UE și NATO trebuie să rămână unite și ferme în reacțiile față de Rusia

Antonio LÓpez-istÚriz White | 14.06.2016

Pe aceeași temă

1. Cred că UE e mai puternică având Ma­rea Britanie ca membră și că este mai bine pentru britanici să rămână în Uniune. Noi îi facem mai putenici și ei ne fac pe noi mai puternici. Împreună avem o poziție economică mai bună, mai mult succes, mai multă in­fluență. Economic vorbind, Marea Britanie este un ac­tor important în cadrul UE. Este cea de a cincea eco­nomie ca mărime la ni­vel mondial. Cu toate aces­tea, toate cele 28 de state membre ale UE împreună re­prezintă cea mai mare eco­nomie mondială, cea mai mare piață unică și cel mai prosper continent. Dar depinde de britanici să ho­tărască dacă rămân sau nu. Sper că după o dezbatere bine informată și animată, ce­tățenii britanici vor vota pentru ră­mâ­ne­rea în UE. Poate că Uniunea nu este per­fectă, dar este un proiect care i-a ajutat pe europeni să depășească provocări difi­cile în ultimele decade.

 

2. Spania are una dintre frontierele ex­terne ale UE și, deci, trebuie să se con­frunte cu amenințarea unei migrații ma­si­ve și neregulate. De fapt, în ultimii 16 ani, Spania a primit importante fluxuri mi­gra­toare și, nu demult, s-a confruntat cu pro­vocări legate de aceasta. Guvernul a pro­pus soluții concrete și eficiente. A semnat acorduri de cooperare și parteneriat cu țări de tranzit, ca Maroc, și cu țări de ori­gine, ca Senegal și Mauritania. Dorim să tratăm cauza migrației și să-i ajutăm pe cei care au nevoie de protecție. Spania s-a aflat printre primele țări care au înființat centre temporare pentru migranți. Ma­dri­dul a acționat responsabil față de întreaga UE. Țara mea și-a îndeplinit respon­sa­bi­litățile și îndeamnă la solidaritate și res­ponsabilitate celelalte state membre care se confruntă în prezent cu provocări si­mi­lare, cum ar fi Grecia și Italia. Spania și-a făcut temele în ceea ce privește controlul migrației ilegale. Pe scurt, Spania se de­dică luptei împotriva migrației ilegale, pre­venind-o de la sursă, cooperând cu țările de tranzit și de origine și, în al treilea rând, adoptând măsuri de luptă împotriva rețelelor criminale de trafic de persoane. Spania a devenit un exemplu în ceea ce pri­vește gestionarea migrației pentru res­tul Europei, acum întreprinzându-se la nivelul UE acțiuni similare. Și PPE a cerut implementarea acestui tip de măsuri. La Congresul nostru de la Madrid, din oc­tombrie, am adoptat o rezoluție în care in­sistam asupra importanței abordării cau­zelor fluxurilor migratoare.

 

3. Înainte de a-i acorda statutul de eco­nomie de piață, trebuie să ne asigurăm că îndeplinește toate cele cinci criterii de­fi­nite de Uniunea Europeană acum 15 ani, când China a semnat Prodocolul de ade­ra­re la OMC. În acest moment, a acorda Chinei statutul de economie de piață ar cons­titui un handicap pentru între­prin­de­rile europene, incapabile să se apere de con­curența neloială și de practicile co­mer­ciale necinstite ale Chinei.

 

4. UE are nevoie de relații bune, stabile, prospere și reciproc benefice cu toți ve­cinii noștri răsăriteni. Astfel, ne dorim o Rusie cu adevărat democratică, pașnică, puternică, liberă și prosperă, ca partener de încredere pentru UE, în special în ceea ce privește abordarea provocărilor re­gio­na­le și globale comune. Sunt convins că marea ma­joritate a rușilor își doresc un viitor pașnic, într-o ța­ră stabilă și liberă. Vom în­cerca să dezvoltăm în con­tinuare cooperarea și par­te­neriatul cu Rusia, dar acest lucru va fi posibil numai dacă Rusia vrea să fie par­tenerul nostru și își în­de­plinește obligațiile inter­na­ționale. Actuala conducere rusă se află pe o traiectorie de coliziune cu Vestul. Și-a centralizat puterea la un nivel fără precedent. Vestul trebuie să găsească un răs­puns potrivit la conceptul de „război hi­brid“. Trebuie să elaborăm o nouă stra­tegie față de Rusia, care să corespundă rea­lității politice, astfel încât să des­cu­rajăm orice agresiune rusă, să reducem dependența energetică față de Moscova, prin diversificarea surselor energetice și a rutelor de tranzit, să impulsionăm soli­da­ritatea între statele membre etc. UE și NATO trebuie să rămână unite și ferme în reacții și în ceea ce privește condamnarea amenințării ruse. Atâta timp cât continuă agresiunea rusă, sancțiunile nu trebuie ri­dicate sau slăbite. În același timp, trebuie să trimitem un mesaj clar poporului rus că sunt și ei europeni și că fac parte in­te­grantă din cultura noastră europeană co­mună. Nu dorim să-i marginalizăm în vii­torul Europei. Știm că sunt europeni și le cerem să se poarte ca niște europeni.

 

5. În PPE am pus pe primul plan elaborarea unei strategii ambițioase pen­tru a aborda noile provocări în domeniul securității și apărării. UE trebuie să în­cea­pă să rezolve probleme internaționale sin­gură, în mod autonom. Nu mai putem de­pinde de țări terțe. Principala noastră prio­ritate ar trebui să fie elaborarea unei Poli­tici de securitate și apărare cu adevărat comune, pentru a continua să construim proiectul de pace, integrare și dezvoltare al UE. Toate statele membre trebuie să contribuie în numele principiilor soli­da­ri­tății și responsabilității. În fața acestei pro­vocări enorme, trebuie să investim mai mult în tehnologia și dezvoltarea cer­ce­tă­rii, pentru a crea locuri de muncă foarte specializate și pentru a susține între­prin­derile mici și mijlocii. Sper că vom primi un raport bun de la Federica Mogherini, un raport care să abordeze migrația, te­ro­rismul și aspecte esențiale ale securității ca­re afectează în mod direct cetățenii Uni­unii Europene.

 

6. După trei extinderi consecutive în ul­timii 50 de ani, Europa se află la o răs­cruce și trebuie să-și regândească viitoa­rea extindere, ea confruntându-se, în ace­lași timp, cu unele dintre cele mai mari provocări de la începuturile existenței sa­le: migrația, creșterea populismului, par­tidele antieuropene, referendumul bri­ta­nic... Ținînd cont că extinderea UE a fost una dintre cele mai de succes politici euro­pene și că a dovedit importanța modelului european, rămâne o soluție importantă la provocările reprezentate de consolidarea rolului mondial și confirmarea res­pon­sa­bilității Europei în ceea ce privește sta­bi­lizarea continentului prin asumarea unui rol mai activ în regiunea Balcanilor de Vest și printr-o cooperare mai strânsă cu ță­rile din Parteneriatul Estic. Ar trebui spus că extinderea UE a constituit o opor­tunitate politică de care au beneficiat atât statele membre vechi, cât și cele noi. Deși este greu să ne gândim că o nouă ex­tin­dere va avea loc în viitorul foarte apro­piat, negocierile și măsurile active de inte­gra­re trebuie să continue, precum trebuie să continue și cooperarea între UE și par­tenerii noștri sud-estici.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22