Pe aceeași temă
Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (AECR) este mișcarea politică la nivel european care se bucură de cea mai rapidă creștere.
Creată în 2010, AECR este o alianță de partide de centru dreapta care a devenit recent cea de-a treia forță politică pe scena europeană. Principiile ce stau la baza AECR sunt cele exprimate în Declarația de la Reykjavík (pagina III).
Autonomia membrilor alianței este respectată pe deplin, toate partidele fiind egale în drepturi și având reprezentare în Consiliul AECR, organism ce guvernează organizația. Principiile ce guvernează sunt: suveranitatea statelor, guvern minimal, proprietate privată, liberă inițiativă, taxe reduse, importanța familiei în societate, libertate individuală, apărare puternică și importanța alianței transatlantice.
În ultimii ani, această familie politică a devenit o forță veritabilă pe scena europeană. După alegerile europarlamentare din mai 2014, organizația afiliată din Parlamentul European a devenit cel de-al treilea grup politic că mărime – o realizare remarcabilă, care încununează munca depusă de întreaga mișcare de reformă europeană. În primii cinci ani de existență, AECR și-a cimentat poziția de cea mai tânără și mai dinamică alianță politică, crescând de la şapte partide membre din şase țări, în 2011, până la 22 de partide și trei membri independenți din 20 de țări, azi.
Proiectul de Acţiune Socială Maja din Gaziantep
Activitățile AECR sunt comparabile cu cele ale familiilor europene cu o tradiție mult mai îndelungată, lucru care este o reușită, având în vedere bugetul mult mai redus. E important de menționat că acest lucru s-a întâmplat numai datorită implicării devotate la nivel local a partidelor membre și datorită bunăvoinței donatorilor privați care au susținut financiar AECR.
Promovarea conservatorismului în Europa
În urmă cu cinci ani, nu exista un grup conservator în Europa și partidele care sunt azi membre AECR erau afiliate altor grupuri la nivel internațional. În acest moment, există organizații afiliate AECR în Parlamentul European, în Comitetul Regiunilor, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în Congresul Autorităților Locale și Regionale și în Adunarea Parlamentară a NATO. AECR susține și promovează proiectele și acțiunile think-tankului afiliat New Direction – The Foundation for European Reform și a organizației de tineret European Young Conservatives.
Promovarea conservatorismului în afara Uniunii Europene
Deși scopul principal al AECR este extinderea alianței în cadrul Uniunii Europene, organizația își propune să cultive relații puternice cu partide din țări din afara Uniunii Europene și cu alți parteneri internaționali. AECR s-a implicat în promovarea valorilor statului de drept și a pieței libere în Africa de Nord și în țările din fostul URSS. Există un program de întâlniri cu partide de centru-dreapta din state musulmane, al cărui obiectiv este promovarea conservatorismului. În același timp, AECR recunoaște ca parteneri regionali Partidul Liberal din Australia, Partidul Conservator din Canada, Istiqlal în Maroc, Partidul Național din Noua Zeelandă și Partidul Republican din Statele Unite.
Proiecte de Acțiune Socială
Acțiunea socială în comunități locale face parte din fibra mișcării conservatoare. Proiectul Maja este punerea în practică a acestui principiu, prin aducerea unor politicieni și activiști marcanți și implicarea lor directă în proiecte de voluntariat care rezolvă nevoile comunităților. Această inițiativă creează un mediu în care politicienii își readuc aminte de ce e importantă politica și ce impact are ea asupra vieții de zi cu zi a cetățeanului. Printre proiectele de acest tip desfășurate de AECR se numără renovarea unui orfelinat în Sarajevo (Bosnia-Herţegovina), construirea unui teren de fotbal într-o tabără de refugiați sirieni în Gaziantep (Turcia), repararea și îmbunătățirea unor terenuri de joacă în Slavonia (Croaţia) și renovarea unui centru de primire a refugiaților minori ce au traversat Marea Mediterană neînsoțiți de părinți.
Partidele membre ale AECR provin din următoarele țări: Armenia (Armenia Prosperă), Azerbaidjan (Frontul Popular al Partidului pentru întregul Azerbaidjan), Bulgaria (europarlamentar independent), Republica Cehă (Občanská Demokratická Strana), Germania (europarlamentar independent), Finlanda (Finlandezii), Insulele Feroe (Partidul Popular Feroez), Marea Britanie (Partidul Conservator, Partidul Ulster Unionist), Georgia (Partidul Conservator), Croația (Partidul Conservator Croat), Islanda (Sjálfstæðisflokkurinn), Italia (Conservatori e Riformisti), Lituania, Letonia (Alianța Naționala VL-TB/LNNK), Luxemburg (Partidul Alternativei Democratice a Reformei), Muntenegru, Polonia (Lege și Dreptate), România (Noua Republică), Slovacia (Sloboda a Solidarita, NOVA, Partidul Civic Conservator) și Turcia (Partidul AK).
În data de 13 noiembrie 2015, prof. Adrian Papahagi, membru al Comitetului de Inițiativă Națională a Partidului M10, a depus oficial candidatura partidului pentru a se afilia la AECR.
Recent, doi europarlamentari aflați în conducerea AECR, președintele Jan Zahradil (Cehia) și vicepreședinta Anna Fotyga (Polonia), au semnat alături de Monica Macovei o scrisoare ce condamnă decizia de a invita un politician rus care are interdicție în spațiul Uniunii Europene să se adreseze Senatului României. Serghei Narîșkin, președintele Dumei de Stat, s-a aflat în Parlament pentru a se adresa Adunării Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagră, la invitația lui Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului Român și copreședinte al Partidului ALDE.