"22" PLUS - ANUL XVI, nr. 268 (III) - Arhivele comunismului - Presa pentru copii

Fara Autor | 03.02.2009

Pe aceeași temă

Stenograma sedintei Secretariatului CC al PCR din ziua de 18 octombrie 1977

Au participat tovarasii Nicolae Ceausescu, Stefan Andrei, Iosif Banc, Cornel Burtica, Constantin Dascalescu, Aurel Duma, Dumitru Popescu, Ion Stanescu, Iosif Uglar, Ilie Verdet, Petre Lupu, Leonte Rautu, Vasile Valcu.
Au fost invitati tovarasii Ion Coman, Ion Sasu, Nicu Ceausescu, Constantin Bostina.

Tov. Nicolae Ceausescu: Punctul 1: Propuneri referitoare la presa pentru prescolari, scolari si pionieri.
Ce aveti de spus, tovarasi, la primul punct. Nu aveti nimic de spus?!
Tov. Cornel Burtica: Sa fim de acord.
Tov. Nicolae Ceausescu: Cu ce sa fim de acord?!
Tov. Cornel Burtica: Cu propunerile care s-au facut.
Tov. Nicolae Ceausescu: Si care este obiectul acestui material? In orice caz, trebuie sa fie imbunatatirea profilului si continutului acestor reviste.
Tov. Ilie Verdet: Mai ales ca unele reviste au chiar o aparitie buna.
Tov. Nicolae Ceausescu: Revista "Minitehnicus" in ce limba este editata?
Tov. Dumitru Popescu: In limba romana.
Tov. Leonte Rautu: Denumirea este luata din limba latina.
Tov. Constantin Bostina: Tovarase secretar general, denumirea acestei reviste este inspirata din denumirea concursului tehnic pe care noi l-am organizat.
Tov. Nicolae Ceausescu: De ce n-ati dat, acestui concurs, o denumire in limba romana?! De ce trebuie sa dati o denumire in limba latina? Nu va inteleg deloc! O fi limba latina o limba de prestigiu, dar voi vorbiti romaneste, totusi!
Tov. Leonte Rautu: Dar mie nu-mi displace aceasta denumire.
Tov. Nicolae Ceausescu: Nici mie nu-mi displace, dar este mai bine, tovarase Rautu, sa fie o denumire romaneasca, pentru ca ea se adreseaza copiilor romani. Daca ar fi o revista internationala, as mai zice! Asa ii invatam, de mici, pe copii, sa nu-si respecte nici propria limba.
Lucrarile alaturate sunt machetele acestor reviste?
Tov. Constantin Bostina: Da. Asa vor arata primele numere; am pregatit mai multe variante de coperte si de scris.
Tov. Nicolae Ceausescu: Si revista "Luminita" si-a imbunatatit continutul?! Hotararea conducerii de partid a stabilit ca trebuie sa-si imbunatateasca continutul, dar, dupa cum este prezentata aici, este greu de spus ca s-a respectat hotararea. De altfel, toate sunt prezentate la fel! Si revista "Arici Pogonici", care este o revista foarte usoara, necesita masuri serioase de imbunatatire, mai ales ca am stabilit s-o transformam in "Soimii patriei". Mi se pare ca propunerile ce mi se prezinta nu pot fi acceptate ca orientare pentru aceasta revista, si nici chiar pentru revista tehnica, "Minitehnicus". Nu s-a adus nici o imbunatatire acestei reviste care, in viitor, va purta denumirea "Soimii patriei". Nici chiar revista editata in limba maghiara.
Asa cum am mai aratat, eu am inteles ca nu ne limitam la o schimbare de denumire. Am stabilit sa apara o revista cu totul noua, in ce priveste continutul, si, ca sa zic asa, sa devina o revista oficiala a acestei organizatii. Am stabilit ca sa pastram revista "Luminita", cu caracter general, si in loc de revista "Arici Pogonici" sa facem o revista cu un continut nou. Eu asa am inteles! Dar, aici, voi imi prezentati numai schimbarea denumirii si la revista "Arici Pogonici" si la revista "Minitehnicus"; asa cum se prezinta aceasta revista tehnica, nu are nici o orientare. Chiar de la primul numar nu iti dai seama de profilul ei, de orientarea pe care trebuie sa i-o imprimam. Noi am stabilit sa facem niste reviste serioase, cu atat mai mult, cu cat ele se adreseaza copiilor. Daca ar fi pentru oameni mari, as mai intelege, as mai accepta, dar gandindu-ma ca facem niste reviste care se adreseaza copiilor, ele trebuie sa fie foarte bine concepute, la nivelul lor de gandire, ajutandu-i mai mult pe copii in insusirea problemelor de studiu, de munca si de viata. Sigur, la nivelul lor, la intelegerea lor. Eu asa am inteles ca trebuie sa facem aceste reviste. "Minitehnicus" nu contine nimic din acestea si mai spunem ca este si revista Organizatiei de pionieri!
De fapt, tovarasi, nici una din aceste reviste nu poate sa fie acceptata asa cum se prezinta. Trebuie sa consultati pe cei care se pricep la reviste, sa analizati temeinic problemele pe care le ridica presa pentru copii. Asta este raspunsul la principiile stabilite de Congresul al XI-lea al partidului, de Congresul educatiei politice si al culturii socialiste, privind insusirea si pregatirea pentru munca si viata, formarea constiintei socialiste, insusirea si transpunerea in practica a principiilor si normelor eticii si echitatii socialiste, dezvoltarea dragostei si devotamentului tinerei generatii fata de patrie, partid si popor?! Daca cei care prezinta aceste reviste considera ca se respecta aceste principii si cerinte, atunci putem discuta. Asa cum sunt prezentate aceste reviste, ele nu corespund si nu respecta aceste cerinte.
Ele trebuiesc prezentate din nou. Asta este parerea mea. Daca ceilalti tovarasi le considera bune, sa vedem!
Tov. Ilie Verdet: Machetele nu le-am vazut, dar ideia ca atare mi s-a parut buna; poate sa fie o revista buna pentru propaganda tehnica.
Tov. Nicolae Ceausescu: De ce nu s-au difuzat machetele? Trebuie sa se trimita machetele revistelor tuturor.
Tov. Constantin Bostina: O sa le prezentam din nou.
Tov. Nicolae Ceausescu: Primul numar al revistei se refera tocmai la indicatia de a se adresa pionierilor. Din continut, nu rezulta aceasta. Sa se vada ca este o revista editata in Romania, sa rezulte ca exista, la baza ei, o anumita conceptie. Dupa continutul chiar al primului numar, parca ar fi o revista editata in alte tari, pe alta planeta. Nu se poate nici asa!
Eu am inteles, de asemenea, ca revista "Soimii patriei" sa aiba si un alt continut, nu sa-i schimbam doar denumirea.
Tov. Constantin Bostina: Am revazut si continutul.
Tov. Nicolae Ceausescu: Nu ati revazut nimic. Ati pastrat toate caricaturile pe care le aveati si inainte. Acesta este adevarul! Si revista in limba maghiara, este la fel. Ele trebuie sa serveasca spiritului nou, sa aiba un continut nou.
Tov. Constantin Bostina: Tovarase secretar general, vom revedea toate revistele si le vom prezenta din nou.
Tov. Nicolae Ceausescu: Bine.


