constanta s-a construit prin aceste santaje. In primul rand vreau sa va spun ca l-am eliberat pe d-l Basescu. Deci, primul serviciu pe care i l-am facut a fost sa-l eliberam de povara santajului. Deci, dansul poate, actionand in justitie, sa dovedeasca ca nu e adevarat sau ca e adevarat. Deci, si intr-un caz sau altul... Dar lucrurile sunt mult mai interesante. Este ca inceputul unei integrame, al unui careu de cuvinte incrucisate, unde ai cateva litere, apoi ai un cuvant pe verticala, unul pe orizontala. In momentul in care a aparut aceast caiet si noi l-am afisat, au inceput sa sune foarte multi oameni interesati si am inceput sa vedem care sunt pozitiile celorlalti. Si apoi am aflat, a intervenit in discutie...

Au venit elemente noi despre d-l Basescu?
Despre toata lista. Acuma, despre d-l Basescu sigur ca au venit elemente noi si au venit elemente noi de unde nu te asteptai. Fara sa-l cheme cineva, a aparut d-l Silvian Ionescu, ofiter de Securitate din 1974, care a raspuns in Belgia de zona Belgia, unde d-l Basescu conducea reprezentanta Romaniei.

Si ce a spus?
Am aflat in primul rand care a fost traseul acestui ofiter de Securitate. In 1989, in calitate de ofiter de Securitate activ, participa la revolutie si obtine certificat de revolutionar. Dupa care el ne spune ca a fost unul dintre cei 7 membri fondatori ai FSN, ca a fost secretar general organizatoric al FSN si a stabilit structura FSN. Dupa care, in momentul in care FSN s-a spart, a plecat cu d-l Basescu. Apare un al doilea personaj acum, in relatie, care a lucrat in acelasi serviciu cu d-l Silvian Ionescu, d-l Darie. Cine a fost d-l Darie? A fost secretar general organizatoric al PD si consilier personal al d-lui Basescu, care a plecat odata cu d-l Basescu si la FSN, odata cu d-l Basescu si cand Roman a plecat cu gruparea Basescu. Ce se intampla acum cu d-l Darie?

Unde e d-l Silvian Ionescu acum?
D-l Silvian Ionescu e in continuare secretar executiv al PD si seful sectorului 3 Bucuresti.

Si d-l Darie?
Foarte ciudat si foarte interesant, d-l Darie a devenit, de doua luni, din consilier personal al d-lui Basescu, consilier personal al d-lui Nastase. Deci au un circuit. Ei lucrau in birou si cu Ristea Priboi. Mi-ati spus ca numai generali am citat. Pentru ca generalii erau trimisi in rezerva prin ordin al presedintelui, pe cand ceilalti, ca d-l Ristea Priboi, au fost eliberati inca din ianuarie 1990. Unde ii regasim acum? Exact in aceste structuri. Si acum descoperim ca, de fapt, in PD, persoanele care fac politica de cadre, pentru ca d-l Darie l-a numit pe d-l Silvian Ionescu, si amandoi au organizat tot sistemul Basescu. Si vine d-l Gusa aseara, in emisiuna dvs., si ne spune cum lupta el cu Securitatea.

D-l Gusa ce legatura are, ca mi l-ati adus in ecuatie? Prin faptul ca a fost legat de d-l Nastase si a trecut la d-l Basescu?
Nu, prin faptul ca declara ca lupta impotriva Securitatii si pentru aflarea adevarului revolutiei. Cum lupta d-l Gusa impotriva Securitatii? Cand mai intai trebuie sa se ocupe de ofiterii din propriul partid, daca este seful campaniei, pentru ca in campania asta pe care o vor face cu PD vor fi nenumarate persoane de acest fel. Acuma, vreau sa va spun ceva.

E foarte important?
Da. Nu este nici o actiune impotriva PD sau a PNL, a membrilor lor.

