Reactii la nominalizarea lui Panetta ca director al CIA

Octavian Manea | 07.01.2009

Pe aceeași temă

Nominalizarea lui Leon Panetta pentru postul de director al CIA, cel mai important serviciu de informatii din SUA, a generat deja primele controverse.

Desi, Leon Panetta este un cunoscator intim, un om cu greutate in lumea politica a Washingtonului, ramane pe fond un om din afara sistemului de intelligence. Acesta este punctul de consens al tuturor celor care au criticat public nominalizarea lui Panetta. In plus, de-a lungul timpului s-a remarcat prin critici dure fata de politicile de interogatoriu practicate de serviciile secrete dupa 11 septembrie 2001. Este recunoscut pentru dexteritatea de a naviga prin birocratiile administrative si pentru abilitatea de a construi relatii institutionale eficiente intre Executiv si Legislativ. Aceasta capacitate de a-si construi o platforma de sustinere la nivelul Congresului l-ar putea ajuta decisiv in procesul validarii politice in functia de director al CIA.

David Ignatius, editorialist la Washington Post, crede ca numirea lui Panetta ar putea corecta deficitul de reprezentare pe care serviciile secrete in general, dar CIA in special, il inregistreaza la nivelul factorilor politici de decizie. CIA este o tehnocratie, o lume a expertiziei specializate, dar care nu poate functiona in absenta unor canale de comunicare eficiente cu lumea deciziei politice. Acesta este motivul pentru care Obama a ales un om politic si un excelent cunoscator al culoarelor puterii Washingtonului- pentru a media intre cele doua componente (si eventual de a construi o platforma de sprijin politic pentru expertiza oferita de CIA). "Agentia trebuie sa-si reconstruiasca sustinerea politica inainte de a fi depolitizata" considera David Ignatius.

Nominalizarea lui Panetta a generat aproape instantaneu reactii de sustinere din partea unor fosti membrii marcanti ai administratiei Clinton. Acestia au precizat ca Panetta a lucrat indeaproape cu presedintele Clinton si consilierii sai pe toate problemele majore cu implicatii de securitate nationala care au aparut intre 1994 si 1997. Samuel Berger, consilier pe probleme de securitate nationala al presedintelui Clinton, a precizat ca Panetta "a fost parte a procesului decizional care a vizat toate dosarele majore ale momentului-Orientul Mijlociu, Kosovo, China. A facut parte dintr-un grup restrans de oameni care il sfatuiau pe presedinte pe aspectele strategice esentiale". Panetta stie din propria sa experienta ce vrea si ce are nevoie un presedinte sa afle dintr-un raport de intelligence astfel ca ar putea reprezenta CIA intr-un mod in care niciun tehnocrat CIA nu ar putea sa o faca, considera Fred Kaplan  in publicatia Slate.

Republicanul Silvestre Reyes, presedintele Comisiei de Intelligence din Camera Reprezentantilor (camera inferioara a Congresului SUA) si-a exprimat pentru Newsweek sustinerea pentru nominalizarea facuta de Obama: "L-am cunoscut si am lucrat cu Leon Panetta si cred ca nominalizarea sa este o alegere sensibila care ar asigura CIA un leadership puternic si un management eficient".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22