O EXPOZIŢIE EXCEPŢIONALĂ: NOUL ROMANTISM NEGRU

Magda Carneci | 11.07.2017

Pe aceeași temă

Deschisă la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) în perioada 11 mai – 27 august 2017, expoziția Noul romantism negru se constituie ca o explorare de înaltă calitate estetică a zonelor misterioase, enigmatice, din poe­ticile vizuale contemporane, prin in­ter­mediul lucrărilor (din mai multe ge­nuri) semnate de 34 de artiști pro­ve­nind din Austria, Cehia, Danemarca, Germania, Norvegia, Olanda, România, Spania și SUA. O colaborare a MNAR cu Künstlerhaus Bethanien Berlin, făcută posibilă prin intermediul lui Goethe Institut din București, expoziția s-a deschis pentru prima dată la Bu­cu­rești, urmând să circule în mai multe orașe mari europene.

 

Ideea conducătoare care traversează ex­punerea celor peste 80 de lucrări es­te reluarea tematicii romantismului cla­sic, în versiunea sa „neagră“, retrăit și reinterpretat în manieră contem­po­ra­nă. Prin abordări vizuale situate între Dark-Wave-ul progresiv și Fins­ter­stra­tegie (strategii de reprezentare a te­ne­brosului și nereprezentabilului), teri­to­riile obscure ale ființei și existenței uma­ne - de obicei evitate, ascunse sau uitate - sunt aduse în prim-planul conștiinței în moduri extrem de su­ges­tive și inventive.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-recomaasdasdsandare.jpg

Cum observă în catalogul expoziției Chris­topher Tannert – curatorul prin­ci­pal, alături de Miriam Barnitz și Robert Seidel –, picturile, fotografiile, obiec­te­le și creațiile video expuse acum tre­zesc în mod deliberat senzația de mis­ter prin felul în care combină reali­ta­tea cu suprarealitatea pentru a ex­pri­ma un climat de derută emoțională, ie­șire din obișnuințe, nesiguranță cog­ni­tivă. Temele abordate sunt legate ine­vitabil - deși nu evident - de aspectele „negre“ care iradiază din realitatea con­temporană, răsturnarea valorilor, insecuritatea socială și psihică, proli­fe­rarea răului, disoluția eului sau amenin­țarea războiului.

 

 

În ciuda titlului și tematicii sumbre, ex­po­ziția este un regal pentru privire și cu­get, prin diversitatea surprinzătoare a propunerilor vizuale, prin calitatea exi­gentă a selecției, prin trimiterile cul­turale/intertextuale rafinate. Învăluită în „hedonism tenebros“ și emanând ele­­ganță, pusă în scenă ingenios, acom­paniată de un catalog bi­ne făcut, ex­po­ziția iradiază finalmente un sentiment tonic, de încredere în ca­pacitatea artei de a se reinventa con­ti­nuu și în pu­tin­ța omului de „a se sal­va“ mereu prin luciditate. Și faptul că este deschisă prima dată la București, urmând a fi itinerată în Europa, ne dă speranță pentru capacitatea muzeelor româ­nești de a propune evenimente de ni­vel european. (Magda Cârneci)

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22