Revoluţia 2.0

Octavian Manea | 24.07.2012

Pe aceeași temă

Wael Ghonim, autorul unor me­morii scrise la cald, în tran­şeele revoluţiei, rămâne până astăzi unul dintre cele mai puternice simboluri ale Pri­măverii Arabe: prototipul ac­tivistului postmodern, al insurgentului digital care a intuit înaintea regimului forţa platformelor de reţelizare so­cială. „Dacă vrei să eliberezi o societate, dă-i Internet“, obiş­nuia el să spună.

Prin sim­pla activare a unei pagini de Facebook („Kullena Kha­led Said - Noi toţi suntem Kha­led Said“) şi care gradual se transformă într-o vitrină a abuzurilor regimului, jucând în acelaşi timp rolul de vector de catalizare a conştiinţei pu­blice, Wael devine unul dintre autorii tsunamiului online ca­re avea să cucerească uni­versul virtual al egiptenilor, revărsându-se apoi în lumea fizică şi măturându-l pe Mu­barak. Treptat, pagina sa de Facebook ajunge să ar­ti­cu­leze vocea „generaţiei on­line“, să exprime o conştiinţă colectivă, paralelă, care nu mai putea fi îndiguită şi re­primată de un regim lipsit de legitimitate.

De la rezistenţa „online“ şi până la protestul în lumea fizică, „offline“, nu a fost decât un pas. Teama şi frica de autorităţi începuse să dispară. Tăcerea era trep­tat convertită în putere. La un moment dat, Wael a pos­tat ideea unui protest sim­bolic, de-alungul coastelor Alexandriei, împotriva in­jus­ti­ţiilor regimului Mubarak. Par­ticipanţii, îmbrăcaţi complet în negru, ca într-o ceremonie funerară şi în deplină tăcere, aveau să se plaseze cu spa­tele la mare şi să formeze un lanţ uman, ţinându-se de mâini. Rezultatul a fost fe­nomenal. Timp de cinci mi­nu­te lumea parcă se oprise în loc. Pentru protestatari şi Egipt. Au fost mii de par­ti­cipanţi.

Asemeni unui bulgăre de zăpadă, totul avea să culmineze cu explozia din Piaţa Tahrir. În cele din urmă, manuscrisul lui Ghonim este, mai mult decât o carte de memorialistică, un veritabil manual de înfăptuit revoluţii.

// WAEL GHONIM

// Revolution 2.0: The Power of the People Is Greater Than the People in Power

// Houghton Mifflin Harcourt, 2012

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22