Pe aceeași temă
Despre principiile Noului Bauhaus European și ceea ce a însemnat contactul nostru cu această inițiativă, putem vorbi cel mai bine povestind despre proiectul nostru Metabucătăria, finalist în cadrul ediției din 2022 a premiilor NEB.
Noi suntem arhitecte, iar metabucătăria este, în definitiv, o instalație despre arhitectură, despre valorile și procesele pe care le considerăm relevante în practica meseriei noastre și, de ce nu, despre rolurile pe care și le poate asuma astăzi un arhitect. Vom menționa mai întâi importanța apartenenței la o comunitate și despre cum ar putea arhitectul să construiască, prin proiectele lui, nu numai case, în sens generic, ci și conexiuni care să extindă arhitectura dincolo de zidurile casei, în rețele de bună vecinătate.
Metabucătăria aduce împreună opt inițiative ale unor arhitecți hibrizi, cum i-am numit noi, adică arhitecți care prin practica lor au ieșit în afara disciplinei sau chiar au migrat cu totul în zona producției de materiale atente cu mediul. Ei se adună în jurul acestei mese rotunde, dezvăluind printr-un limbaj direct și accesibil potențialul unei comunități de lucru.
Trei dintre ei au contribuit la producția metabucătăriei:
Atelier Vast (un atelier de tâmplărie fondat de doi arhitecți) a construit instalația, Studio Mud (arhitectă ceramistă) a produs recipientele din ceramică, iar noi, Stardust architects*, am produs materialele din hârtie pe care sunt imprimate rețetele și poveștile metabucătăriei.
Ceilalți cinci sunt metabucătarii:
Grădina Istorică și Ierburi Uitate, două inițiative care vizează recuperarea de rețete gastronomice istorice și cultivarea unei grădini cu soiuri vechi de legume;
Atelier TERRApia, specializat în arhitectura de pământ;
Living Cities Architecture recuperează sau generează noi materiale de construcții pe bază de cânepă;
Atelier Tron vopsește textile naturale cu plante și
Culinaria explorează procesele de fermentație.
Cei cinci metabucătari își expun procesele de lucru, procese ce presupun experiment și transformare a materiei, ingredientele locale, la îndemână, mostrele de materiale și rețetele pe blatul circular generând o bucătărie comună și intrând într-o relație de continuitate și vecinătate unii cu ceilalți. Se deschid astfel noi posibile conexiuni prin aducerea împreună a instrumentarului și a resurselor fiecăruia sau prin generarea unor procese circulare prin care, de exemplu, reziduurile unei practici pot deveni materie primă pentru o alta. Practica lor se uită în același timp către trecut și viitor, reactivând meșteșuguri uitate care devin atât de necesare astăzi pentru un viitor mai bun, din perspectiva crizei climatice. Iar înțelegerea proceselor din spatele materialelor de construcție ni se pare deosebit de relevantă astăzi, când călătoriile pe care le fac materialele din punctul de extracție până la punerea în operă sunt neașteptat de lungi.
Metabucătăria a făcut parte din expoziția Cronicile viitorilor supereroi, curatoriată de Anca Verona Mihuleț la Kunsthalle Bega. Pe parcursul celor șase luni de expunere, masa metabucătăriei a fost activată prin ateliere susținute fie de cei cinci metabucătari, fie de coordonatori ai Asociației de-a Arhitectura. Cele din urmă s-au adresat copiilor, propunându‑le să își imagineze o posibilă narațiune din viitor, pornind de la instrumentarul practicilor expuse de cei 5 metabucătari.
Proiectul Metabucătăria a fost finalist în cadrul premiilor Noului Bauhaus European, la cea de-a patra secțiune, „Crearea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață”, și ni s-a părut că obiectul poate fi privit și ca o metaforă materializată a acestei secțiuni, un obiect circular prin discursul său, de la producție până la modul de lucru al practicilor expuse și la potențialitățile deschise de punerea lor împreună.
Prin nominalizarea proiectului nostru, am primit invitația de a participa alături de ceilalți finaliști la festivalul Noului Bauhaus European, ce a avut loc la Bruxelles în iunie anul acesta, unde ne-am adunat firesc într-o microcomunitate locală alături de ceilalți participanți români (Rod din Piatra Neamț, Healthy Places din Timișoara, Dăm click pe România din București, R-URBAN Bagneux).
Tot atunci am intrat în contact cu ceilalți participanți și am descoperit nenumărate inițiative inspiratoare ﹘ de la grădini comunitare și cuptoare călătoare care însuflețeau comunități (Forno Vagabondo, Italia) la materiale noi din resturi de flori (Flaux-Flower Matter, Finlanda) sau rețele care colectează, repară sau reciclează jucării (REPLAY ﹘ RETHINKING AND RECYCLING TOYS, Portugalia).
Cel mai probabil, spiritul Noului Bauhaus European ar putea fi înțeles ca o radiografie a unor astfel de grupuri de inițiative de pionierat, care propun soluții bune, deși de multe ori inconfortabile pentru ameliorarea viitorului. Aducerea lor împreună înseamnă a face vocea lor mai puternică și mai relevantă. //
Anca Cioarec, Brîndușa Tudor, Stardust architects
Proiect: Metabucătăria