Alegerile presedintelui

Gelu Trandafir 28.04.2006

De același autor

Lui Vasile Doana i-a fost refuzata sefia Parchetului Militar fara o motivatie oficiala. Presedintele Basescu a invocat decizia CSM, iar CSM nu a explicat de ce a respins candidatul propus de Monica Macovei. Sprijinul acordat in trecut Monicai Macovei de catre presedinte s-a dovedit crucial pentru reformarea justitiei si lupta contra coruptiei. In curand, presedintele va avea de luat decizii si mai delicate, iar in functie de acestea ne vom da seama daca reforma justitiei continua cu oameni noi si dupa ce Romania a scapat de sub amenintarea clauzei de salvgardare.

 

 

Campania pentru 1 ianuarie 2007, care se finalizeaza cu succes in aceste zile, a avut doi actori principali: presedintele Basescu, ridicat deasupra unui sistem politic dominat de coruptie si incompetenta, si Monica Macovei, "evadata" din atitudinea comoda a unei societati civile care, in cel mai bun caz, se angajeaza doar part time, dand bir cu fugitii la primele murdarii pe care sistemul i le pune in cale.

In rest, in acest efort inceput in decembrie 2004 pentru recuperarea intarzierilor si evitarea amanarii aderarii, am avut cateva roluri secundare (securizarea frontierelor gestionata de Vasile Blaga sau Mediul Sulfinei Barbu fiind mai degraba teme tehnice, fara a intampina rezistenta sistemului) si multa figuratie, uneori de proasta calitate (Bruxellesul a fost socat de tupeul ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, care a dat vina pe Comisie ca nu a reusit el sa implementeze sistemul de urmarire a colectarii TVA).

Succesul aderarii la termen s-a bazat aproape exclusiv pe colaborarea a ceea ce au dat mai bun un sistem politic schiop si o societate civila comoda, pe sprijinul constant pe care presedintele l-a acordat reformelor ministrului Justitiei. Monica Macovei s-a confruntat cu reticenta lui Tariceanu (premierul indraznind chiar sa-si convoace ministrul Justitiei la o intalnire cu amicul Patriciu), criticile PNL, frustrarile unor personaje gen Norica Nicolai, opozitia fatisa a UDMR si ostilitatea multor ziare, transformate in caini de paza ai grupurilor de interese. Macovei a avut in schimb, pe plan extern, sprijinul Bruxellesului, iar, pe plan intern, sustinerea lui Basescu, fara de care ar fi fost spulberata de interesele oligarhiei transpartinice.

Prima divergenta majora, publica, intre Basescu si Macovei a aparut acum, cand Romania se vede deja cu sacii reformei justitiei si anticoruptiei in caruta aderarii. Presedintele a refuzat candidatul propus de ministrul Justitiei pentru sefia Parchetului Militar, Vasile Doana. Potrivit pozitiilor oficiale, Basescu ar fi descoperit deodata "intelepciunea" Consiliului Superior al Magistraturii, Presedintia invocand sibilinic doar avizul negativ dat anterior lui Doana de catre CSM. Problema este ca CSM, care de-a lungul intregii campanii pentru aderarea la termen a jucat iresponsabil rolul de franar al reformelor in justitie, nu a catadicsit sa-si argumenteze in nici un fel avizul negativ dat candidatului Monicai Macovei. Explicatiile oficiale ale refuzului lui Doana cu care erau datoare cele doua institutii, Presedintia si CSM, au fost inlocuite, intr-un stil ce aminteste de Scinteia, de o depesa Mediafax. Aceasta cita copios dintr-o nota informativa a unui serviciu secret privind presupusele legaturi ale lui Doana cu un afacerist dubios, cercetat de procuror in dosarul RAFO. Mai mult, nici pana acum nu stim daca procurorul Dan Voinea, propus de Monica Macovei ca adjunct al sefului Parchetelor Militare si avizat de CSM, a primit girul Palatului Cotroceni. A trecut mai bine de o saptamana, iar presedintele, sustinator al ministrului Justitiei, nu a oferit nici Monicai Macovei, nici opiniei publice motivele refuzului sau de a-l numi pe Vasile Doana.

In lipsa lamuririlor de la Palatul Cotroceni, informatii din surse diferite converg catre ipoteza unei opozitii puternice a procurorului general, Ilie Botos, absent de la sedinta CSM cu bucluc. Lui Botos i s-ar fi cerut de la Cotroceni date suplimentare privind activitatea lui Doana. Si tot Botos, spre deosebire de Monica Macovei, ar fi avut cunostinta de nota informativa scursa in presa care-l incrimina pe Doana. Ar fi o veste extrem de proasta daca vom ajunge la concluzia ca Traian Basescu a ales sa joace in echipa lui Ilie Botos intr-un meci la care participa Monica Macovei.

Procurorul general lupta pentru supravietuire. Ii expira mandatul in aceasta toamna. Dar pana atunci Ministerul Justitiei va trebui sa prezinte parlamentului, conform legii, un raport privind activitatea Parchetului General, care va contine si un punct de vedere al Monicai Macovei privind eficienta lui Ilie Botos. Relatiile dintre ministru si procurorul general au fost tensionate inca de la debutul mandatului actualului ministru, greselile de procedura ale Parchetului General in cazul Patriciu au dat munitie celor care-l victimizeaza pe omul de afaceri ce acrediteaza acum ideea unei "isterii anticoruptie", iar activitatea Parchetului in teritoriu lasa de dorit. Este deci foarte probabil ca, in curand, presedintele sa fie pus chiar intr-o situatie mai delicata decat cea care priveste conducerea Parchetului Militar, trebuind sa aleaga intre opinia oficiala a Monicai Macovei privind activitatea lui Ilie Botos si apararea onoarei procurorului general.

In functie de urmatoarele alegeri ale presedintelui ne putem da seama cat de departe este dispus Traian Basescu sa mearga in reformarea Justitiei cu oameni noi, mai ales acum, cand hopul aderarii la 1 ianuarie 2007 a fost trecut cu brio. Si Bruxellesul va vedea daca Monica Macovei nu a fost decat "o stea" cu care au defilat in frunte autoritatile romane pe vreme rea. Comisia si Parlamentul European vor intelege in ce ritm va continua primenirea unui sistem populat inca de magistrati obedienti, odata ce sabia clauzei de salvgardare va fi fost pusa in teaca. Presedintele a facut pasii decisivi pentru un bun Raport de Monitorizare prin sustinerea Monicai Macovei si numirea ca sef al DNA a lui Daniel Morar. Dar Basescu trebuie sa clarifice si circumstantele blocarii procurorului Vasile Doana. Adevaratul test ce va arata abordarea pe termen lung a domeniului Justitiei va fi insa relatia cu Ilie Botos.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22