Arhiva Comitetului Politic Executiv al CC al PCR
Nr. 3087/17 noiembrie 1977

Tovarasului
Nicolae Ceausescu
Secretar General al Partidului Comunist Roman

Supunem spre aprobare propunerile inaintate de Consiliul National al Organizatiei Pionierilor privind infiintarea, cu incepere de la 1 septembrie 1977, a revistei "Minitehnicus", imbunatatirea profilului si continutului revistelor "Luminita" si "Napsugar", precum si a revistei "Arici Pogonici", care sa poarte in viitor denumirea de "Soimii patriei", editarea unui supliment al revistei "Napsugar", pentru copiii de 4-7 ani, denumit "A haza sólymai" ("Soimii patriei").
Propunerile au fost analizate si insusite de biroul Comisiei ideologice a CC al PCR.

Dumitru Popescu
Cornel Burtica


Organizatia Pionierilor
Consiliul National
Arhiva Comitetului Politic Executiv al CC al PCR
Nr. 3087/17 noiembrie 1977

Nota cu privire la presa pentru prescolari, scolari si pionieri

1. Programul de masuri pentru aplicarea hotararilor Congresului al XI-lea al partidului si ale Congresului educatiei politice si al culturii socialiste in domeniul muncii ideologice, politice si cultural-educative, pune in fata presei pentru prescolari, scolari si pionieri sarcini sporite privind cresterea contributiei acesteia la pregatirea copiilor pentru munca si viata, la formarea constiintei socialiste, insusirea si transpunerea in practica a principiilor si normelor eticii si echitatii socialiste, la dezvoltarea dragostei si devotamentului tinerei generatii fata de patrie, partid si popor. In acest sens, Programul de masuri prevede infiintarea revistei "Minitehnicus", imbunatatirea profilului si continutului revistelor "Luminita" si "Napsugar", precum si a revistei "Arici Pogonici", care sa poarte in viitor denumirea de "Soimii patriei".
2. In vederea indeplinirii acestor sarcini, Biroul Consiliului National al Organizatiei Pionierilor propune masuri concrete referitoare la continutul si profilul fiecarei reviste pentru prescolari, scolari si pionieri (anexele 1-4). In acelasi spirit, se propun imbunatatiri asupra modului de prezentare grafica a revistelor.
In ceea ce priveste revista "Napsugar", pentru ca aceasta sa raspunda in mod corespunzator si cerintelor educative pentru copiii in varsta de 4-7 ani, membri ai Organizatiei "Soimii patriei" propun editarea unui supliment al acesteia, intitulat "A haza sólymai" ("Soimii patriei") - anexa 4 a.
3. Avand in vedere sarcinile deosebite ce revin publicatiilor pentru prescolari, scolari si pionieri in educarea patriotica, revolutionara, socialista a copiilor, in pregatirea lor pentru munca si viata, propunem incadrarea revistelor "Minitehnicus" si "Soimii patriei" in randul publicatiilor de categoria I si, in mod similar, cuprinderea in aceeasi categorie a celorlalte reviste editate de Consiliul National al Organizatiei Pionierilor: "Cutezatorii", "Jobarat", "Luminita" si "Napsugar".
4. Prin conditiile de aparitie propuse, pe ansamblul presei editate de Consiliul National al Organizatiei Pionierilor se realizeaza un beneficiu anual in valoare de aproximativ 300.000 lei.

