Pe aceeași temă
Măsuri similare pentru atingerea neutralității climatice la jumătatea secolului au anunțat noua administrație de la Casa Albă și guvernul Japoniei. Care este urgența?
În 2018, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), organismul internațional de vârf în domeniul cercetării climatice, a publicat un raport special asupra impactului încălzirii globale cu 1,5 grade Celsius peste nivelul din era preindustrială. Cercetarea a durat peste trei ani și a implicat circa 1.500 de cercetători din întreaga lume.
Mesajul specialiștilor a fost, de fapt, un mare semnal de alarmă: dacă nu schimbăm radical felul în care trăim și dacă nu ne schimbăm modelul economic, planeta se va încălzi cu 3 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol. De 1,5 grade ne apropiem vertiginos, se poate să atingem acest punct în 2030. Acesta este pragul dincolo de care schimbările climatice este posibil să devină ireversibile și devastatoare pentru întregi comunități omenești, în special din zone costiere.
Pentru a putea limita încălzirea globală, este însă nevoie de eforturi atât individuale, cât și guvernamentale susținute, timp de decenii. Astfel, ne spun cercetătorii IPCC, pașii către limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius presupun, între altele, reducerea emisiilor de carbon cu 45% față de nivelurile din 2010 până în 2030, creșterea ponderii energiei regenerabile până la 85% din electricitatea globală până în 2050 și reducerea utilizării cărbunelui aproape de zero. Sunt, apoi, gesturi individuale pe care le poate face fiecare dintre noi: reducerea consumului de carne și lactate și alegerea alimentelor locale, de sezon, alegerea mașinilor electrice, iar în cazul distanțelor scurte, a bicicletelor sau a mersului pe jos; utilizarea trenurilor și a autobuzelor în locul avioanelor; folosirea videoconferințelor în locul călătoriilor de afaceri; izolarea termică a caselor.
Acesta este contextul în care, în 2019, Parlamentul European a declarat urgența climatică. Câteva luni mai târziu, se declanșa pandemia de COVID-19, provocată de intruziunea agresivă a omului în natură și de ignorarea avertismentelor făcute de specialiști.
Ne vom învăța lecția?