Pe aceeași temă
Cancelaria CC al PCR - Sedinta CPEx din 24 mai 1977
Tov. Nicolae Ceausescu: Mai sunt observatii? (Nu mai sunt). Punctul 14 - Proiectul Regulamentului cadru al concursului national al frumusetii.
Este de fapt vorba de concursul pentru "Miss Romania".
Tov. Paul Niculescu: Nu este prevazuta componenta juriului.
Tov. Nicolae Ceausescu: Sa fim de acord.
Tov. Virgil Trofin: Daca imi permiteti, as vrea sa va explic in cateva cuvinte de ce sunt impotriva acestui concurs.
Deja la noi frumusetea este conceputa intr-un tot unitar, in sensul ca este greu de spus ca omul este frumos numai atunci cand corpul este frumos, iar caracterul si munca lui sunt cu totul altfel.
Organizarea concursurilor pe care le facem acum in cadrul festivalului "Cantarea Romaniei" ne da posibilitatea imediata, efectiva, sa solicitam tinerii cei mai buni, muncitori, tarani, intelectuali, care sunt fruntasi in productie si in activitatea cultural-educativa. Nu cred ca este cazul sa organizam acest concurs numai pe problema frumusetii ca aspect.
Dumneavoastra cunoasteti probabil ca traditia cu asa-zisa "Miss Romania" nu este deloc o traditie buna si progresista, ca de aici, la vremea respectiva, se porneau tot felul de scandaluri. Exista insa alte traditii frumoase, cum era, pe vremuri, alegerea Reginei balului, care nu era declarata Miss Romania, Miss oras etc., ci era regina balului respectiv. Partial acest lucru se mai practica si acum. Deci nu consider ca aceasta actiune pentru alegerea unei Miss Romania ar fi o actiune utila, ci dimpotriva, ar da nastere unor situatii penibile la nivelul comunelor, la nivelul oraselor, ar crea chiar discutii intre fete si cred ca nu este bine sa despartim preocuparea generala pentru munca, pentru activitatea culturala, educativa, artistica si sa facem numai un concurs al frumusetii. Parerea mea este ca nu este bine sa aplicam aceasta propunere.
Tov. Miu Dobrescu: Nu iau cuvantul in calitate de coautor, pentru a da un raspuns tovarasului Trofin, ci pentru a arata ca in acest Regulament-cadru se mentioneaza ca pe primul plan, la acest concurs, este pus faptul ca tinerele sa aiba o tinuta morala si o comportare demna in familie si societate, sa se bucure de consideratie si respect in fata opiniei publice. Dupa aceea se spune ca trebuie sa aiba trasaturi armonioase, gratie, farmec, proportionalitate corporala, adica argumente de ordin artistic.
Tov. Nicolae Ceausescu: Alegerea unei Miss se practica si acum in multe tari.
La noi nu este vorba in niciun fel ca ar putea fi cineva nemultumit in comuna, pe judet sau pe tara. Sigur ca trebuie sa se tina seama de integritatea morala a persoanei respective, dar acesta este un lucru care se practica in lume.
Tov. Leonte Rautu: De fapt, ce urmarim prin realizarea acestui concurs? In toate concursurile urmarim sa stimulam anumite calitati pe care vrem sa le cultivam. Aici ce urmarim?
Eu ma asociez la parerea tovarasului Trofin.
Tov. Virgil Trofin: De ce sa izolam, printr-o asemenea actiune, ca unele sunt foarte frumoase iar altele foarte urate. La ce serveste?
Tov. Elena Ceausescu: Pentru asta nu facem concursul uratelor. Cine este frumos este frumos, cine este urat, este urat.
Tov. Nicolae Ceausescu: Concursul este intitulat "Frumusete, tinerete, harnicie".
Tov. Elena Ceausescu: Dintre fetele muncitoare unele sunt mai frumoase, altele mai putin frumoase. Dar daca ele intruchipeaza si harnicie si frumusete, cu ce ne incurca oare si de ce trebuie sa ne tot gandim la concursurile anterioare cu alegerea unei Miss Romania.
Tov. Nicolae Ceausescu: Asa ar fi multe lucruri pe care nu ar trebui sa le mai admitem.
Tov. Elena Ceausescu: Nu se poate pune problema in felul acesta.
Tov. Virgil Trofin: Dar avem toate celelalte concursuri.
