Pe aceeași temă
2. Ce legătură există între viziunea noului președinte în domeniul politicii externe și tradițiile republicane din America?
3. Cum va influența Administrația Trump relațiile Europei cu partenerii săi?
4. Ce se va schimba în NATO sub noua administrație de la Washington?
5. Cum vedeți relațiile dintre PPE și America lui Donald Trump?
6. Cum analizați raidurile SUA în Siria, împotriva regimului Assad?
1. Campania prezidențială americană din 2016 a fost, cu siguranță, una dintre cele mai controversate din istoria Statelor Unite. Am încercat să am un favorit în timpul campaniei. Dacă Hillary Clinton era întruchiparea păstrării statu-quo-ului, Trump, desigur, articula sentimente anti-establishment și, deși mulți au exprimat o opinie negativă cu privire la activitatea sa – în mai mare măsură decât în cazul ultimilor președinți –, entuziasmul pentru Trump persistă.
2. În ciuda lipsei de experiență politică a lui Trump, pare să existe un fel de guvern de coaliție între el și republicani, adică republicanii populiști și tradiționali. Există întrebări importante cu privire la direcția în care se îndreaptă SUA. Unele dintre opiniile lui Trump par contradictorii. Câteva posturi-cheie din noua administrație nu au fost încă ocupate. Este clar că Trump va avea nevoie de Congres și de consimțământul republicanilor pentru ca agenda lui să reușească. Înlocuirea Legii Obamacare a fost una dintre principalele sale propuneri electorale, dar în această privință a suferit o înfrângere majoră, după ce propunerea sa legislativă în domeniul sănătății a fost retrasă înainte de a fi votată în Congres.
3. Agenda noii administrații pare să fie destul de clară: înlocuirea Legii Obamacare, reforme fiscale, infrastructură, dereglementări. În ceea ce privește Europa, abordarea americană pare mai blândă și mai politică. Noile evoluții din SUA ar putea determina Europa să-și întărească relațiile cu partenerii săi. S-ar putea spune că președintele Trump duce o politică protecționistă și izolaționistă. Mai precis, a hotărât să retragă Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), insistă pentru o renegociere a NAFTA și este încă neclar ce se întâmplă cu acordul TTIP, deoarece noua administrație îl revizuiește. Rămâne de văzut dacă și cum va continua Uniunea Europeană să se integreze și să devină mai sigură de sine. A existat întotdeauna o polemică dacă o Europă mai coezivă este de fapt în interesul Americii și se pare că SUA au acceptat din ce în ce mai mult ideea de-a lungul timpului. Aceasta a fost primită ca o asigurare în Europa, dar, pe de altă parte, se așteaptă ca și Europa să ofere o asigurare SUA, prin mărirea bugetului apărării.
4. Apărarea constituie o prioritate importantă pentru Administrația Trump. SUA și Europa au fost aliați foarte apropiați în domeniul apărării în ultimii 70 de ani. Cu toate acestea, ținând cont că numai câteva țări cheltuiesc, de fapt, 2% din PIB pentru apărare, cererea ca Europa să-și îmbunătățească cheltuielile cu apărarea este legitimă. Oficialii SUA au afirmat în mod repetat că angajamentul față de NATO este de durată și structural. Parteneriatul transatlantic pare să se bucure de un sprijin bipartizan. Trupele conduse de NATO s-au poziționat, într-adevăr, în zona baltică, dar consolidarea NATO este esențială. NATO deja intenționează să cheltuiască 3 miliarde de euro pentru a-și moderniza tehnologia sateliților și tehnologia informatică în următorii trei ani, pentru a se adapta noilor amenințări.
5. Membrii Parlamentului European, inclusiv membrii PPE, s-au întâlnit cu reprezentanți al noii Administrații Trump la Washington D.C., în noiembrie anul trecut și în februarie anul acesta. În timpul acestor întâlniri, relația transatlantică a fost confirmată. Așa cum a afirmat președintele nostru, grupul PPE va rămâne, desigur, deschis față de noul președinte american. Grupul PPE dorește să continue cooperarea cu SUA în domeniul comerțului și al luptei împotriva terorismului. Alegătorii europeni și americani cer mai multă securitate. Alegerile din Europa vor avea și ele un impact asupra viitoarelor relații, ca și alegerile din cadrul Congresului din 2018.
6. Condamn cu vehemență utilizarea armelor chimice împotriva civililor și a copiilor nevinovați din Siria și cred că această crimă împotriva umanității nu trebuie să rămână fără repercusiuni asupra autorilor ei. Uniunea Europeană și comunitatea internațională trebuie să trimită un mesaj clar că nu vor mai tolera crimele odioase ale lui Assad împotriva propriului popor. UE rămâne ferm hotărâtă să sprijine eforturile Trimisului special al ONU în Siria în vederea unei tranziții politice reale, în conformitate cu Rezoluția 2.254 a Consiliului de Securitate al ONU. Pentru a evita ca acest conflict să devină unul armat de mari dimensiuni, comunitatea internațională trebuie să găsească o soluție pașnică pe termen lung care să pună capăt celor șase ani de conflict care au dus la moartea a peste 400.000 de sirieni și la crearea celei mai mari crize a refugiaților din epoca noastră.