De același autor
E de la sine înțeles că un președinte, orice președinte, are un rol esențial în politica externă. Relațiile bilaterale și prezența în forumuri multilaterale sunt parte a mandatului. Numai că al nostru a reușit să le compromită. La ONU și-n alte instanțe internaționale vorbește o limbă de lemn, care te face să crezi că duhul lui Ceaușescu locuiește încă pe culoarele de la Cotroceni. Iar întâlnirile bilaterale fie trec neobservate – câtă lume știe că Iohannis s-a văzut, zilele trecute, cu premierul belgian? –, fie sunt mai degrabă călătorii de plăcere, cum a fost, de pildă, vizita de aproape două săptămâni pe care președintele a făcut-o în primăvară în Argentina, Brazilia și Chile, cu întâlniri oficiale care n-au durat mai mult de 5-6 ore, restul fiind divertisment. Privat, căci în asemenea incursiuni peste mări și țări e însoțit de Prima Doamnă Carmen, cum îi spune dumnealui, făcându-i cadou soției un parfum politic monarhic.
Ceva asemănător începe azi: Klaus Iohannis merge în patru țări africane – Kenya, Tanzania, Senegal și Capul Verde. Locuri atât de turistice încât până și Palatul Cotroceni a ținut să explice că oaspetelui i-au fost pregătite momente de „relaxare”. Precizarea a venit după ce numărul cârcotelilor exprimate în media a crescut, mai cu seamă fiindcă aceste vizite costă enorm, fiind nu doar lungi, ci și făcute cu un avion de lux închiriat, împreună cu o suită ce gustă și ea din plăcerile exotice ale cuplului prezidențial. Ceea ce scandalizează e faptul că toate aceste cheltuieli exorbitante sunt secrete. Deunăzi, Anca Simina de la Recorder, care a publicat un reportaj - ce arată cum se diferențiază în rău președintele nostru de alți șefi de stat -, a inițiat o petiție care solicită Administrației prezidențiale desecretizarea informațiilor privind banii de la buget cheltuiți în voiajele externe.
Mai e însă un lucru ce ar trebui să dea de gândit. Turneul african e justificat de Palatul Cotroceni pornind de la nevoia relansării relațiilor României cu țările de pe acest continent. În plus, într-un context european care face ca pe agendă să fie dosare grele precum migrația, terorismul, accesul țărilor UE la resurse și, desigur, democratizarea. Dacă ne uităm cu cine va discuta Iohannis asemenea teme, nu avem motive să credem că vizita va contribui la obiectivele pe care le urmărește UE. Dimpotrivă.
Într-adevăr, în Kenya, el se va întâlni cu un președinte care e cel mai bogat om din țară, un fel de Dan Voiculescu la cub, acuzat de numeroase afaceri de corupție. În Tanzania, Klaus Iohannis va avea ocazia să o vadă pe președinta care s-a făcut cunoscută în întreaga lume după ce a declarat că jucătoarele echipei de fotbal feminin din țara sa „au sânii mici și sunt atât de urâte încât se vor mărita foarte greu”. În Senegal, interlocutorul șefului de stat român va fi un președinte care, întrucât voia un al treilea mandat, și-a trimis adversarul principal în închisoare pentru ca ulterior, sub presiunea publică, să promită că poate nu se va mai prezenta, totuși, și-n 2024. În fine, în paradisul capverdian, Iohannis îi va strânge mâna unui președinte care a fost mai întâi 16 ani prim-ministru și care nu se poate desprinde de putere.