Tov. Elena Ceausescu: Frumusetea este o bogatie a poporului. Poporul nostru este un popor frumos. In regiuni sunt unele fete pe care iti face placere sa le privesti.
Tov. Niculescu Paul: Chiar este nevoie sa facem concursul acesta in fiecare scoala? Ce da acest concurs pentru scoli? Inainte se inscria la concurs cine dorea.
Tov. Leonte Rautu: Nu facem un lucru bun pentru fetele acestea, pentru mentalitatea lor. Si, daca ne referim la experienta internationala, aceasta confirma anumite lucruri, adica acest concurs are mai mult un caracter comercial.
Tov. Paul Niculescu: Sa facem acest concurs pe orase, dar sa se inscrie fetele care vor.
Tov. Nicolae Ceausescu: Participarea nu este obligatorie. Se scrie si in material. Dar eu sunt de acord sa nu cuprindem scolile. Sa se faca la nivelul oraselor si al judetelor. Desigur, in scoli, acolo se pot alege in cursul balului, in cursul serbarilor. Dar aici este altceva.
Tov. Elena Ceausescu: Poate sa avem in vedere si costumatia cea mai frumoasa.
Tov. Paul Niculescu: Acest concurs este altceva. Aici concurentele nu vin imbracate.
Tov. Ion Iliescu: Concurentele trebuiesc masurate si se iau cifrele caracteristice.
Tov. Elena Ceausescu: Noi am mai avut concursuri pentru Miss Romania.
Tov. Ion Ionita: Eu sunt de parerea ca ar trebui sa mai lasam treaba aceasta. Totusi, la ce ne asteptam? Suntem aici Comitetul Politic Executiv al partidului. La ce ne asteptam cu actiunea aceasta? Avem atatea forme de educatie, avem atatea manifestari culturale. Are dreptate tovarasul Iliescu. Fetele acestea trebuie sa fie masurate. La ce ne asteptam?
Tov. Vasile Patilinet: Daca organizatia de tineret, de UTC, considera ca este bine si sustine acest lucru, de ce sa nu facem? Ei au facut propunerea, ei doresc - si de ce sa nu fim de acord?
Tov. Ilie Verdet: Pe vremea cand noi eram tineri muncitori si se alegea Miss Romania, noi nici nu auzeam de ele. Pe atunci, la diferite petreceri organizate, se alegea o regina a balului. Dar daca noi am combina in cadrul acestui festival tineretea cu frumusetea si harnicia, am da un colorit frumos. Sa combinam cu dansuri, cu cor, adica sa facem ceva bun, sa nu mergem numai sa prezentam niste fete la masuratoare. Aceasta are legaturi si cu traditia noastra.
Tov. Ion Iliescu: Este bine sa clarificam ce vrem cu acest concurs, pentru ca aici sunt niste criterii internationale foarte precise. Se organizeaza concursuri pentru Miss national si din acestea se alege Miss mond. Alegerea se face pe baza unor criterii foarte precise - si daca si noi vrem sa facem numai pe criterii fizice, fara Comisia de cadre, trebuie sa hotaram cum facem. La aceste concursuri este aleasa intr-adevar fata cea mai frumoasa, cu proportionalitate corporala, cu anumite masuratori.
Tov. Nicolae Ceausescu: Daca am urmari numai atat, ca fetele sa manance mai putin, ca au inceput sa se ingrase prea mult, tot este justificat. Fetele trebuie sa fie mai svelte. Sa acordam atentie si faptului ca oamenii trebuie sa se mentina si din punct de vedere fizic. Tineretul sa fie mai frumos, sa caute sa se mentina prin sport.
Tov. Leonte Rautu: Rezolvarea poate sa fie in felul urmator: sa fie o hotarare a Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste - nu a Comitetului Politic Executiv - si sa vedem ce va iesi din ea. Ca pot sa iasa diferite aspecte, fie pozitive, fie negative. Sa lasam experimental o initiativa cat mai mare la Consiliul Culturii, sa se organizeze un an de zile si sa vedem ce va iesi din treaba aceasta. Sa nu pornim cu toate fortele la organizarea acestui concurs.
Tov. Nicolae Ceausescu: Atunci sa incepem si sa-i spunem "Concursul muncii, tineretii si frumusetii".
Tov. Ion Iliescu: Eu am participat la asemenea concursuri facute de studenti, cu 10-15 ani in urma, in cadrul balurilor in taberele de vara studentesti, unde oamenii se cunosteau intre ei. Era o actiune placuta, tinereasca, desi se mai faceau si unele comentarii care le facea pe unele fete sa se simta complexate.