Nu cred, d-le Constantinescu. Suntem in campanie electorala!
Nu, nu, nu. Vreau sa va spun ca sunt tineri din fosta grupa a lui Basescu, care acum au plecat, oameni pe care i-am admirat. Sunt oameni in PD de reala valoare, asa cum sunt si in PNL. Dar este vorba de aceasta "elita" care formeaza, impreuna cu cei din PSD si PRM, caracatita politico-economica care sugruma acum Romania. Asta e problema. Si asta e lupta in care Actiunea Populara s-a angajat.

Actiunea Populara pune moralul inaintea politicului

Aveti in momentul de fata un coleg in partid, este d-l Vasile Lupu. Inteleg ca este si candidatul Actiunii Populare la Primaria Iasi, despre care, in volumele dvs., Timpul daramarii, timpul zidirii, scrieti asa, la un moment dat: "Cum poate fi judecata campania anti-CDR si anti-PNT a lui Vasile Lupu, din timpul guvernarii CDR si al alegerilor din anul 2000, generata de faptul ca nu a fost desemnat prim-ministru sau macar ministru al mediului, posturi in care s-a autopropus? In februarie 2001, Viorel Hrebenciuc mi-a marturisit ca in campanie recomanda stafului PDSR sa nu se mai oboseasca cautand pene antiputere, ci sa-l citeze pe Vasile Lupu, cel mai bun si mai credibil dusman al PNT". La care, d-l Lupu raspunde: "Vechiul CC al PNTCD m-a mandatat sa controlez aplicarea Legii funciare pe trei luni. Constantinescu a spus Nu si in trei luni nici o punere in posesie nu a avut loc. Aplicarea Legii funciare a fost blocata de Constantinescu prin Romica Tomescu. I-am cerut lui Constantinescu de mai multe ori sa-l opreasca pe Ion Avram Muresan de la furat si, dupa ce ma aproba in discutiile avute, mergea la partid si le cerea sa ma elimine din partid".
Nu evit raspunsul la nici o intrebare, pentru ca este foarte bine sa ai libertatea de a raspunde la orice intrebari. Este corect. Asa am gandit atunci. Intre timp, am scos o a doua editie a volumului I din care ati citat.

Din care ati scos aceasta declaratie...
Da, nu mai este in volum. Va fac cadou volumul si va spun si de ce am scos-o.

Ma intreb daca nu cumva e o lipsa de consecventa in atitudine si declaratii.
Nu, e o mai buna cunoastere.

Poate v-ati impacat si cu d-l Radu Vasile.
Nu, nu.

Poate cu d-l Ciorbea, ca si de d-l Ciorbea scriati la vremea respectiva.
Nu.

Sau de d-l Octavian Paler ati spus la un moment dat ca slujea...
Nu. Singurul pasaj pe care l-am scos e cel referitor la Vasile Lupu. Celelalte mi le mentin. Dar nu pentru ca Vasile Lupu a intrat in Actiunea Populara. Am avut ocazia sa reflectez mai bine fata de textul scris in anul 2000. S-au petrecut mai multe lucruri. D-l Vasile Lupu a atacat violent propriul lui partid. Ceea ce a contribuit, sigur, a fost foarte credibil si tot ce spun acolo e perfect adevarat. Numai ca, intre timp, din 2000 pana in 2004 s-a dovedit ca persoanele pe care Vasile Lupu le critica meritau sa fie criticate si n-au avut consecventa politica. Le gasim, o parte dintre ele in PRM, o parte...

V-a criticat si pe dvs.
Asta e alta problema. Eu raspund pentru ce am spus eu.

Dar v-a criticat si pe dvs. d-l Lupu.
Da.

Erau criticile d-lui Lupu justificate?
Nu.

Ati blocat atunci Legea funciara?
Nu. Eu astept acum intr-o alta emisiune, probabil, si d-l Lupu sa procedeze...

A fost aici d-l Lupu.
Bun. Si ce v-a spus?

