Pe aceeași temă
Banii comunitari au stârnit interesul grupărilor mafiote specializate în evaziune fiscală și spălare de bani din mai multe state europene, inclusiv din România.
„Eco Mafia“
În Italia, banii europeni destinați metodelor curate de producere a energiei electrice au devenit în timp o țintă preferată a grupurilor de tip mafiot, întrucât oferă un dublu beneficiu: subvenții generoase pentru energia din surse regenerabile și posibilitatea de a spăla banii obținuți din activități ilegale, precum prostituția sau traficul de droguri.
Sicilia și Calabria au fost împânzite cu eoliene de așa-numita „eco Mafia“, o reţea având legături strânse şi cu mediul politic, descoperită în 2010.
Anul trecut, autoritățile italiene au pus sub sechestru active în valoare de 1,3 miliarde de euro ale omului de afaceri sicilian Vito Nicastri, supranumit „regele eolienelor“. Au fost sechestrate 43 de companii și 98 de active imobiliare, inclusiv clădiri, blocuri de locuințe, magazine, terenuri și 86 de conturi bancare, cărți de credit și titluri valorice.
Cu un an înainte, în cadrul aceleiași operațiuni au fost imobilizate active în valoare de 350 de milioane de euro ale mafiei calabreze, printre care și cea mai mare centrală eoliană din Europa, din Crotona, având 48 de generatoare eoliene.
Fraudarea a 200 milioane de euro destinate cercetării
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a descoperit, în 2009, mai multe cazuri de deturnare a banilor destinați proiectelor de cercetare. Unul dintre ele vizează Grecia, unde suma totală implicată în astfel de proiecte false de cercetare a fost calculată la peste 150 milioane de euro.
Din rețea făceau parte mai multe companii, dar și angajați greci din interiorul Comisiei Europene. Dosarul a fost trimis în judecată în 2014, după cinci ani de investigații.
În Italia, autoritățile au identificat o rețea de firme cu sediul în mai multe state (unele dintre aceste societăți fiind fictive), care au obținut fraudulos aproximativ 50 milioane de euro. În urma cercetărilor efectuate de OLAF, au fost blocate 22 de proiecte în cazul cărora prețurile au fost umflate și s-au solicitat bani pentru cercetători care fie nu existau, fie nu aveau nicio legătură cu programele respective.
„Rege al asfaltului“ arestat pentru deturnare de fonduri comunitare
În România, unul dintre „regii asfaltului“, Nelu Iordache, a fost arestat preventiv tot într-un caz cu fonduri europene.Dosarul DNA în care Iordache este judecat pentru deturnare de fonduri europene a pornit de la o sesizare a OLAF, care, la rându-i, a fost sesizat de către Monteadriano - Engenharia e Construcao SA Portugalia. Această companie este asociată cu Romstrade într-un contract de 115,8 milioane de euro, finanţat din bani europeni, pentru construcţia autostrăzii Nădlac-Arad.
Turbine eoliene din Sicilia, regiune în care metodele curate de producere a energiei electrice au devenit o țintă preferată a grupurilor de tip mafiot (Foto: Getty Images)
Potrivit acuzațiilor, Iordache a deturnat 6 milioane de euro din fondurile europene destinate construcţiei autostrăzii Nădlac-Arad, folosindu-i pentru cumpărarea unui avion Boeing 737, pentru achiziționarea unor terenuri și plata unor datorii deținute de firmele sale.
„Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii. Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor, şi anume avansul încasat de la CNDNR SA, şi pentru a-i folosi în interes propriu şi al societăţilor în care era interesat, inculpatul Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe bază de facturi ce atestau operaţiuni fictive, prin anumite firme“, scriu procurorii în rechizitoriu.
Banii s-au întors apoi cu explicaţia „plată eronată“ sau „plată nedatorată“ în contul SC Romstrade SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii. „Suma ce a făcut obiectul operaţiunilor de spălare a banilor este de 25 milioane de lei“, arată procurorii români.
Schimbarea de către Romstrade a destinaţiei fondurilor din avansul încasat pentru realizarea autostrăzii Nădlac-Arad a dus la nerealizarea proiectului şi suspendarea plăţilor de către Comisia Europeană.
