Istoricul Grupului ECR

Fara Autor | 08.12.2015

Pe aceeași temă

În ciuda faptului că este un grup tânăr, ECR a reușit să aibă un impact major în peisajul politic european.

 

În 2009, mai mulți eurodeputați au vrut să formeze un grup parlamentar main­stream care să ofere o alternativă la gru­pu­ri­le eurofederaliste deja existente pe scena politică. Astfel a luat naștere Grupul Con­ser­­vatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), format în jurul cauzei comune de a re­for­ma Uniunea Europeană în baza prin­ci­pii­lor eurorealiste, respectând suveranitatea națiunilor și concentrându-se pe revenire economică, creștere și competitivitate. Aflat acum în cel de-al doilea mandat le­gislativ, Grupul ECR a devenit o forță po­li­tică majoră și cel de-al treilea grup ca mă­rime din Parlamentul European, nu­mă­rând 75 de eurodeputați din 17 țări. Doc­trinar, Grupul ECR este de dreapta/cen­tru-dreapta, cele mai mari delegații fiind compuse din eurodeputați ai Partidului Conservator britanic și ai Partidului Lege și Dreptate din Polonia.

 

În 27 octombrie 2015, eurodeputatul Mo­nica Macovei s-a înscris în Grupul ECR, fiind singura reprezentantă a României în această formațiune politică.

 

Eurorealism - o nouă direcţie pentru UE

 

Idealurile fondatoare ale Grupului ECR se regăsesc în Declarația de la Praga, care fa­ce un apel la reforma Uniunii Europene, ba­zată pe deschidere, transparență și eu­ro­realism. Acest concept, eurorealismul, di­fe­rențiază agenda Grupului ECR de alte grupuri politice, militând pentru o nouă direcție pentru UE, una care nu distruge organizația sau subminează cooperarea.

 

Fondatorii grupului ECR au fost 26 de eu­ro­parlamentari ai Partidului Conservator britanic, 15 europarlamentari polonezi de la Lege și Dreptate, 9 de la Partidul Civic De­mocrat ceh, câte unul de la olandezii de la ChristenUnie, TB/LNNK din Letonia, Forumul Democrat maghiar și Lijst De­decker din Belgia.

 

Țelul Grupului ECR este o schimbare de di­rec­ție – renunțarea la marșul ideologic către un suprastat federal european și re­orientarea către o organizare mai flexibilă, care ascultă și respectă oamenii din toate ță­rile membre. Scopul Grupului ECR este echiparea Uniunii Europene cu soluții prac­tice, atât de necesare pentru a face fa­ță provocărilor zilei de azi, nu atașamentul punctual față de idealuri considerate de­pășite, bazate pe o integrare europeană cât mai profundă. Grupul ECR dorește să des­chidă Uniunea Europeană către co­merț liber, să o aducă cât mai aproape de oameni, să practice prudența în cheltuirea banului public și să respecte diversitatea întâlnită pe continentul european.

 

Principalele succese ale ECR

 

În ciuda faptului că este un grup tânăr, ECR a reușit să aibă un impact major în peisajul politic european. Printre cele mai importante realizări ale Grupului ECR în mandatul legislativ 2009-2014 se numără:

 

1. Grupul ECR a obținut un buget mai rațional, economisind astfel banii contribuabilului european și păstrând, în același timp, ajutorul financiar pentru noile state membre.

 

Grupul ECR a reușit să obțină un plan bu­ge­tar pe 7 ani care, pentru prima dată în istoria sa, conține o sumă rațională pentru cheltuieli și garantează, totodată, că mai multe resurse vor fi folosite în Europa Centrală și de Est. Această înțelegere bu­ge­tară reduce costurile Uniunii Europene cu aproximativ 35 de miliarde de euro și, în cazul liniilor bugetare ce țin de zone cu po­tențial de creare de locuri de muncă, su­mele au crescut cu o treime.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/ECR-1.jpg

În 27 octombrie 2015, eurodeputatul Monica Macovei s-a înscris în Grupul ECR, fiind singura reprezentantă a României în această formațiune politică (foto: Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni în Parlamentul European)

 

Finanțarea va crește și pentru Programul Ho­rizon 2020, care facilitează cercetarea transfrontalieră, pentru facilitatea Con­necting Europe, care își propune să mic­șoreze diferențele dintre țări în domeniul infrastructurii energetice, de transport și digitale și pentru bine cunoscutul pro­gram Erasmus pentru tinerii studenți. Cu aceste programe, scopul Grupului ECR a fost crearea de noi locuri de muncă și im­plicarea cât mai mare a business-ului în creșterea economică.