Tov. Nicolae Ceausescu: Se poate pune problema si invers: ca unul care merge la un examen si ia nota 3 se pune in complex fata de unul care ia nota 10.
Tov. Ion Ionita: La examen se face verificarea unei munci.
Tov. Nicolae Ceausescu: Sunt de acord sa se ocupe de organizarea acestui concurs tineretul impreuna cu Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste. Sa nu apara aceasta ca o hotarare a Comitetului Politic Executiv si sa nu-i spunem "regina".
Tov. Gheorghe Pana: Daca si juriul se va apuca sa complice lucrurile cum le complicam noi acum o sa iasa altceva. Juriul vede si apreciaza.
Tov. Nicolae Ceausescu: Noi nu ne gandim sa mergem dupa aceea la concursul international. Sa facem concursul fara masuratorile acestea. Sa-i dam caracterul acesta.
Tov. Ion Iliescu: Ar fi mai bine daca am introduce armonia datelor fizice, care tine de un anumit proces de crestere, care este educativ si pentru parinti si pentru tineri.
Tov. Nicolae Ceausescu: Sa organizam si sa mergem la concursul pe tara.
Arhiva Comitetului Politic
Executiv al CC al PCR
Nr. 1562/20 iunie 1977
Tovarasului Nicolae Ceausescu
Secretar General al Partidului Comunist Roman
Va supunem, spre aprobare, Regulamentul-Cadru la concursului national al frumusetii.
Mentionam ca Regulamentul a fost discutat si aprobat de Biroul Comisiei ideologice a CC al PCR.
Cornel Burtica
Dumitru Popescu
Regulamentul-Cadru
al concursului national al frumusetii
Cu privire la denumirea concursului se propun doua variante:
1. Concursul national "Frumusete, tinerete, harnicie"
2. Concursul national "Miss Romania".
1. Concursul national "Frumusete, tinerete, harnicie" (Concursul national "Miss Romania") se organizeaza o data la doi ani ca o manifestare educativa in cadrul Festivalului "Cantarea Romaniei".
2. Organizarea si desfasurarea concursului se va face de catre Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste, Consiliul National al Femeilor, Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist, Consiliul Central al Uniunii Generale a Sindicatelor, Consiliul UASCR, Ministerul Educatiei si Invatamantului, uniunile de creatie si Radioteleviziunea Romana.
3. Concursul national "Frumusete, tinerete, harnicie" (Concursul national "Miss Romania") urmareste:
- sa stimuleze interesul public pentru dezvoltarea si cultivarea insusirilor fizice si morale, pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii umane integrata in societate prin munca creatoare; sa cultive si sa pretuiasca frumusetea reprezentativa care reflecta vigoarea, sanatatea, capacitatea de munca, demnitatea, dragostea de viata, calitati care innobileaza permanent omul societatii noastre socialiste.
4. Concursul este deschis tuturor tinerilor de la orase si sate, fara deosebire de nationalitate, care sunt: incadrate in campul muncii sau frecventeaza o forma de invatamant, au o tinuta morala si o comportare demna in familie si societate, se bucura de consideratie si respect in fata opiniei publice. Concurentele trebuie sa aiba varsta intre 16 si 28 de ani si sa indeplineasca calitatile ce decurg din specificul concursului de frumusete: trasaturi armonioase, gratie, farmec, proportionalitate corporala, in conformitate cu criteriile stabilite pentru astfel de concursuri.
