Pe aceeași temă
Criza euro, criza refugiaților, criza terorismului: Europa pare să fie într-o criză aproape permanentă. Populiștii și demagogii avansează în toată Europa. Critica față de Europa și învinovățirea Bruxellesului pentru orice eșec par să fie „în vogă“ mai mult ca oricând. În această situație, riscăm să pierdem din vedere imaginea de ansamblu: competitivitatea rămâne singura noastră opțiune, dacă totuși vrem să contăm pe scena globală.
Uniunea Europeană este o poveste de succes unică. Nu doar că a pus capăt războaielor eterne și vărsarii de sânge de pe întreg continentul, dar a generat, de asemenea, un nivel de prosperitate economică fără precedent pentru popoarele Europei. Unificarea Europei după al doilea război mondial s-a fondat pe integrarea economică. Puterea și influența Europei în lume s-au bazat mereu pe prosperitate economică. Devine o problemă de autoafirmare a continentului pentru a rămâne competitivi, cu scopul de a menține această prosperitate.
În medie, astăzi cetățenii o duc mai bine decât în orice alt moment din istorie. Europa își revine încet, dar constant din criza economică. PIB-ul agregat al UE este în prezent cu 11% mai mare decât în 2005. În aceeași perioadă, PIB-ul României a crescut cu 34%, ceea ce arată succesul economic al aderării țării la Uniunea Europeană. PIB-ul Irlandei a crescut cu 7,8% în 2015, după o creștere de 5,2% în anul precedent. Disciplina bugetară, reformele structurale și investițiile specifice își arată roadele.
Cu toate acestea, șomajul - deși la nivel european se află în declin – rămâne principala problemă pentru o mare parte din sudul Europei, unde tinerii sunt cei mai afectați. În Spania, 45% dintre tinerii cu vârste de sub 25 de ani sunt fără un loc de muncă. În Italia, șomajul în rândul tinerilor ajunge la 37%, în Portugalia, la 30%. Europa nu își poate permite regiuni întregi unde părți semnificative ale unei generații n-au capacitatea de a se susține economic.
Într-o economie mondială globalizată, țările europene pot să fie competitive doar împreună, și nu acționând una împotriva celeilalte. Pentru a salva Europa, trebuie să luăm măsuri ferme în cinci domenii prioritare.
În interiorul UE, fiecare stat membru trebuie să își crească competitivitatea prin adoptarea reformelor interne necesare. Inovarea și cercetarea trebuie să fie stimulate la nivel național și european, pentru ca Europa să-și recâștige locul de lider mondial în domeniul inovației. Piața unică trebuie să se adapteze lumii digitale, iar mobilitatea forței de muncă între statele membre trebuie să crească. Pe plan extern, Europa trebuie să acceseze piețe noi și să profite de oportunitățile generate de comerțul liber. În același timp, trebuie să rezistăm concurenței neloiale practicate de noile puteri economice ale lumii.
I. Menținerea disciplinei bugetare și a reformelor structurale
Deși populiștii susțin că reducerea datoriei publice înseamnă pierderea suveranității, de fapt, adevărul stă tocmai invers. Scăderea nivelului datoriei înseamnă recuperarea suveranității. Eliberate de datorii, guvernele își măresc capacitatea de a acționa și devin mai rezistente la eventualele șocuri. Prin urmare, normele convenite prin Pactul de Stabilitate și de Creștere trebuie aplicate integral și coerent, pentru a recâștiga încrederea investitorilor privați, în beneficiul tuturor cetățenilor.
În același timp, Europa trebuie să rămână pe calea reformelor structurale. Piețele forței de muncă trebuie să devină mai flexibile, evitând în același timp angajarea riscantă. Statele membre trebuie să intensifice măsurile care vizează reducerea muncii la negru și extinderea forței de muncă, în special pentru tineri, combinând reducerea taxării muncii prin păstrarea veniturilor fiscale generale. Sistemele noastre de pensii trebuie să fie aliniate la situația demografică. Susținem o aplicare consecventă și corectă a modelului economiei sociale de piață în întreaga Europă.
II. Promovarea inovației și a politicilor de cercetare
În contrast cu ultimele cinci secole, toate inovațiile majore ale secolului XXI au fost făcute în afara Europei. Trebuie să redevenim continentul inovației. Trebuie să transformăm cunoșterea și puterea economică a Europei în putere de inovare. Europa trebuie să fie lider în domenii precum Cloud Computing, Big Data, 5G sau Internetul Lucrurilor. Avem nevoie de o uniune a inovării, cu industrii digitale care sunt lideri mondiali în domeniile lor. Industriile clasice ale Europei trebuie să fie digitalizate în continuare prin formarea competențelor electronice adecvate. Tinerii antreprenori și start-up-urile din UE trebuie să primească sprijinul necesar. Toate statele membre trebuie să promoveze în mod decisiv introducerea progresivă a infrastructurii digitale în conformitate cu standardele europene comune.
În același timp, marile provocări din cercetare, precum lupta împotriva cancerului sau măsurile împotriva schimbărilor climatice, trebuie continuate prin proiecte fanion. Bugetul Uniunii Europene trebuie să fie orientat în mod corespunzător. Pentru a se atinge ținta UE de 3% din PIB pentru cercetare și dezvoltare, este nevoie de un surplus de 130 de miliarde de euro anual. Doar împreună, Europa va fi în măsură să devină un vârf al inovării.