 

În același timp, s-a urmărit creșterea aju­torului dat de Uniunea Europeană pentru țări din Europa Centrală și de Est prin Po­litica de Coeziune, pentru a se putea d­e­păși diferențele create de zecile de ani de management defectuos din perioada co­munistă.

 

În ciuda opoziției unor europarlamentari din alte grupuri, ECR a dorit și a obținut un vot transparent pe bugetul Uniunii Eu­ropene, nu prin vot secret.

 

2. Grupul ECR a contribuit la obținerea plăților echitabile pentru fermierii din noile state membre UE.

 

Fermierii și agricultorii din Europa Cen­tra­lă și de Est sunt într-o competiție ne­dreap­tă atunci când vine vorba de plățile di­recte pe care le primesc în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Eurodeputații ECR au reformat PAC astfel încât plățile sunt mult mai juste către toți fermierii eu­ro­peni. În următorii ani, până în 2020, di­fe­rența dintre cei ce primesc peste plata me­die pe hectar și cei ce primesc sub 90% din medie se va atenua, prin redistribuire. Grupul ECR va continua să militeze pen­tru o politică cât mai echitabilă în do­me­niul plăților PAC în următorul mandat le­gislativ, dar această reformă reprezintă un pas important către îmbunătățirea Po­li­ticii Agricole Comune.

 

3. Grupul ECR a militat pentru deschiderea comerțului liber la nivel global, ducând la reducerea prețurilor și crearea de noi oportunități pentru antreprenori.

 

Mai mult comerț liber înseamnă mai mul­te locuri de muncă, mai multe opor­tu­ni­tăți de afaceri pentru antreprenori și bu­nuri mai ieftine. De aceea, Grupul ECR a fost în favoarea unor tratate internaționale care vor elimina barierele comerciale pen­tru companiile europene ce fac afaceri în afara spațiului UE. Tratatul de liber schimb cu Coreea de Sud are o valoare estimată de 1,6 miliarde de euro anual și elimină tarifele pentru o multitudine de produse, de la băuturi alcoolice la produse chimice, agricole sau medicale. Alte tra­tate în lucru pe care Grupul ECR le susține sunt cu Japonia, Sud-Estul Asiei, Canada, India, Singapore, Vietnam, Columbia și Pe­ru. Eurodeputații ECR au solicitat tratatul de liber schimb între UE și Statele Unite, ale cărui negocieri au început în 2013 și ca­re, în forma actuală, aduce un beneficiu de aproximativ 545 de euro pe gospodărie cetățenilor UE.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/ECR-2.jpg
Grupul ECR în ianuarie 2015 (foto: Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni în Parlamentul European)

 

4. Risipa Parlamentului European cu două sedii.

 

Grupul ECR a fost vârful de lance al luptei pentru eliminarea celui de-al doilea sediu al Parlamentului European. În fiecare lu­nă, 750 de eurodeputați, 3.000 de angajați și un număr mare de lobbiști călătoresc din Bruxelles la Strasbourg pentru patru zile. Estimările pun costul acestei de­pla­sări între 102 milioane de euro și 180 de milioane de euro, mutarea cauzând și eli­be­rarea a 20.000 de tone de CO2. În 2012, datorită eforturilor grupului ECR, Par­la­mentul European s-a mutat doar de 11 ori la Strasburg, în loc de 12. Această schim­bare, venită ca urmare a unui amen­da­ment ECR ce s-a bucurat de susținere lar­gă în Parlamentul European, a redus cos­turile cu 15 milioane de euro în acel an. Grupul ECR a co-semnat o rezoluție care dă dreptul Parlamentului să modifice tra­tatul UE care stipulează această anomalie a celor două sedii, adoptată cu 483 de vo­turi pentru și 141 împotrivă. Toate aceste măsuri nu rezolvă însă definitiv problema, iar ECR își va continua campania în acest sens.

