22 PLUS, nr. 337: Presa românească: Rapoartele lui Macovei şi conflictele din turbinca lui Ivan

Fara Autor | 05.06.2012

Pe aceeași temă

Deşi mult mai discretă decât presa stră­i­nă, cea românească a abordat şi ea su­biectul amânării descărcării de gestiune pentru cele trei agenţii acuzate de con­flict de interese şi rele practici în achi­ziţii. L-au abordat câteva ziare, România liberă, Adevărul, revista 22, Eve­ni­men­tul zilei, agenţiile de presă şi site-urile de ştiri, HotNews şi Ziare.com, dar şi televiziunile care au furnizat ştiri. Su­bi­ectul a suscitat interesul presei amintite în special din cauza similitudinilor din­tre cazurile europene şi cele româneşti, asta deoarece în spatele conflictului de interese se ascund aceleaşi practici.

Acţiunea Monicăi Macovei a făcut obi­ec­tul mai multor articole de fond din co­tidianul Adevărul. Sub titlul Scandalul agenţiilor europene. Demiteri în Fran­ţa, critici în Austria: unele agenţii ale UE trebuie închise, altele înlocuite cu „nimic“, corespondentul de la Adevărul, Bianca Toma, scria că înainte cu o lună de raportul din PE încep să se facă sim­ţite primele efecte, „se înmulţesc cri­ti­cile şi apar primele demisii“. „Eric Aba­die, unul dintre experţii de top ai Agen­ţiei europene care autorizează me­di­camentele, a demisionat după ce a fost concediat de Autoritatea naţională de reglementare din acelaşi domeniu din Franţa, ea însăşi implicată în scan­da­luri legate de substanţe considerate otră­vitoare pentru tratarea diabetului şi de implanturile mamare“. Aceeaşi Bianca Toma constata că „intransigenţa Monicăi Macovei stârneşte uimire până şi printre unii europarlamentari“. Sub titlul Monica Macovei, spaima Europei, jurnalista relatează în detaliu problemele de conflict de interese semnalate la cele trei agenţii pentru care s-a cerut amâ­narea descărcării de gestiune. La Agenţia de Mediu, de exemplu, notează Ade­vărul, Macovei „a cerut serviciului de audit intern să analizeze contractele Agenţiei pentru furnizarea de servicii de cantină, curăţenie, securitate şi pen­tru mobilier, exprimând îndoieli că une­le achiziţii s-au făcut respectând prin­cipiile de concurenţă şi preţ“.

Editorialul din România liberă, intitulat Pentru europarlamentarii români li­be­rali şi socialişti: Cum veţi vota pe 10 mai, semnat de Laurenţiu Mihu, arată că, în plenul Parlamentului European, „şi socialiştii români, şi liberalii au­tohtoni au făcut totul ca să împiedice demersul Monicăi Macovei“. „Dacă por­nim de la premisa banală că euro­de­pu­taţii se află la Bruxelles şi Strasbourg pentru a servi interesele cetăţenilor eu­ropeni, inclusiv români, culoarea po­litică diferită şi o altă doctrină nu sunt argumente juste pentru a descuraja de­mersuri care pot conduce la ma­xi­mi­za­rea gradului de transparenţă şi îm­bu­nătăţirea standardelor de etică în ins­ti­tuţii vitale pentru cetăţeni“, scrie La­u­renţiu Mihu. Europarlamentarii români nu sunt însă singurii „care au pus ob­s­tacole semnificative, ajungând ca, prin poziţia îmbrăţişată, să servească de minune industriilor şi deloc con­su­ma­torilor“, comentează editorialistul de la România liberă.

După succesul înregistrat în Parlamentul European de Monica Macovei, acelaşi La­urenţiu Mihu semnează editorialul Din­colo de aparenţe. Raportul lui Macovei şi conflictele din turbinca lui Ivan, re­marcând faptul că, deşi legislaţia multor ţări europene penalizează conflictul de interese, printre ele numărându-se şi Ro­mânia, piedicile în aplicarea prevederilor sunt enorme, deşi beneficiile sunt evi­dente. În acest context, poziţia so­cia­liş­tilor şi liberalilor români care s-au opus în Parlamentul European demersurilor iniţiate de Macovei, în special prin vocea liderului grupului PSD din Legislativul de la Bruxelles, Cătălin Ivan, este co­men­tată acid de Laurenţiu Mihu. „A fost o interpretare curioasă şi s-ar fi putut dovedi chiar interesantă, dacă, ulterior acelui nervos comunicat de presă, dom­nul Ivan ne-ar fi şi lămurit pe noi, ce­tăţenii români, şi chiar pe ei, cetăţenii europeni, în ce rezidă lipsa temeiurilor şi cum este adusă atingere intereselor României.“

Sub semnătura Mihaelei Gherghişan, RFI România informează despre agenţiile eu­ropene „prinse în conflict de interese“, notând că „de fapt, problema se petrece în dublu sens. Persoane care au lucrat în aceste agenții au fost angajate, la scurt timp după aceea, de companii pri­vate; foşti angajați ai companiilor pri­vate ajung în cadrul agenţiilor și au­to­rizează exact companiile la care au lu­crat anterior“.

Agenţiile de ştiri au tratat şi ele pe larg subiectul. Mediafax a dedicat subiectului mai multe articole ample, arătând des­făşurarea evenimentelor şi accentuând importanţa deciziei pentru România. „Vrem să ajutăm de fapt agenţiile şi cred că această amânare vine în în­tâmpinarea nevoilor acestor agenţii, le sprijinim să pună în aplicare politici adecvate în ceea ce priveşte conflictele de interese şi achiziţiile publice. Amâ­narea descărcării de gestiune nu este un atac la adresa agenţiilor, ci o de­cizie care duce inclusiv la creşterea în­crederii cetăţenilor în aceste instituţii“, scrie Mediafax, citând-o pe Macovei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22