III. Înlăturarea barierelor către o piață comună
Produsele rezultate au nevoie de o piață în care ideile noi au șansă de reușită. Pentru a promova inovațiile, regulile pieței unice europene trebuie să fie adaptate lumii digitale. Doar acest lucru ne-ar putea aduce o suplimentare cu 4% a PIB-ului european. Consumatorii nu pot fi discriminați în funcție de localizarea lor geografică. Practicile discriminatorii, precum geo-blocking-ul, trebuie regândite. Barierele în calea dezvoltării transfrontaliere a comerțului electronic trebuie anulate. Piața unică europeană trebuie să tindă spre atingerea unui grad de libertate de piață comparabil cu nivelul existent în SUA.
În paralel, mobilitatea forței de muncă în toată Europa trebuie să crească în mod semnificativ. Trebuie să consolidăm capacitatea de angajare a lucrătorilor dintr-un stat membru în altul. Competențele și specializările trebuie să fie mai bine recunoscute și cultivate. Orice progres în aceste domenii va avea efecte directe și concrete asupra șomajului din țările afectate. În numeroase regiuni din Europa, companiile așteaptă să-și completeze pozițiile deschise cu mână de lucru calificată în alte părți ale Uniunii Europene.
IV. Accesarea unor piețe noi
Bunăstarea noastră se va baza tot mai mult pe comerțul de bunuri și servicii cu piețele din afara Uniunii Europene. În 2015, deja 36,8% din valoarea exporturilor celor 28 de state membre a mers în țări terțe. Această cotă trebuie să crească și mai mult, dacă vrem să ținem pasul cu globalizarea. Noile acorduri de liber schimb au un potențial uriaș pentru accesarea de noi piețe.
Cea mai mare provocare în acest domeniu constă în negocierea unui bun acord transatlantic. Împreună, UE și SUA reprezintă aproape jumătate din PIB-ul global și o treime din comerțul său. Trebuie să punem această greutate comună pe masă, dacă dorim să stabilim standarde pentru economia mondială. Dar un aspect trebuie să fie foarte clar: preocupările cetățenilor trebuie să fie luate foarte în serios în timpul procesului de negociere.
CETA, acordul dintre UE și Canada, oferă un bun exemplu despre cum acest lucru este posibil. La solicitarea expresă a Parlamentului European, capitolul privind protecția investițiilor a fost renegociat. Introducerea unui tribunal ai cărui membri sunt numiți de către UE și Canada - și nu de către investitori privați, așa cum s-a afirmat în repetate rânduri în mod fals - și care este completat de o structură de recurs este acum prevăzută. Vom examina cu atenție textul final al CETA în următoarele luni și ne vom da acordul final doar dacă suntem cu adevărat convinși de avantajele unui astfel de acord pentru toți cetățenii noștri.
Același lucru este valabil și pentru TTIP (acordul dintre UE și SUA), care este încă în curs de negociere. Trebuie să dăm negocierilor o șansă. Scopul nostru nu poate fi acela de a „stopa TTIP“, ci acela de a ajunge la un TTIP bun, unul care servește atât interesele noastre economice, cât și cele sociale. Atingerea unui TTIP ambițios și bine conceput este o oportunitate unică în viață și o realizare de care putem fi mândri cu toții, atunci când privim în urmă, pe ambele părți ale Atlanticului.
V. Combaterea concurenței neloiale
Comerțul liber nu înseamnă lipsa unor reguli. Europa nu-și poate permite vânzarea competențelor sale de bază și a know-how-ului. Un singur stat membru nu mai poate suporta presiunile exercitate de noile centre de putere economică. Prin urmare, Comisia Europeană trebuie să se opună cu fermitate practicilor comerciale neloiale. Surplusurile țărilor terțe nu pot duce la o inundare a pieței europene cu produse subvenționate la prețuri de dumping, după cum se întâmplă în sectorul siderurgic actual. Prin urmare, politica UE în domeniul concurenței trebuie să fie aliniată cu obiectivele strategice ale UE, permițând companiilor europene să concureze pe piețele globale.
Același lucru este valabil și pentru concurența în interiorul Uniunii Europene. Inovațiile majore tind să genereze perturbări masive la nivelul piețelor, prin crearea unor condiții favorabile monopolurilor. Așa cum s-a întâmplat în primii ani ai căilor ferate, Internetul a revoluționat modul în care economiile noastre funcționează, prin introducerea unor noi și indispensabile mijloace de transport - în acest caz, de conținut. Prin urmare, Comisia Europeană are sprijinul nostru deplin pentru acțiuni ferme împotriva cartelurilor și a cvasi-monopolurilor de produse și servicii de piață, în special în ceea ce privește economia digitală.
Marile companii de Internet trebuie să respecte nu doar protejarea datelor personale, dar și regulile noastre de concurență. Uniunea Europeană, spre deosebire de statele membre, este în măsură să impună legile noastre chiar și marilor giganți economici. Politica europeană în domeniul concurenței este necesară pentru a crea condiții de concurență echitabile pentru toți participanții din piață, ceea ce permite ca cele mai bune produse și servicii să fie oferite într-un mediu de piață echitabil și în avantajul tuturor cetățenilor.
Concluzii
Acțiunile descrise în aceste cinci domenii pot fi luate doar împreună. Singur, niciun stat membru al Uniunii Europene nu își poate apăra interesele sale economice. Piața unică poate fi realizată numai împreună. Țările mari sunt din ce în ce mai reticente în a încheia acorduri de liber schimb cu statele europene. Viitorul continentului depinde de succesul nostru în aceste domenii. Este o luptă despre autoafirmarea Europei.
* Manfred Weber este președinte al Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.