Rețea de 100 de firme care se pregătea să acceseze fonduri europene
Săptămâna trecută a fost reținută o grupare de evaziune fiscală și spălare de bani special organizată pentru deturnarea de fonduri europene. Printre persoanele implicate s-ar numără și mama fostului candidat la prezidențiale William Brânză, fost deputat pe diaspora. Procurorii au efectuat percheziții la Ministerul Afacerilor Europene și la 37 de alte adrese din județele Ilfov și Iași, în acest dosar cu prejudiciu de 27 milioane de euro. O parte a acestui grup se pregătea să acceseze cu documente false fonduri europene în valoare de aproximativ 20 milioane de euro.
Gruparea ar fi înfiinţat peste 100 de firme „fantomă“, pe numele unor „persoane modeste material şi cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova şi din Republica Moldova, manipulabile“, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea.
Faptele cercetate de DIICOT s-au petrecut între 2010 și 2014, în zonele Bucureşti-Ilfov şi Moldova. Grupul funcționa pe paliere, cu structură piramidală, fiecare membru având „atribuţii clare şi precis determinate“. Aceste persoane, susţin anchetatorii, erau controlate de către membrii grupării. Firmele „fantomă“ derulau activităţi subscrise în special obţinerii de resurse financiare consistente din activităţi evazioniste, respectiv livrări fictive de bunuri şi servicii către societăţi comerciale controlate de diverse structuri infracţionale.
„Numărul acestor societăţi comerciale tip «fantomă», care au fost înfiinţate nu în scopul de a desfăşura activităţi legale, potrivit obiectului de activitate, ci doar pentru a fi folosite ca simple instrumente în atingerea obiectivului major, şi anume obţinerea de resurse financiare ilicite, este foarte mare, depăşind 100 de astfel de entitaţi. Motivaţia reală a înfiinţării unui număr atât de mare de firme a constat atât în extinderea posibilităţilor de a desfăşura activităţi criminale în cât mai multe şi mai variate domenii, dar şi în crearea unui «hăţiş» juridic şi economic care să fie foarte greu de desluşit de către organele judiciare şi fiscale în cazul deconspirării activităţilor ilegale sau în cazul controalelor efectuate de către organele fiscale“, potrivit DIICOT.
Anchetatorii mai susţin că activitatea membrilor grupării infracţionale ar fi „îmbrăcat forme transfrontaliere“. Pentru spălarea banilor au fost înființate mai multe societăți off shore în Austria, de către de liderul grupării – Petronel Petrea –, care a mai fost închis în anii ‘90 pentru fapte asemănătoare.
Cazuri spectaculoase de fraudare a fondurilor europene |
• Organizația Open Europe a realizat acum câțiva ani un sumar cu cele mai spectaculoase cazuri de fraude cu bani europeni. • Printre acestea figurează proiectul de 54.000 de euro pentru înființarea unei școli de echitație, depus de un fost primar spaniol. După ce autoritățile i-au refuzat autorizațiile necesare, Ramon Romera a deschis un bordel, numit „Al șaptelea cer“. • În Italia, un dentist a primit bani pentru o afacere cu panouri solare, dar i-a cheltuit pentru a-și cumpăra câteva zeci de mașini de lux - un Ferrari Testarossa galben (în valoare de circa 200.000 de euro), o mașină de Formula 1 și alte 55 de de autoturisme de lux. Proiectul depus de dentist făcea parte dintr-o schemă de fraudare amplă, prin care patru companii au deturnat aproximativ 80 milioane de euro, pe parcursul a patru ani. • Un om de afaceri danez a primit 100.000 de euro pentru a construi o pârtie de schi pe o insulă ce nu conținea niciun fel de formațiune geologică înaltă, care să permită acest lucru, și unde nu ninge niciodată. Omul de afaceri declara ulterior că a fost uimit când UE a acceptat spre finanțare un proiect „atât de nebunesc“. • Aproximativ 50 milioane de euro au fost acordați, în Italia, unor fermieri care nu existau, pentru vânzarea și cumpărarea surplusului de citrice. |