Presedinte,
C. Bostina


Anexa 1
Revista "Minitehnicus"

I. In legatura cu profilul si continutul revistei "Minitehnicus", propunem:
1. In vederea pregatirii copiilor pentru munca si viata, revista sa stimuleze dezvoltarea la acestia a imaginatiei, creativitatii, inventivitatii, a interesului pentru munca practica si cercetarea stiintifica; totodata, sa cultive pasiunea pentru realizarea unor lucrari cu aplicabilitate in diverse domenii ale procesului instructiv-educativ, ale activitatii eonomico-sociale. In acest scop, vor fi publicate rubrici ca: "Maini destoinice, minti cutezatoare", "Rampa de lansare", "Inventica ABC", "Raliul ideilor", "Cutezator la scoala muncii", "Munca, izvor de bucurie si impliniri" etc.
2. Revista sa contribuie prin rubrici ca: "Repere pe magistrala socialismului", "Romania in galaxia stiintei si tehnicii", "Cravatele rosii cu tricolor in cincinalul revolutiei tehnico-stiintifice", "Meserii care ne asteapta" etc., la cunoasterea de catre copii a politicii partidului si statului nostru in domeniul dezvoltarii stiintei si tehnicii, al rezultatelor actuale ale cercetarii stiintifice romanesti si participarea sa la circuitul mondial de valori: sa actioneze pentru apropierea copiilor de activitatea direct productiva, pentru formarea deprinderilor practice si orientarea profesionala spre meserii prioritare ale economiei nationale, pentru cunoasterea celor mai noi cuceriri ale stiintei si tehnicii contemporane.
3. In scopul realizarii de lucrari functionale, din domeniile electronicii, energeticii, electrotehnicii, telecomunicatiilor, mecanicii, agrotehnicii, matematicii, fizicii, chimiei, biologiei, cu aplicabilitate in atelierul scoala, in laboratoare, in desfasurarea orelor de clasa, a sporturilor tehnico-aplicative, in microintreprinderile si microcooperativele agricole de productie, in familie, in economia nationala, revista sa prezinte copiilor, spre initiere si executie, scheme avand diferite grade de dificultate, sub generice precum: "Atelier scolar", "Maini de aur", "ABC practic-util", "Pe adresa microcooperativelor agricole de productie", "Constructia numarului".
In sprijinul muncii pionierilor, in randul prescolarilor si pentru atragerea acestora, ca si a scolarilor din ciclul primar, spre activitatea aplicativa si stimularea formarii deprinderilor de munca, revista sa publice scheme, schite, indrumari practice, jocuri tehnico-distractive, specifice varstei, in cadrul paginii "Atelierul celor mici".
4. Revista sa contribuie la perfectionarea activitatii cercurilor tehnico-aplicative si stiintifice pionieresti din scoli si unitati economice, sa inlesneasca schimbul de experienta intre membrii acestora, constituind in acelasi timp principalul mijloc de popularizare a concursului de creatie tehnica "Minitehnicus", a celorlalte actiuni cu caracter tehnico-aplicativ in randul tuturor pionierilor si scolarilor.
5. Prin intregul sau continut, si indeosebi prin rubricile "Omul - stapan al universului", "Asaltul imposibilului", "Prietenii adevarului stiintific", revista sa actioneze pentru educarea materialist-stiintifica a pionierilor si scolarilor si sa ii indrume in actiunile de ocrotire a naturii.
II. 1. Propunem ca revista sa apara lunar, avand 16 pagini, format 30 x 24 (format revista "Cutezatorii"), imprimata in 4 + 2 culori la tiefdruck, intr-un tiraj de 100.000 exemplare, la pretul de 2,0 lei. Pentru aceasta, este necesara repartizarea unei cantitati de hartie de 69 tone anual, hartie tipar adanc 127/75. Tariful perceput pentru difuzare sa fie acelasi ca si la celelalte publicatii editate de catre Consiliul National al Organizatiei Pionierilor.
2. Elaborarea revistei sa se realizeze de catre redactia revistelor "Cutezatorii-Jobarat", care sa devina redactia revistelor "Cutezatorii-Jobarat-Minitehnicus".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22