5. Concursul national "Frumusete, tinerete, harnicie" (Concursul national "Miss Romania") se organizeaza pe trei etape: etapa de masa, etapa judeteana si etapa republicana, dupa cum urmeaza:
a) Etapa de masa va avea loc in perioada octombrie 1977-decembrie 1978 la nivelul tuturor comunelor, oraselor si municipiilor desfasurandu-se astfel:
- la nivelul comunelor, desemnarea candidatelor se va face cu prilejul unor manifestari artistice sustinute pe scenele caminelor culturale. Juriul, pe baza consultarii opiniei publicului prezent, va desemna cea mai frumoasa fata a comunei. De asemenea, pot fi acordate si locurile II si III;
- pentru desemnarea candidatelor la etapa judeteana se vor organiza intreceri pe centre intercooperatiste cu participarea tinerelor care au ocupat locul I la nivelul comunelor. Intrecerile vor fi organizate similar cu cele de la comuna, promovandu-se in etapa superioara o singura candidata. Pot fi acordate si locurile II si III. In municipiul Bucuresti se va organiza o etapa preliminara la nivelul sectoarelor;
- la nivelul oraselor si municipiilor, concursul se va constitui ca o manifestare de sine statatoare, iar promovarea concurentelor in etapa judeteana se va face pe baza prezentarii in fata publicului a fiecarei candidate. Juriul de specialitate, impreuna cu juriul alcatuit din reprezentanti ai opiniei publice, va promova o singura candidata de fiecare oras, la faza judeteana. Se pot acorda si locurile II si III;
- desemnarea candidatelor, la etapa de masa a concursului (la nivelul comunelor, al oraselor si municipiilor) poate avea loc atat in cadrul unor manifestari cultural-artistice, cat si cu prilejul unor seri de dans sau baluri.
b) Etapa judeteana va avea loc in perioada ianuarie-martie 1979 cu participarea tinerelor selectionate la etapa de masa. La etapa judeteana, procedandu-se in acelasi mod ca in etapa de masa pentru orase si municipii, juriile vor acorda locul I (titlul de "Miss") al judetului respectiv;
- pentru eleve si studente concursul se va organiza separat, la nivelul fiecarei scoli, institut de invatamant superior, respectiv, localitate si centru universitar, urmand ca tinerele promovate sa participe in concursul judetean impreuna cu tinerele din celelalte categorii profesionale selectionate.
c) Etapa republicana va avea loc, de regula, la Bucuresti ori in alte centre ale tarii, in ultima decada a lunii mai sau prima decada a lunii iunie 1979 cu participarea detinatoarelor locului I (titlul de "Miss") al judetului. Cu acest prilej, juriul central, impreuna cu juriul alcatuit din reprezentanti ai opiniei publice, va acorda locul I pe tara (titlul de "Miss Romania"). De asemenea, juriul va mai putea sa acorde si unele diplome si distinctii speciale pentru concurentele care au obtinut punctaje ridicate.
6. Etapa judeteana si republicana vor fi precedate de o triere a concurentelor, in functie de criterii de ordin fizic, care sa corespunda cerintelor existente la asemenea concursuri. Trierea va fi efectuata de o comisie alcatuita din pedagogi, profesori de educatie fizica, artisti plastici, medici. Concurentele care vor promova aceasta proba se vor prezenta in fata juriilor de specialitate.
7. Juriile de specialitate vor fi desemnate de catre Comisia centrala si, respectiv, comisiile locale ale Festivalului "Cantarea Romaniei". Acestea vor fi alcatuite din 7-15 persoane din randul oamenilor de stiinta, arta, cultura si sport, reprezentanti ai organizatiilor de masa si obstesti, ai oamenilor muncii. Juriile, alcatuite din reprezentanti ai opiniei publice, vor fi formate din 15-21 persoane si se vor constitui ad-hoc, din randurile publicului spectator.
8. Aprecierea si promovarea concurentelor de la o etapa la alta se va face pe baza punctajului obtinut. Fiecare membru al juriului va acorda o singura nota, intre 1 si 10, prin care va aprecia farmecul personal al concurentelor, proportionalitatea corporala. Punctajul final al concurentei va reprezenta suma tuturor acestor note.
La etapa de masa (comune, orase, sectoare ale municipiului Bucuresti si municipii) juriul va lua in consideratie si aprecierile intrunite de concurente la serile de dans si balurile organizate cu prilejul concursului.
Daca pe primul loc se vor clasa mai multe concurente cu acelasi punctaj, departajarea se va face pe baza aprecierii activitatii si comportarii generale a candidatelor, precum si a calitatii de mama.
In etapele orasenesti, municipale, judeteana si republicana, pentru asigurarea obiectivitatii in apreciere de catre public si juriu, concurentele vor purta numere.
9. In cadrul galei laureatilor la Festivalul "Cantarea Romaniei", castigatoarea locului I pe tara ("Miss Romania"), precum si celelalte concurente care au obtinut diplome si distinctii speciale, vor prezenta o "parada a frumusetii".
10. Pe tot timpul concursului, Radioteleviziunea, presa (in special revista "Femeia") vor reflecta modul de desfasurare a diverselor etape, ilustrand cu prioritate semnificatia noua a acestei intreceri, felul in care prind viata obiectivele Festivalului.