Pe aceeași temă
„Deveselu va ilustra modul în care guvernele român şi american colaborează pentru a pune în practică decizia istorică a NATO de la Lisabona.“
Daţi-mi voie să încep mulţumindu-i domnului Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, pentru invitaţia de a participa la acest eveniment.
Sunt încântată să mă aflu din nou în România şi apreciez ocazia de a împărtăşi câteva idei cu cei prezenţi la această importantă conferinţă.
Domnule ministru, întâi de toate, daţi-mi voie să vă mulţumesc pentru eforturile depuse de dumneavoastră, de preşedintele Băsescu şi de echipa de negociere. Împreună am realizat un acord durabil între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în România, acord ce deschide un nou capitol în domeniul cooperării de care putem fi mândri cu toţii ani de-a rândul de acum înainte.
Pentru mine a fost un mare privilegiu să merg în luna mai a acestui an în judeţul Olt, să vizitez Deveselu şi să mă întâlnesc cu mulţi dintre reprezentanţii autorităţilor locale. În cursul acelei călătorii, m-am întâlnit şi cu mulţi membri ai Parlamentului României şi îmi doresc să port şi în continuare discuţii cu partea română.
Mai devreme, în cursul acestei zile, am avut privilegiul de a discuta despre Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice cu Victor Ponta şi Crin Antonescu. Doresc să continui aceste discuţii şi cu alţi membri ai parlamentului, inclusiv cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi cu preşedintele Senatului României, Mircea Geoană.
Odată ratificat acordul, amplasamentul terestru al sistemelor de interceptare SM-3 de la Deveselu va deveni o contribuţie importantă a Statelor Unite ale Americii şi a României la eforturile NATO de a răspunde la ameninţările crescânde reprezentate de proliferarea rachetelor balistice. Deveselu va ilustra modul în care guvernele român şi american colaborează pentru a pune în practică decizia istorică a NATO de la Lisabona de a proteja toate popoarele, teritoriile şi forţele militare ale ţărilor europene membre ale NATO prin intermediul sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.
Aşa cum a declarat secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, cu doar câteva săptămâni în urmă, la ceremonia de semnare, Acordul dintre România şi SUA va „asigura României un rol central în structura capacităţilor NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, aflate în dezvoltare“.
În plus, acest Acord demonstrează contribuţia activă a României la îndeplinirea angajamentelor fundamentale ale NATO privind securitatea colectivă, menţionate în Articolul 5.
Vreau să subliniez faptul că acesta este cu adevărat un proiect al NATO, nu doar un proiect bilateral al Statelor Unite ale Americii şi al României.
De la summitul de la Lisabona, desfăşurat în 2010, NATO a încercat să dezvolte sistemele de comandă şi control necesare în vederea asigurării unor capacităţi „intermediare“ de apărare împotriva rachetelor balistice. Ne dorim foarte mult ca acest lucru să se realizeze până la summitul de la Chicago, din mai 2012, pentru că astfel vom putea transfera NATO controlul operaţional al sistemelor de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, odată ce acestea devin funcţionale, în 2015.
Totodată, unicul scop al sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice este acela de a apăra statele europene membre NATO împotriva ameninţărilor prezente şi viitoare cu rachete balistice provenite din Orientul Mijlociu. Sistemul nu are capacitatea tehnică de a submina capacităţile nucleare strategice ale Rusiei şi nici nu ne propunem să creăm un sistem care ar putea face acest lucru.
În schimb, ne dorim să cooperăm şi să avem un parteneriat cu Rusia, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea împotriva rachetelor balistice şi, în general, dezvoltarea unui cadru pentru stabilitate strategică.
Pe cât de important este pentru securitatea noastră Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea în România a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice, pe atât de important este să îl privim în contextul adecvat al relaţiilor extinse dintre cele două ţări. Acordul privind cooperarea în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice este o nouă ilustrare a îndelungatelor legături existente între cele două ţări în domeniile politic, militar, economic şi cultural. Relaţiile diplomatice dintre Statele Unite ale Americii şi România există de 131 de ani, însă legăturile dintre ţările şi popoarele noastre sunt mult mai vechi.
Românii care au imigrat în SUA au sprijinit în mod extraordinar dezvoltarea naţiunii noastre şi au avut contribuţii mai mici sau mai mari la îmbogăţirea relaţiei dintre România şi SUA. Ca rezultat al acestei istorii îndelungate, ţările noastre împărtăşesc adesea o perspectivă similară în cazul unora dintre cele mai presante provocări în materie de securitate internaţională, precum Afganistan ori Libia, cu privire la care colaborăm.
Această istorie comună bogată şi cooperarea strânsă au o contribuţie importantă la securitatea şi prosperitatea SUA şi a României şi reprezintă un stimul important pentru amplificarea cooperării dintre cele două guverne.
Declaraţia comună cu privire la parteneriatul strategic făcută publică după întâlnirea dintre preşedintele Obama şi preşedintele Băsescu evidenţiază excelentul şi neîntreruptul parteneriat strategic dintre ţările noastre.
Îmi face plăcere să spun că dorinţa ambelor părţi de a încheia un al doilea acord după obţinerea primului este dovada încheierii unui acord bun. Relaţia puternică dintre România şi SUA şi Acordul durabil privind apărarea împotriva rachetelor balistice, pe care tocmai l-am încheiat, demonstrează că ambele ţări apreciază colaborarea. Ştiu că SUA doreşte să continue acest strâns parteneriat strategic, ceea ce va spori securitatea ambelor popoare, dar şi pe cea a ţărilor membre NATO.
Domnule ministru, vă mulţumesc încă o dată pentru ocazia de a spune câteva cuvinte astăzi, iar dumneavoastră, tuturor celor prezenţi, vă mulţumesc pentru participarea la această importantă conferinţă pe tema apărării împotriva rachetelor balistice.