Pe aceeași temă
În ultimele săptămâni s-au consemnat câteva evoluții importante pe frontul din regiunea Donețk, ceea ce indică intrarea într-o altă etapă a războiului dintre insurgenții separatiști sponsorizați de Rusia și autoritățile de la Kiev.
Demisia „premierului“ Aleksandr Borodai și numirea în funcția rămasă vacantă a lui Aleksandr Zaharcenko, refugierea în Rusia a lui Igor Bezler, implicat se pare în doborârea Boeingului 777 al Malaysia Airlines, apariția la Donețk a fostului „ministru“ al Securității din Transnistria, Vladimir Antiufeev, care practic a exercitat în iulie atribuțiile de „premier“, indică înghețarea proiectului Novorossiia și intrarea într-o nouă fază a confruntării dintre separatiști și autoritățile de la Kiev. Principalele obiective în această etapă vor fi consolidarea controlului Moscovei asupra insurgenților, pentru a evita orice accidente de tipul MH 17 și pregătirea lor pentru un lung război de partizani, de tipul celui purtat de islamiști în nordul Caucazului împotriva administrației ruse, în condițiile în care ofensiva armatei ucrainene este de neoprit, iar intervenția „umanitară“ a Kremlinului în regiunea Donbassului este vehement respinsă de către comunitatea internațională.
Existența agitată a autoproclamatei Republici Populare Donețk reflectă evoluția planurilor Moscovei privind sud-estul Ucrainei. După anexarea Crimeei, obiectivul Rusiei a fost legarea peninsulei printr-un cordon terestru de teritoriul Federației Ruse. Acest cordon trebuia să poarte numele Novorossiia, după cel al provinciei anexate la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care să lege estul Ucrainei, de la Harkov, cu sudul, în regiunea Odessa, cu granița naturală pe brațul Dunării, la Chilia. Republica Populară Donețk a fost proclamată la 7 aprilie, odată cu ocuparea clădirii administrației regionale de către insurgenți separatiști. Același lucru s-a întâmplat în regiunea vecină Lugansk. Celelalte încercări de a răscula și alte regiuni din est și sud împotriva noilor autorități de la Kiev au eșuat, de la Harkov și până la Odessa. Ca și în scenariul crimeean, s-au organizat referendumuri, la 11 mai, ale căror rezultate, falsificate, au consemnat victorii ale celor care visau la desprinderea de Ucraina și unirea cu Rusia. În ciuda absenței oricărui temei legal, „republicile populare“ de la Donețk și Lugansk și-au proclamat independența și au cerut anexarea la Rusia.
Următorul pas în proiectul regizat de la Moscova a fost constituirea confederației Novorossiia, prin declararea unirii Donețkului cu Lugansk la 24 mai, cu doar o zi înaintea alegerilor prezidențiale anticipate din Ucraina. În ciuda acuzațiilor de trădare pe care și le-au aruncat unii altora liderii celor două regiuni separatiste, la 26 iunie, a avut loc prima ședință a „parlamentului“ Novorossiiei care a ratificat înființarea confederației. Era deja târziu, a doua etapă a ofensivei militare a Kievului consemnând succese importante, încă de la începutul lunii iunie, odată cu eliberarea de separatiști a localităților Krasnîi Liman (4 iunie) în nord și Mariupol (13 iunie), în sud. Treptat, teritoriul controlat de insurgenții proruși s-a redus tot mai mult. Astăzi, capitala regiunii, orașul Donețk, cu cei aproape un milion de locuitori, a fost transformată în principalul centru al rezistenței separatiștilor.
Fostul şi actualul „premier“ al R.P. Doneţk: Aleksandr Borodai şi Aleksandr Zaharcenko |
Pulsul vieții politice din regiunea separatistă a fost dat de confruntările dintre diversele grupări. În primele săptămâni, „guvernatorul poporului“ Pavel Gubariov și grupul din jurul său, format din localnici din Donbass, se bucurau de o oarecare influență. O altă grupare locală l-a avut în frunte pe Denis Pușilin, președintele Sovietului Suprem. Treptat, localnicii au pierdut controlul asupra structurilor de putere în favoarea moscoviților. Ziaristul și politologul rus Aleksandr Borodai a devenit „premier“ al autoproclamatei Republici Populare Donețk la 16 mai. Conducerea militară a fost încă de la început în mâinile ofițerului rus Igor Ghirkin (Strelkov), al cărui obiectiv a fost declanșarea războiului civil în Ucraina. Ghirkin comanda cea mai importantă grupare insurgentă, formată în mare pare din mercenari veniți din Rusia. În competiție cu el s-a aflat vreme îndelungată Igor Bezler, din Crimeea, care, potrivit serviciului ucrainean de securitate, ar fi ofițer al spionajului militar (GRU). La 1 iulie, conflictul dintre cei doi a atins apogeul, Bezler încercând să ocupe prin forță clădirea Ministerului de Interne, numai că a fost acuzat de tentativă de lovitură de stat și a fost forțat de militarii batalionului Vostok să se retragă. În mai-iunie, Gubariov și Pușilin au dispărut cu totul din peisajul politic din Donețk. La fel și influentul comandant al Vostok și „ministru al Securității“ Aleksandr Hodakovski, cel care declarase într-un interviu agenției Reuters că în mâinile separatiștilor se află complexul de rachete Buk, cu care se crede că s-ar fi doborât avionul malaezian. Generalul Vladimir Antiufeev, și el cetățean rus, care vreme de 20 de ani a condus KGB în Trasnistria, a fost numit în locul lui Hodakovski. Ultimul „civil“ din conducerea de la Donețk, Borodai, și-a dat demisia joi, 7 august, fiind înlocuit în fruntea guvernului cu Zaharcenko (n. 1976), comandant militar care controlează „armata rusă ortodoxă“, formată pe structura organizației Oplot, una dintre cele mai agresive organizații naționaliste ruse care a combătut Euro-Maidanul de la Kiev. Potrivit presei ucrainene, Zaharcenko este o autoritate a lumii criminale din Donbass, fiind implicat vreme de mulți ani în rețelele de contrabandă cu mărfuri între Rusia și Ucraina. Numirea acestuia în postul de premier confirmă analizele unor observatori care vorbesc despre o simbioză dintre lumea criminală și cea a separatiștilor proruși din Donbass. Toți acești comandanți militari, Ghirkin, Antiufeev, Zaharcenko, sugerează o schimbare de tactică din partea insurgenților, care se pregătesc să acționeze în grupuri mici, după rețeta luptei de partizani, tactică care poate duce la îndeplinirea obiectivului de destabilizare a Ucrainei în așteptarea iernii. //