 

5. Grupul ECR a facilitat recunoașterea calificărilor profesionale în UE.

 

Grupul ECR a redactat un raport al Par­lamentului European care facilitează re­cunoașterea calificărilor profesionale pe te­ritoriul UE, ușurând astfel efortul de cău­tare a unui loc de muncă într-un alt stat membru decât cel de origine. Raportul are și mecanisme care îi impiedică pe cei ca­re și-au falsificat acreditările într-un stat UE să se poata angaja, în același do­me­niu, într-un altul.

 

6. ECR s-a opus eforturilor de a introduce noi taxe la nivel UE.

 

Opoziția făcută de ECR pentru o taxă la nivel UE în domeniul tranzacțiilor fi­nan­ciare a dus la neadoptarea acestei măsuri.

 

La începutul crizei financiare, ideea unei taxe pe tranzacții financiare se bucura de susținere populară, dar asta nu însemna că nu era, de fapt, o idee proastă. Ser­viciile financiare sunt benefice economiei prin investiții de tipul fondurilor de pen­sii. A adăuga unilateral o taxă de un nivel oarecare tranzacțiilor cu acțiuni ar fi cres­cut șansele ca aceste tranzacții să aibă loc în alte părți ale lumii. Azi, taxa pe tran­zacții financiare e mai puțin populară. Oa­menii au început să realizeze că este o idee imposibil de pus în practică și acest lucru s-a întâmplat și ca urmare a pre­siunii constante depuse de eurodeputații ECR.

 

7. Grupul ECR a adoptat măsuri utile în lupta împotriva terorismului.

 

Conducerea Grupului ECR a facilitat anu­mite acorduri importante de combatere a te­rorismului împreună cu Statele Unite. Pri­mul astfel de acord este PNR (Passen­ger Name Records), un acord ce facili­tea­ză transmiterea unor informații de bază în Statele Unite, înainte ca pasagerul să călă­torească transatlantic. PNR a ajutat în mod direct la prinderea unor criminali, agre­sori sexuali, răpitori, dealeri de dro­guri și teroriști importanți, printre care și cei implicați în atacurile teroriste din Mum­bai din 2008 și pe cel din spatele ata­cului nereușit cu bomba din Time Square.

 

Cel de-al doilea acord de acest gen se re­feră la transmiterea informațiilor bancare cu scopul prevenirii terorismului. Așa-nu­mitul Acord Swift protejează informațiile personale ale cetățeanului, dar permite ac­cesul la informații despre tranzacțiile fi­nan­ciare ce au loc între teroriști sau rețele teroriste, cu scopul prevenirii unor ata­curi viitoare.

 

Aceste acorduri permit transferul de in­formații importante în lupta contra te­ro­rismului, dar oferă în același timp garanții foarte puternice, astfel încât informația să fie folosită pentru scopul intenționat și în­tr-un mod proporțional.

 

8. Grupul ECR luptă împotriva șomajului și i-a ajutat pe antreprenori.

 

Grupul ECR a condus lupta împotriva ex­cluziunii sociale, a sărăciei și a șomajului prin încurajarea antreprenorilor. Euro­de­putații ECR au lucrat la un nou Program UE pentru Locuri de Muncă și Inovație Socială (EaSI) care va duce la eliminarea acestor probleme cu ajutorul micro­fi­nan­țării. O altă inițiativă a Grupului ține de înlesnirea accesului antreprenorilor la surse de finanțare prin Banca Europeană de Investiții și prin simplificarea proce­durilor prin care micii antreprenori pot accesa fondurile de cercetare disponibile prin Programul Horizon 2020.

 

Grupul ECR dorește liberalizarea pieței de munca și consideră că o piață în acest do­meniu cât mai flexibilă e principala mo­dalitate prin care șomajul în rândul ti­ne­rilor poate fi scăzut. Tentativele de legi­fe­rare uniformă la nivelul UE au ca rezultat scă­derea oportunităților și diversitatea ale­gerilor. Deciziile ce privesc viața și locul de muncă al oamenilor trebuie descen­tra­lizate și luate cât mai aproape de ei.

 

9. Grupul ECR, împotriva persecuției religioase.

Grupul ECR a pus problema persecuției creș­tinilor în lume pe agenda de politică ex­ternă a Uniunii Europene. Pe întreg glo­bul, persecuția creștinilor devine o pro­blemă din ce în ce mai presantă. Mai mult decât orice alt grup, creștinii sunt supuși violenței religioase. Deși a fost mult timp o problemă ignorată de politica externă a UE, membri ai ECR au militat cu succes pentru mai multă acțiune din partea UE. Un succes important a fost obținut în iu­nie 2013 prin adoptarea EU Guidelines on Freedom of Religion, document ce oferă standarde precise și clare în termeni de po­litici publice în cazul persecuției religi­oase.

