Pe aceeași temă
Măsurată din ochi, o jumătate din România se plânge că e rău. Cealaltă jumătate nu zice că e bine. Per total (și deocamdată), noi ne facem că suntem europeni, ei se prefac că ne cred și ne dau bani. Cel puțin așa părea să fie până ce ne-a lovit chestia cu refugiații, care a aruncat direct pe masa din bucătărie marea dilemă: localism sau globalizare?
Am cunoscut acum vreo câțiva ani un țăran bătrân foarte supărat pe gloabalizare. Nu m-am lămurit prea bine unde se îmbucau în mintea lui gloaba și faimosul concept, dar am o bănuială: tocmai crescuse iar „taxa de gloabă“ (serios, chiar așa îi zice taxei de pășunat în termeni juridici), iar de asta nu putea fi de vină decât Europa.
În general, românul se bucură în felul lui de globalizare, de Europa. Un fel de „ce să facem, așa ne-a fost dat. Ar fi bine, dar prea e greu. Și, oricum, nu mai e ca înainte, când totul era clar: nu se putea, dar ne descurcam“. Acum, se poate, dar nu prea „se mai merită“. Ieșim din țară ca la iarbă verde, mămăile modeste tastează calme touchscreen-uri prin aeroporturi, adolescenți acneici își încasează dezabuzați mica rentă lunară la poștă, prin Western Union. E greu, cum s-ar spune.
Acasă e și mai greu. Ce s-a mai hăulit acum vreo câțiva ani că nu-și mai poate vinde țăranul român brânza și leușteanul la piață! După care s-a tăcut subit. Se vând iar, bine mersi, și-n piață, și pe marginea drumului, cu aceleași riscuri de fraiereală pentru cumpărător. La fel a fost cu „asomarea“ obligatorie a porcului. S-a rezolvat: îl asomăm pe hârtie și îl guițăm ritualic când și cum vrem. (Nu știu de ce, dar cam tot de-atunci puii de supermarket au din nou gustul infect de pe vremea lui Ceaușescu. O fi din asomare?) A, mai sunt și cornutele, care capătă „cercei“ și „pașaport“. Așa, din trei în trei, cât să nu bată la ochi.
Deci, ne-am speriat degeaba. Era doar treabă de hârtii. Intrați de curiozitate în orice primărie comunală mai răsărită, și-o să vedeți cum zboară topurile de hârtie, cum mânuiesc agricultorii noștri pixul și aplombul de petent și cum roiesc funcționarii pe imprimante, copiatoare și computere cu monitoare slim. Se cere-n draci: ajutor de, și de, și de, adeverință că, și că, și că. Se cumpără, se vinde, se moștenește, se taie, se construiește, se dărâmă, se renovează, se angajează, se scoate în șomaj, se angajează iar. Totul merge uns.
Măsurată din ochi, o jumătate din România se plânge că e rău. Cealaltă jumătate nu zice că e bine. Per total (și deocamdată), noi ne facem că suntem europeni, ei se prefac că ne cred și ne dau bani. Treabă cinstită.
Cel puțin așa părea să fie până ce ne-a lovit chestia cu refugiații, care a aruncat direct pe masa din bucătărie marea dilemă: localism sau globalizare?
De mult n-am mai simțit în aer miros de român treaz, la datorie, cu un ochi la Antena 3 și cu altul pe graniță, pe unde riscă să intre imigrantul fioros, neras și nedușat de săptămâni, să atenteze la localurile căminelor studențești abandonate sau la azilele noi-nouțe și nefolosite, pe care le-am construit degeaba cu bani europeni. Copiii lor, sfidător de mulți și de înecați, s-ar putea da în leagănele construite cu bani europeni sau ar putea să joace fotbal pe stadioanele în pantă pe care nu le prea mai putem deconta. Trebuie deci vigilență, mai ales acum, când a decedat și „tribunul“, după o lungă agonizare ideologică, prost mascată cu ochelarii negri de mafiot asortați la emisiuni tabloid. Ce riscăm? Să vedem semiluna pe mândrele noastre catedrale de beton armat, din satele anemic asfaltate, fără spital, nici fosă septică la școală și unde învățătoarele își completeză norma ca dizeoze la nunți.
Curat Conu’ Leonida. Da, la noi încă mai e de-a gluma, încă ne mai permitem să nu știm unde suntem, câți suntem și ce avem de făcut. Și politica o facem tot ca în Conu’ Leonida, de când guvernul ne spune săptămânal câte un banc: ori că e rivuluție, ori că nu mai avem dreptul să ne plătim dările. De fapt, e vechea poveste: chef de Lăsata secului la băcanul din colț. Iar despre ce-i afară rămâne să ne spună tot Safta, când o veni să facă focul.
Cine e curios chiar poate să mai afle câte ceva. De pe Internet, fiindcă de la televizor, și din închipuirea de presă scrisă care ne-a mai rămas, de regulă rezultă că suntem cam singuri pe planetă. Noi și cu Ponta, cu Udrea, cu TIR-urile ieșite din decor, cu copiii tot mai abuzați, cu accidente, acte caritabile și voluntariate filmate din topor, cu sponsorul la vedere. Analiști de politică externă nu mai avem, iar dacă sunt, dăm peste ei mai mult din întâmplare, eventual acolo unde s-au autoexilat - pe vreun site „elitist“, unde se scrie cu diacritice și punctuație, iar numărul de accesări concurează cu cluburile ultraexclusiviste englezești.
Nu știm nimic și nici nu vrem să știm. Suntem o țară cu statistici aproximative, cu liste de alegători corectate cu milionul. Suntem mulți numai când e de rău, și e de rău fiindcă suntem prea puțini.
Aflu recent, dintr-o carte extrem de vie semnată de Sabina Fati (Singură pe Drumul Mătăsii), ce vierme insidios-progresist poate fi demografia în țările islamice: două treimi din populația Iranului și 40% din cea a Kazahstanului are sub 25 de ani, iar în Uzbekistan trăiește o jumătate din populația Asiei Centrale. Sociologii nu mai prididesc să deseneze progresiile geometrice în care se dezvoltă, inevitabil, conexiunile cu Occidentul, prin tineri și prin tehnologia informatică la care petrolul le dă vrând-nevrând acces. Globalizarea săpând la temelia unor cumplite dictaturi, sofisticat blindate diplomatic.
La noi? Demografie, statistici, sociologie - de-a gluma.
*Proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional