Pe aceeași temă
Din vot în vot, jucându-se de-a v-ați ascunselea cu cei care sădesc disperarea, FN continuă să acapereze o parte din furia socială și să fragmenteze societatea franceză.
Imaginea exterioară a Franței tinde deseori spre romantism. În interiorul țării - să nu ne înșelăm - am uitat de mult bereta și bagheta de pâine, caricaturi ale Eliberării. În schimb, Jeanne d’Arc, cocoșul galic, gastronomia franceză, Astérix, vinul (mereu), eleganța (în continuare), intelectualismul sunt doar câteva dintre imaginile care definesc so french-ul. O identitate puternică exprimată printr-un amestec de prestigiu și vanitate ușor ridicolă. Dar ce rețetă oferă aceste ingrediente? Împreună, totul devine posibil!, ar striga unii (dreapta republicană, UMP). Francezii mai întâi!, ar răspunde alții (Frontul Național, FN). Pentru Franța, să acționăm în Europa!, ar replica, timid, primii. Franța francezilor!, ar ricoșa puternic ultimii... Au avut dreptate. Alegerile europene din mai 2014 au confirmat ancrajul partidului de extremă dreaptă francez în jocul partizan, cu 25,4% din voturi.
Creat de către Jean-Marie Le Pen în 1972, FN și-a clădit treptat drumul spre legitimitate, profitând de amnezia fascismului tip Vichy din care s-a născut, navigând printre pasiuni: antielitism, antiimigrație, euroscepticism, antimondializare. În aprilie 2002, prezența neașteptată a liderului frontist în al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu 16,9% din voturi a produs un profund traumatism în societatea franceză. Dar de-a lungul eșecurilor din 2007, un murmur profetic anunța: sfârșit fără glorie al lui Jean-Marie Le Pen sau declin al mișcării frontiste? Dezmințind suspiciunile (numai pe jumătate), Marine Le Pen, moștenitoare în ianuarie 2011, a readus partidul pe culmile succesului: în 2012, la prezidențiale și legislative, în 2014, la municipale și, în final, la europene... Performanțele FN au dezvăluit, în primul rând, ambiția feroce a unui partid de extremă dreapta capabil să-și concretizeze influența în detrimentul formațiunilor republicane. Astfel, explica politologul Pascal Perrineau, „FN ridică o problemă de ordin politic partidului de dreapta și una socială partidului de stânga“. O strategie care îi permite să împingă în mod constant frontierele electoratului, atât orizontal, prin cucerirea ocazională a noi teritorii, cât și vertical, prin recuperarea tematicilor partidelor tradiționale și suprapunerea unui nou discurs.
Primul succes major al partidului are loc în campania pentru Parlamentul European din 1984 (11% din voturi) pe tema imigranților – responsabili de creșterea șomajului și atacarea valorilor franceze. Exploatarea ambivalenței noi-ei este, deci, un produs FN fără dată de expirare. Chestiunea identitară (multiculturalism sau asimilare?) se construiește în jurul noțiunii de excludere, extrem de periculoasă într-o țară laică și cu trecut colonial: regrupare familială, imigranți străini, imigranți francezi, islamism. Condamnând un popor fără distincții, plonjând în amalgam (cuvânt devenit la modă după tragicul incident de la Charlie Hebdo), îndrăzneala unei Marine Le Pen care își revendică libertatea de exprimare, fiind acuzată de rasism, nu mai miră. În timp, progresul dreptei naționaliste a acaparat și Franța „periferică“, unde mondializarea este element destabilizator. Regiunile lovite din plin de dezindustrializare se orientează aproape natural spre FN. În vizită la Salonul de Agricultură din februarie 2014, Marine Le Pen a declarat că 40% dintre agricultorii prezenți votează FN – și e just. Trei luni mai târziu, în jur de 33% din comunele rurale i-au acordat încrederea la alegererile europene. Din vot în vot, jucându-se de-a v-ați ascunselea cu cei care sădesc disperarea, FN continuă să acapereze o parte din furia socială și să fragmenteze societatea. Un french touch în derivă?
