Instrumente europene de combatere a propagandei ruse

Octavian Manea | 20.02.2018

În era fake-news-urilor și a realităților alternative, UE are nevoie de instrumente puternice de comunicare strategică. Și asta nu doar pentru a comunica cu propriii cetățeni, dar mai ales pentru a se apăra împotriva războiului informațional desfășurat de Moscova. Pe parcursul anului trecut, parlamentarii europeni au pledat pentru alocarea de bugete substanțiale în acest sens.

Pe aceeași temă

O astfel de iniţiativă i-a aparţinut Monicăi Macovei, al cărei schimb de scrisori cu Federica Mogherini este redat în josul paginii.

 

Cel mai important program de combatere a propagandei rusești la nivelul Europei instituționalizate este așa-numita Revistă a dezinformarii realizată săptămânal de East StratCom Task Force. În mai bine de doi ani de existență, această baza de date vir­tuală a recoltat nu mai puțin de 3.500 de cazuri de dezinformare răspândite prin in­termediul a 18 limbi. Întreaga inițiativă se sprijină preponderent pe colaborarea ex­tinsă cu ONG-uri și jurnaliști din sta­te­le-țintă. Două criterii fundamentale se află la baza selecției: mesajul trebuie să fie unul dovedit fals și apoi el trebuie să fie propagat de platforme apropiate Krem­li­nu­lui sau în acord cu narațiunile prezente în discursul pro-Kremlin. În următorii doi ani, East StratCom va avea un buget sem­nificativ mai mare: de la 200.000 de euro (în 2017) la 1,1 milioane de euro anu­al. Suplimentar, Comisia Europeană va avea la dispoziție 3 milioane de euro pen­tru a finanța comunicarea în zone sen­si­bi­le pentru interesele europene, precum Ve­cinătatea Estică sau Balcanii de Vest.

 

Ce aflăm din narațiunile specifice puse în cir­­culație de mașinăria de propagandă și dezinformare rusă, care bombardează deo­po­trivă publicul din Rusia, cel european sau cel din statele care vor să se integreze în Occident? De exemplu, recenta „listă a Kremlinului“ reunind oligarhii sistemului Putin este văzută ca o formă de persecuție similară Holocaustului și nazismului pentru că ar viza, chipurile, orice cetăţean rus. La fel, excluderea Rusiei de la Olim­piada de Iarnă din Coreea de Sud nu are nimic de a face cu scandalul de dopaj, ci, dimpotrivă, este o veritabilă formă de se­gre­gare și izolare a Rusiei.

 

Despre Ucraina aflăm că a fost cea care a început prima războiul împotriva Rusiei, că în Kiev nu există nici măcar o singură școală unde se învață în limba rusă, că autoritățile au legalizat genocidul îm­po­tri­va propriilor cetățeni și că în 2014 în Donbass ar fi fost uciși 50.000 de oameni dacă Rusia nu ar fi intervenit.

 

Occidentul este văzut drept răul absolut (un exportator de perversiuni), Europa le­ga­lizează treptat incestul, liberalizarea dro­gu­rilor în Georgia a fost comandată de So­ros, siguranța cehilor este amenințată de politica multiculturală a UE, germanii vor trebui să plătească și pentru haremurile re­fugiaților, iar SUA instrumentalizează in­va­zia musulmană pentru a distruge Europa.

 

East StratCom este un instrument esențial în războiul care se poartă altfel în epoca in­formației. Gloanțele nu mai sunt nea­pă­rat cele tradiționale, ci vin sub forma bom­belor informaționale. Este vizat predilect terenul cognitiv prin modelarea percep­ții­lor și reinventarea narațiunilor care mo­bilizează cetățenii. Ne aflăm într-o com­pe­tiție permanentă pentru „inimi și minți“. Și totuși, care este nivelul următor? Ce altceva mai trebuie făcut? Poate a venit mo­mentul „să începem să dezbatem des­pre cum oprim agresorul. În momentul în care avem acest răspuns vor veni și ins­trumentele. Însă un lucru este cert. Ne confruntăm cu o agresiune multi-di­mensională care țintește niveluri mul­ti­ple ale societății noastre“, spune un ofi­cial european.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22