Pai, tot cam asa. Ca, de acum, suntem colegi de partid, ne-am mai lamurit unii cu altii...
Exact. Ne-am lamurit unii cu altii si m-am lamurit ca Lupu ii critica pe buna dreptate. Din punct de vedere politic, a fost o greseala. Din punct de vedere moral, a fost corect. Or, formatiunea noua pe care am construit-o, Actiunea Populara, pune moralul inaintea politicului. Asta e ceea ce apare nou acum. Din punctul meu de vedere, mai important sau mai grav... S-o luam invers, mai grava decat criza sociala, saracia, mai grava decat criza economica si politica e criza morala a societatii romanesti. Istoria ne arata, toata istoria omenirii arata ca cele mai mari puteri economice, militare si cele mai mari prosperitati se prabusesc cand ajung in criza morala. Romania a parcurs foarte repede stadiul de la confuzia valorilor morale la ignorarea valorilor morale si am ajuns acum la negarea valorilor morale. Si atunci, am construit un nou proiect politic, o formatiune cu un nucleu de oameni care raspund in primul rand caracterului si valorilor morale si care pot fi sufletul unei miscari. Dar pentru asta, oamenii care sunt aici, pentru ca cei de care vorbesc n-au fost primiti in Actiunea Populara.

D-le Constantinescu, moralitatea in politica este discutabila. Asa cum dvs. ati eliminat acum pasajul acesta din carte, cine stie ce ne mai rezerva viitorul? Iata, va intreb, poate nu vi se pare direct legat de moralitate, dar se refera mai ales la loialitate. V-a tradat Costin Georgescu, seful SRI? Dansul este in momentul de fata ambasador in Cipru si a fost numit dupa plecarea din functia de sef al SRI de catre noul guvern, noul Parlament.
A fost propus de mine...

Sa plece in Cipru. Ambasador.
Da.

V-a tradat d-l Costin Georgescu?
Nu. Cu Costin Georgescu e o situatie foarte interesanta. In timpul in care am fost presedinte nu am primit informatiile de care aveam nevoie. Si asta o sa discutam odata...

De ce nu le-ati primit?
Pentru ca maniera serviciilor de informatii este de a trimite multe informatii nesemnificative, atacand toate domeniile, si strecurand printre ele si informatiile semnificative. Dar Costin Georgescu, respectand - nu ne intereseaza de ce, din respect pentru lege, din frica, din... - respectand toate regulamentele, m-a facut ca astazi sa fiu foarte linistit. Pentru ca, primul lucru, trebuie sa stiti cum functioneaza SRI si orice sistem de informatii: orice dosar este marcat. Costin Georgescu a fost speriat, de cine nu stiu, care i-a spus: "Iata, d-le, toate dosarele pe care le-a cerut d-l Magureanu inainte". Eu nu i-am cerut nici un dosar. Nici din partea adversarilor, nici din partea prietenilor politici. Si acum, Costin Georgescu, neincalcand legea in nici un fel, mi-a permis, in felul acesta in care se practica politia politica, in momentul in care se incalca legile, sa fiu cu inima linistita. Nu m-a ajutat in timpul mandatului, m-a ajutat dupa mandat, ca sa spunem mai scurt.

Despre o intalnire Stoica - Nastase

Sunt doua lucruri pe care vreau neaparat sa le lamuresc cu dvs., in masura in care se poate. Stiati cumva de o intalnire a d-lui Valeriu Stoica, fost presedinte al PNL, in casa lui Mihnea Berindei, la Paris, o intalnire cu Adrian Nastase, in care sa se fi pus la cale o strategie comuna pentru a sparge Conventia Democrata si a va determina sa nu mai candidati?
Da.

A existat o astfel de intalnire?
Am fost informat ca a existat.

Astfel de intalniri au mai avut loc, ale d-lui Valeriu Stoica cu d-l Adrian Nastase, si in tara?
Am fost informat ca da.

Serviciile secrete din Romania v-au informat despre aceste intalniri?
Nu, pentru ca nu aveau in obiect.

N-au in obiect?
Niciodata. Le-am interzis sa faca orice fel de politie politica. Si astazi, dupa trei ani, va dati seama ca orice informare de acest fel s-ar fi facut...

