Pe aceeași temă
Dezbateri intense au loc pe articolul 25, care se referă la „spațiul juridic unic“, un concept ce ar trebui lămurit, potrivit reprezentanților unor state.
Articolul 25 al propunerii, cu titlul „Competența în materie de cercetare a Parchetului European“, are următoarea formulare:
1. În scopul cercetărilor și urmăririlor penale întreprinse de Parchetul European, teritoriul statelor membre ale Uniunii este considerat un spațiu juridic unic în care Parchetul European își poate exercita competența.
2. În cazul în care Parchetul European decide să își exercite competența asupra unei infracțiuni comise parțial sau integral în afara teritoriului statelor membre de către unul dintre resortisanții acestora, de către membrii personalului Uniunii sau de către membrii instituțiilor, acesta solicită asistență pentru a obține cooperarea țării terțe în cauză, în conformitate cu instrumentele și procedurile menționate la articolul 59.
Numeroase delegații și-au exprimat sprijinul pentru principiul de bază al dispoziției, remarcând însă că unele aspecte necesită revizuire. Drept urmare, unele delegații au propus ca dispoziția să fie complet eliminată, iar altele au propus înlocuirea formulării „spațiu juridic unic“, deoarece ar putea să inducă în eroare.
Potrivit unei note a Președinției, „conceptul spațiului juridic unic înseamnă că EPPO nu va avea nevoie în activitatea sa să recurgă la instrumente care să faciliteze asistența reciprocă sau la instrumente de recunoaștere reciprocă a hotărârilor judecătorești. EPPO operează ca birou unic, iar întreaga cooperare și interacțiune între biroul central și procurorii europeni delegați din diferite state membre participante, precum și între procurorii europeni delegați se organizează ținând cont pe deplin de acest principiu“.