 

Milioane de creștini sunt discriminați și persecutați zilnic. Drepturile altor mino­ri­tăți sunt, de asemenea, negate zilnic. Uni­unea Europeană și statele membre tre­buie să facă mai mult pentru a-i ajuta pe acești oameni. Grație Grupului ECR, acum există proceduri în acest sens. Grupul ECR va continua să solicite mai multă acțiune la nivelul UE, pentru a îi ajuta pe cei care sunt persecutați din cauza religiei lor.

 

În afara Parlamentului European, aliată cu Grupul ECR, Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (AECR) reunește partide ce împărtășesc principiile De­cla­ra­ției de la Reykjavík.

 

Declaraţia de la Praga

Conștient de necesitatea urgentă de a reforma Uniunea Europeană pe bazele eurorealismului, deschiderii, responsabilității și democrației, într-un mod care respectă suveranitatea națiunilor noastre și care se concentrează asupra redresării economice, creșterii și competitivității, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni împărtășește următoarele principii:

1. Economie de piață, comerț și concurență libere și corecte, reglementare minimală, taxare scăzută şi guvern restrâns, ca principali catalizatori pentru libertatea individuală și prosperitatea personală și națională.
2. Libertatea individului, mai multă responsabilitate personală și o mai mare răspundere democratică.
3. Producție sustenabilă de energie curată, cu accent pe securitatea energetică.
4. Importanța familiei ca temelie a societății.
5. Integritatea suverană a statului naţional, opoziția față de federalismul UE și respectul reînnoit pentru adevărata subsidiaritate.
6. Valoarea prioritară a relației transatlantice de securitate într-un NATO revitalizat şi sprijinul pentru democrațiile tinere din întreaga Europă.
7. Controlul eficient al imigraţiei și stoparea abuzului de proceduri de azil.
8. Servicii publice eficiente și moderne și grijă față de nevoile comunităților rurale și urbane.
9. Sfârşitul risipei și al birocrației excesive și angajamentul pentru mai multă transparență și probitate în instituțiile UE și în utilizarea fondurilor UE.
10. Respect și tratament echitabil pentru toate statele membre UE, noi și vechi, mari și mici.

 

 

Declarația de la Reykjavík

Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (AECR) aduce laolaltă partide ce susțin libertatea individuală, suveranitatea națională, democrația parlamentară, statul de drept, proprietatea privată, taxe scăzute, moneda sănătoasă, comerțul liber, competiția deschisă și deconcentrarea puterii.


• AECR crede într-o Europă a națiunilor independente, ce lucrează împreună pentru beneficii comune, dar păstrându-și în același timp identitatea și integritatea.
• AECR militează pentru egalitatea tuturor democrațiilor europene, indiferent de dimensiuni și de asociațiile internaționale din care fac parte.
• AECR susține exercitarea puterii la cel mai jos nivel practicabil – de către individ, acolo unde este posibil, de către autoritațile locale sau naționale, în mod preferențial față de organisme supranaționale.
• AECR înțelege că societățile deschise se bazează pe demnitatea și autonomia individului, care trebuie să fie cât mai liber de coerciția statului. Libertatea individuală implică libertate religioasă și de confesiune, libertatea de exprimare, dreptul la liberă circulație și asociere, libertatea contractului și de angajare și libertatea de a nu fi supus taxării opresive, arbitrare sau punitive.
• AECR recunoaște egalitatea tuturor cetățenilor în fața legii, indiferent de etnie, sex sau clasă socială. Respinge toate formele de extremism, dictatură și rasism.
• AECR recunoaște rolul important al asociațiilor civile, familiilor și al altor organisme care umplu spațiul dintre individ și stat.
• AECR recunoaște legitimitatea democratică unică a statului națiune.
• AECR militează pentru avansarea comerțului liber și a competiției deschise în Europa și în lume.
• AECR susține principiile Declarației de la Praga, din martie 2009, și munca depusă de Conservatorii și Reformiștii Europeni în Parlamentul European și a grupurilor aliate din alte adunări europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22