Dvs. erati, insa, ati fost foarte bun prieten cu d-l Valeriu Stoica. Poate exagerez.
Nu.

Ati avut o relatie de prietenie.
Nu, prietenia e...

De amicitie.
E mult. De cooperare corecta, pana la un punct ...

Mai mult decat cu altii.
Da. Pana la un moment dat... Da, si, daca vorbim de carti, dintre cartile de memorii care s-au scris, dupa parerea mea, totusi, cea mai corecta e a lui Valeriu Stoica.

Cum catalogati totusi gestul d-lui Valeriu Stoica de la acea vreme? Intr-un singur cuvant. Intalnirea cu d-l Adrian Nastase si...
D-l Valeriu Stoica era obsedat de o singura problema: interesele Partidului National Liberal.

Sondajul ma dadea in turul doi si, dupa aceea, chiar castigator

E adevarat ca in zilele care au precedat hotararea dvs. de a nu mai candida, despre care s-a discutat si ati explicat o gramada de lucruri, a venit la dvs. la Cotroceni d-l Alin Teodorescu sa va convinga ca rezultatele sondajelor IMAS sunt atat de proaste incat nu are nici un rost sa mai candidati?
Nu. Dimpotriva. Cu mine n-a vorbit, a vorbit cu Dorin Marian si a spus ca sondajul pe care il are in pregatire ma da in turul doi si dupa aceea chiar castigator. Sondajul era foarte bun. Pe vremea aceea aveam 21% procente de vot, ceea ce era foarte mult.

Intrebarea de final e un test de sinceritate. Pentru cei patru ani in care ati condus Romania, ca presedinte, punand in acest moment in balanta ceea ce ati promis in campanie cu ceea ce s-a realizat, analizand felul in care v-ati exercitat mandatul, dvs. ce bila v-ati acorda? Alba sau neagra?
Alba.

Categoric?
Categoric.

Motivele?
Motivele tin de ce inseamna adevar. Exista doua moduri in care o persoana poate sa afle adevarul de la cineva. Unul este interogatoriul. Arta interogatoriului consta in a obtine ceea ce celalalt vrea sa-ti ascunda. Si cea de a doua este discutia, pur si simplu, pe care o porti in asemenea maniera, ca celalalt iti spune cu bucurie lucrurile in care crede. Eu cred ca ne-am incadrat in al doilea tip. Al doilea lucru pe care lumea trebuie sa il afle este exact acesta: ca adevarul poate fi vazut. Toata viata mea, 37 de ani cat am lucrat in cercetare, am invatat ca adevarul se afla cu greu, dar se poate afla. Exista date obiective. Toate aceste rechizitorii sau discutii se sfarsesc cu o afirmatie sau o negatie. Niciodata nu se merge mai departe, la dovezi. Saptamana viitoare, Actiunea Populara va pune in discutie adevarul despre administratia Constantinescu.

Gasesc acolo adevarul despre administratia Constantinescu?
Aici gasiti date. In aceasta brosurica se gasesc informatii, cifre si date precise luate de la Banca Nationala, Fondul Monetar International, Consiliul Superior al Magistraturii. Deci acest tip de informatii, de date pot sa fie ignorate, pot sa fie comentate, dar nu pot fi contestate. As vrea sa spun ceva, in special tinerilor care ne asculta. Proiectul politic pentru care am revenit este adresat in special tinerilor care vor lucra pe piata muncii europene, vor lucra sub administratia Uniunii Europene, vor face politica Uniunii Europene.

O sa ni se spuna ca in momentul de fata nu facem campanie electorala.
Nu facem campanie electorala. Vreau sa se stie ca exista posibilitatea de a afla adevarul si de a fi liber prin demnitate. Este un lucru pe care un grup mic de oameni incearca acum sa-l construiasca.

Vom vedea ce se va intampla. Avem in fata o campanie electorala.

Nota: Textul reprezinta transcrierea emisiunii 100% realizata de Robert Turcescu, la data de 24 martie 2004.

Multumim postului Realitatea TV pentru acordarea dreptului de reproducere.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22