Paralizați de succesul masiv al dreptei radicale, PS și UMP își conduc campaniile pe tema „pericolului FN“. Treptat, fiecare alegere se transformă într-un fel de referendum clandestin despre Frontul Național. Riscul acestui fenomen e evident. În cadrul alegerilor prezidențiale din 2002, doar jumătate dintre partizanii FN doreau ca rezultatul să fie favorabil candidatului lor - aceștia reprezintă, astăzi, mai mult de 85%. O evoluție care demonstrează că partidul a beneficiat într-o primă instanță de respingerea altor formațiuni (vot de protest) și s-a consolidat, în al doilea rând, datorită unei aderări la principiile promovate (protecționism, preferință națională, toleranță zero). Electoratul FN s-a construit prin sedimentare. Nucleului dur al dreptei radicale i s-au adăugat treptat noi straturi (partizani de dreapta, începând cu anii 1980, și de stânga din 1990). Votul FN este fie de ordin conjunctural, prin eșecul elitelor politice sau tentația unui nou discurs; fie structural, prin situații resimțite de către populație ca fiind injuste sau dorința de a preveni orice formă de insecuritate (fizică, economică, culturală...). Acest argument justifică succesul FN în circumscripțiile care nu cunosc imigrația decât puțin, precum zonele periurbane și cele rurale (cu 5%, respectiv 4% imigranți din totalul acestor populații, conform INSEE). Avner Falk scria că „psihologic, fiecare grup uman are nevoie de un inamic, un grup străin în raport cu care să își definească propria identitate și să își mențină coeziunea internă“. Frontiera e ambivalentă, dar percepția populației se clădește pe baza experienței cotidiene. Cine cucerește pe cine? Conform recensământului INSEE din 2012, imigranții reprezintă 8,5% din populație, 56% provenind din Europa. În schimb, suita de succese a consacrat hegemonia pragmaticului FN, capabil să își elimine strategic adversarii „frontiști“, precum Mișcarea Națională Republicană, după scindarea din 1999.
Frontul Naţional preferă mai degrabă valsul în trei timpi, în lumina lui Jean-Marie, a lui Marine și Marion Le Pen. Cum seduce o dinastie politică? Primul spune povestea Franței de altădată; mizând pe „dediabolizare“ și reîmprospătând discursul, moștenitorii atrag noi fideli (femei, catolici, tineri). Marine Le Pen redistribuie cărțile jocului electoral și își ameliorează imaginea. Poziția ambiguă a partidului legată de subiecte de societate delicate o introduce, în rol secundar, pe Marion Maréchal-Le Pen. Marine nu a defilat alături de opozanții „căsătoriei pentru toți“, dar Marion era acolo, în mulțime, scandând „Vă împing spre nesupunere!“. Galopând ambițios spre alegerile prezidențiale din 2017, „Curentul Bleu Marine“ își profesionalizează cadrele, mobilizează o nouă generație de militanți, de oameni politici, printre care Florian Filippo, absolvent ENA și vicepreședinte al partidului; avocatul Gilbert Collard, pion al noii imagini people; sau Steve Briois, copil al patriei, primar al Hénin-Beaumont, un oraș minier doborât de criza economică. Acest oraș a devenit astăzi unul dintre atelierele de dediabolizare. Aici, partidul captează o parte din decepția electoratului muncitoresc, manipulează idei de stânga, le vorbește celor „uitați“. Cu alte cuvinte, partidul xenofob evoluează spre un discurs protector, care evoluează și geografic.
Prima moștenitoare a partidului depășește astfel recordul electoral al tatălui său: în 2012, 67% dintre alegători considerau că Marine răspunde preocupărilor lor, față de un procent de 52% obținut anterior de Jean-Marie Le Pen. Pentru acesta, tranziția este subtilă și dureroasă. „Râul se subțiază, râul crește în viteză și, chiar dacă suntem buni vâslași contra curentului, el ne împinge și, în zare, auzim deja zgomotul cascadei (...), acolo unde ne scufundăm, unde basculăm, unde rocile sunt ascuțite precum dinții“, spunea acesta. Încurcat de noua retorică a lui Marine, omul care fusese supranumit „Diavolul Republicii“ derapează de la regretul lui Jeanne d’Arc, simbol al partidului astăzi uitat în discursurile fiicei lui, la erori politice precum definirea Holocaustului ca „un detaliu al istoriei“. Să fie aceasta justificarea prezenței neonaziștilor la adunările FN? Oricum ar fi, lectura societății propuse de această dinastie radicală se face prin lentile deformate. Poate că ancheta recentă pe care Parlamentul European a lansat-o contra FN, acuzat de fraudă în valoare de 1,5 milioane de euro, va ilumina electoratul miop al partidului.
Pe termen scurt, scena politică se precipită în fața alegerilor departamentale care vor avea loc pe 22 și 29 martie. Conform IFOP, procentul de abținere este estimat la 54%. Rareori a cunoscut democrația franceză o asemenea lipsă de interes! De regulă, sistemul de vot majoritar în două tururi blochează accesul FN la putere. Dar mobilizarea masivă a unui electorat de regulă absent poate schimba datele problemei: FN obține 30% din intențiile de vot, devansând alianța UMP-UDI (29%) și PS (19%). Cu alte cuvinte, alegerile departamentale pot fi un exercițiu demonstrativ de trecere la tripartism. Dar, împiedicându-se de exercitarea fără experiență a puterii, partidul ar bascula violent între încăpățânare și blocaje de tot felul, înainte de a se sparge de zidul realității. Ce slogan triumfător ar afișa atunci? „FN, un partid francez cu speranță de viață limitată!“ Mai bine mai devreme decât prea târziu, în 2017.
* Ilinca Spiţă se specializează în geopolitică la Inalco (Paris) şi este stagiară la Delegația României pe lângă UNESCO.