Pe aceeași temă
2. Ce legătură există între viziunea noului președinte în domeniul politicii externe și tradițiile republicane din America?
3. Cum va influența Administrația Trump relațiile Europei cu partenerii săi?
4. Ce se va schimba în NATO sub noua administrație de la Washington?
5. Cum vedeți relațiile dintre PPE și America lui Donald Trump?
6. Cum analizați raidurile SUA în Siria, împotriva regimului Assad?
1. Ar fi fost o alegere dificilă. Am o rudă care trăiește în SUA și care s-a simțit întotdeauna mai aproape de republicani, dar de această dată i-a fost greu să aleagă între cei doi candidați. Trump și Clinton s-au concentrat asupra unor aspecte cheie pentru electoratele lor. Suntem conștienți că politica oferă răspunsuri la problemele urgente ale vremurilor noastre. Populismul nu poate fi niciodată un răspuns în împrejurări complexe și problemele grele. Pentru mine, a fost pozitiv faptul că în 2016 candidatul democrat a pledat în favoarea unei puternice cooperări transatlantice. Acesta e un lucru important – atât pentru UE, cât și pentru SUA – în special pentru că economiile noastre se află deja la un înalt nivel de interconectare. Cred, de aceea, că trebuie să căutăm în continuare o bază comună pentru un acord de liber schimb între SUA și UE. Circa 15 milioane de muncitori de pe ambele maluri ale Atlanticului depind de comerțul transatlantic. Tonul și agenda campaniei republicane din 2016 au fost provocatoare. N-ar fi fost o soluție pentru mine.
2. Este greu de spus cum se raportează viziunea de politică externă a lui Donald Trump la tradițiile republicane, în parte pentru că noul președinte își schimbă prea des viziunea asupra problemelor din acest domeniu. În orice caz, în ciuda tweet-urilor critice, există încă o legătură puternică între SUA și noi, aliații europeni ai Americii. Trump se concentrează foarte mult pe politica de apărare și acesta a fost întotdeauna unul dintre subiectele republicane principale. Cred că mai trebuie să așteptăm până să vedem cum va arăta agenda de politică externă. Nu avem nicio problemă cu faptul că Trump urmărește să întărească economia SUA, dar nu vrem ca o asemenea evoluție să fie în detrimentul Europei. Aici am fi foarte interesați să dăm o mână de ajutor.
3. Administrația Trump a spus că își va reduce angajamentul în Europa. Asta înseamnă că trebuie să fim noi înșine mai activi. Acum este foarte important să întărim strânsa cooperare pe care o avem și să ne străduim să ne ținem promisiunile. Câțiva dintre partenerii noștri din NATO și UE au început deja să cheltuiască mai mult pentru politica de apărare. În plus, noi, membrii Uniunii Europene, trebuie să fim mult mai implicați în Politica de Vecinătate și să ajutăm la stabilizarea regiunilor pe care ea le acoperă.
4. Ca europeni, trebuie să ne implicăm mult mai mult și să ne asumăm o participare sporită la NATO. Asta înseamnă și să cheltuim mai mult pentru apărare, chiar dacă nu „datorăm“ bani SUA. E important că începem să depunem mai mult efort în ceea ce privește cooperarea militară europeană. În ultima lună, am făcut câteva mișcări bune, cum ar fi PADRE, dar este important să ne ținem promisiunile, pentru că e în interesul nostru comun să avem forțe militare eficiente în Europa. Îmbunătățirea cooperării în domeniul planificării, achiziției și exploatării activelor între membrii care doresc acest lucru constituie un bun pas înainte. În special în Germania, trebuie să continuăm să luăm măsuri pentru a ne atinge cu adevărat obiectivele.
5. Am fost deja în SUA la sfârșitul anului trecut și am întâlnit câțiva congresmeni și senatori importanți, cu gândul de a continua o relație de lucru strânsă cu prietenii noștri americani. Am fost asigurat că cooperarea noastră este vitală pentru Statele Unite și că, fără niciun dubiu, cei mai mulți republicani și democrați din SUA susțin o Europă puternică. În următoarele săptămâni, voi merge din nou în America, pentru a stabili mai multe contacte directe cu Administrația Trump și pentru a întâlni prieteni din Congresul și din Senatul Statelor Unite, pentru a-i asigura că suntem foarte interesați de o cooperare strânsă. Mulți ar fi surprinși să afle câte companii americane iau legătura cu Comisia Europeană și cu Parlamentul referitor la diferite chestiuni legislative. Avem, deci, o relație bună.
6. Cred că atacul Statelor Unite este ușor de înțeles, dată fiind suferința oamenilor și copiilor nevinovați din Siria și blocajul actual din cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Acum este necesar un efort comun pentru a aduce o pace durabilă în Siria. Uniunea Europeană va insista pentru o soluție politică.