Noul Bauhaus European este o mișcare ambițioasă

Mariya Gabriel - Elisa Ferreira | 29.11.2022

Ne face o deosebită plăcere să ne adresăm comunității din ce în ce mai numeroase a Noului Bauhaus European din România!

Pe aceeași temă

Noul Bauhaus European este un proiect de mediu, economic și cultural, care vizează combinarea designului, a durabilității, a accesibilității, a investițiilor și a prețurilor abordabile pentru a contribui la realizarea Pactului Verde European în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. Noul Bauhaus European se axează pe trei valori fundamentale: durabilitate, estetică și incluziune; cheia succesului său este implicarea și entuziasmul oamenilor din toate categoriile sociale.

În ultimii doi ani, Noul Bauhaus European a prins viață beneficiind de un număr mare de idei, proiecte și evenimente – de la programe universitare la materiale de construcții, de la demonstranți unici la regenerare locală în cele mai mici municipalități, de la inovație high‑tech și artă la procese industriale. Noul Bauhaus European a mobilizat artiști, ingineri, arhitecți, funcționari publici, cadre universitare, cercetători, antreprenori și designeri pentru a demonstra că sunt posibile soluții care să coreleze durabilitatea cu stilul și că acestea pot fi accesibile tuturor.

Este minunat că România și cetățenii săi sunt membri activi ai comunității Noului Bauhaus European – cu 6 parteneri oficiali axați pe educație, construcție, creativitate și tineri; cu 20 de candidaturi de inspirație pentru premiul anual 2022 al Noului Bauhaus European, inclusiv vedete în ascensiune. Proiectul „Dăm Click pe România” a fost pe locul întâi în categoria „Conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață”. Acest premiu este o realizare frumoasă pentru țară și rezultatul angajamentului susținut al societății civile și al sectorului cultural din România față de principiile fundamentale ale durabilității, incluziunii și esteticii. Vă felicităm pentru aceste exemple excelente și vă încurajăm pe toți să urmați exemplul, transformând aspirațiile și ideile în realitate!

De asemenea, România a contribuit activ și la nivel local la inițiativele Noului Bauhaus European: Reșița și Tărlungeni beneficiază în prezent de sprijin personalizat și multidisciplinar din partea experților pentru a-și transforma ideile în proiecte concrete, după ce au fost selectate la începutul acestui an în cadrul apelului competitiv pentru coeziune „Sprijin pentru inițiativele locale ale Noului Bauhaus European”.

Cele două proiecte, experiența „Minda” – la Reșița, reproiectarea unui fost sit industrial într-un spațiu de locuit pentru comunitate și un spațiu pentru creatori, în contextul planului dinamic de regenerare urbană sau, la Tărlungeni, transformarea unei clădiri inestetice vechi din perioada comunismului într-un centru cultural și educațional, demonstrează în mod clar importanța transformării la nivel local. Sperăm să vedem mai multe exemple în acest sens și așteptăm cu interes să colaborăm cu România pentru a sprijini investițiile regionale în proiectele Noului Bauhaus European cu finanțare din fonduri de coeziune. Cele opt programe regionale pentru perioada 2021-2027 adoptate în România includ angajamente specifice pentru Noul Bauhaus European.

Invităm, de asemenea, orașele din România să își depună candidatura în cadrul primei cereri de propuneri de acțiuni inovatoare urbane în sprijinul expozanților Noului Bauhaus European, deschisă până la 19 ianuarie 2023. În total, se vor acorda până la 50 de milioane de euro pentru punerea în aplicare a proiectelor de pionierat în transformarea locurilor urbane, în conformitate cu valorile și principiile Noului Bauhaus European.

Programul nostru de cercetare și inovare, „Orizont Europa”, a oferit o finanțare specifică în valoare de 44 de milioane de euro pentru teme legate de locuințe la prețuri accesibile, un mediu construit circular și durabil și pentru industriile culturale și creative.

Primul lot de șase proiecte-pilot emblematice ale Noului Bauhaus European în 14 țări (12 state membre ale UE, Norvegia și Turcia) și-a început activitatea cu un eveniment de lansare la Praga, în noiembrie 2022. Proiectele emblematice sunt sprijinite de programul „Orizont Europa” cu câte 5 milioane de euro fiecare și există posibilitatea de a le reproduce și de a le adapta la diferitele contexte din Europa și din afara acesteia. Pentru a completa proiectele emblematice, un proiect denumit „CrAFt ﹘ Creating Actionable Futures” va sprijini eforturile acestora. CrAFt face parte din misiunea UE privind „Orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei” și testează modele locale de colaborare pentru transformările Noului Bauhaus European, colaborând cu orașe din întreaga Europă, inclusiv cu Alba Iulia din România. Proiectele sprijinite în 2021 și 2022 au adus rezultate concrete și, prin urmare, bugetele dedicate strict Noului Bauhaus European vor crește până la 106,3 milioane de euro în perioada 2023-2024.

Rolul tineretului și al educației este fundamental pentru schimbarea de paradigmă către o societate mai durabilă și mai favorabilă incluziunii. Pe parcursul anului 2022, Anul European al Tineretului, am lansat o cerere de propuneri (deschisă până la sfârșitul anului) privind transformarea locurilor educaționale care conectează aceste locuri concrete cu metode pedagogice inovatoare și cu comunitatea locală. În curând vom publica și o nouă rută DiscoverEU pentru Noul Bauhaus European pe portalul european pentru tineret. Sperăm că premiile de anul viitor, 2023, vor include și candidaturi educaționale și de învățare câștigătoare din România!

Sectoarele culturale și creative joacă un rol esențial în realizarea cu succes a Noului Bauhaus European. Culture Moves Europe, sistemul european de sprijin pentru mobilitatea artiștilor, a fost lansat în octombrie 2022. Acesta va finanța șederea și activitățile artiștilor care promovează transformarea societății, în conformitate cu principiile și valorile Noului Bauhaus European. De asemenea, vom organiza activități de învățare reciprocă pentru administrațiile publice și părțile interesate din sectorul public și privat în domeniul politicii de arhitectură, cu accent pe mediul construit și pe arhitectura de înaltă calitate.

Noul Bauhaus European este o mișcare ambițioasă, tânără, care a cucerit inima a mii de europeni în doar doi ani. Acesta își poate atinge potențialul maxim numai dacă persoane și organizații din medii și domenii diferite gândesc și lucrează împreună. Sperăm să ni se alăture în acest proiect cât mai multe persoane interesate din România! //

Contribuția comună a doamnei Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și a doamnei Elisa Ferreira, comisar pentru coeziune și reforme.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22