De ce ar trebui să finanțăm de la buget asemenea întâlniri? Cu demnitari acuzați de corupție sau de abuz de putere, pentru un președinte care refuză să dea seamă pentru cheltuielile publice? Faptul că Iohannis e cel care a decis să secretizeze asemenea informații și că, solicitat de ziariști, a mințit sugerând că legea îl obligă să le ascundă de ochii noștri e un lucru extrem de grav. Dac-aș fi fost parlamentar, ceream anchetarea președintelui. Și-n caz de refuz, suspendarea lui. În felul acesta, vacanța s-ar încheia direct cu o pensie. Nu cu una specială, desigur... //
Comentarii 11
Doru Tascau - 12-06-2023
Poate ar trebui dezgropați și morții (la propriu nu cunosc, cine știe…) și începută ancheta cu “vânzările” de copii și de case din Sibiu. Astăzi sunt dispus să cred tot ce refuzam să cred în prima campanie electorală…
RăspundeGherbea Vasile - 12-02-2023
Tardiv orice demers. După mine ar trebui modificată constituția. Și specificat clar că după doi ani de mandat orice politician, începând cu președintele și terminând cu ultimul primar din Cucuieți, să vină în fața alegătorilor să își prezinte realizările. Activitatea prestată. Și să ceară, dacă lumea e mulțumită, acceptul votanților pentru alți doi ani. Nu îmi pare normal să așteptăm patru ani să schimbăm un inutil din funcție. Și iarăși nu îmi pare normal să îi plătim. Vrei să faci ceva pentru sat,oraș, țară fă dracu benevol. Că nu ești forțat de lipsa locurilor de muncă să devii politician.
RăspundeDoru Tascau - 11-24-2023
Mă întreb dacă tradiția genților diplomat și a geamantanelor cu bani carate în afară de demnitari, se mai respectă… La secret, la secret, dar KWI câte geamantane a avut cu el în Africa?!
RăspundeGheoghe Sava Grosu Madrid - 11-24-2023
Poate ca va fi anchetat vreodata acest presedinte de paie,dar problema principala este,cum se vor recupera banii cheltuiti de joianul presedinte iohanes?Pentruca multi megaescroci fosti sau actuali politicieni au nenorocit bugetul de stat prin hotiile lor,au stat(unii) si prin puscarie,dar sumele astronomice furate n-au fost recuperate,cazurile ,Voiculescu,Udrea,Ponta,etc.
RăspundeHolbe Mircea - 11-22-2023
Voiaje cu cheltuielile pe sub radar.
RăspundeValentin Moscaliuc - 11-20-2023
Nu cred ca permierul Marcel Ciolacu, a gresit prin finantarea din fondul de rezerva a guvernului turneul de 10 zile in Africa a presdintelui Klaus Johannis. Printre altele, din fondului de rezerva sa pot finanta actiuni " de inlaturarea efectelor unor calamitati naturale ". Ori, eu cred ca Klus Werner Johannis, este pentru tara o calamitate, o catastrofa naturala.
Răspunderonea - 11-17-2023
Iohannis nu e Basescu. Face parte din sistem. Sistemul nu se autosuspenda.
RăspundeRadu Vicol - 11-15-2023
Da ,Da,Da!Bravo domnule Cristian Preda,asa trebuie sa fie un articol de ziar si acesta ar trebui sa fie rolul presei libere :dezvaluirea adevarului dureros ,dureros desigur pentru cititorul cetatean.Incaodata Bravo!
RăspundeLucian Nicolescu - 11-15-2023
"Președintele ar trebui anchetat de Parlament". Dar cine să o facă domnule Preda? Niște impostori nesătui? P.S.- Cât despre parfumul politic monarhic eu aș apela-o pe doamna Carmen cu Prima Doamnă Geta, având în vedere că doamna are doua prenume. Mie totul îmi sugerează o singură: NESIMȚIRE CRASĂ.
RăspundeIon - 11-15-2023
Sarlatanul Iohannis are bube teroriste secretizate mult mai criminale decat secretizarea finantarii retelei prezidentiale.
Răspundecititor - 11-14-2023
Nu este vina lui Klaus ca pana si o mumie pare mai plina de viata decat el. Postul ar trebui desfiintat.
Răspunde