DANIEL DALTON: Viteza este esențială pentru a recupera bunurile înainte ca ele să dispară

Bogdan Glavan | 15.11.2016

Care sunt principalele proceduri pentru confiscarea bunurilor, atunci când confiscarea nu este dispusă printr-o hotărâre penală de condamnare?

Pe aceeași temă

 

Pentru recuperarea proprietății obținute printr-un comportament ilegal, Departamentul pentru Recuperare Civilă și Taxe (The Civil Recovery and Tax Department - CRT) acționează pe baza puterilor pe care i le-a acordat Legea britanică din 2002 privind orice avantaj economic care derivă direct sau indirect dintr-o infracțiune, avantaj economic ce poate include orice formă de proprietate, inclusiv dacă a avut loc un proces de transformare sau reinvestire a acesteia1.

 

Agenţia Naţională pentru Combaterea Infracţiunilor (National Crime Agency - NCA) își folosește aceste puteri în cazurile în care confiscarea va avea cel mai destructiv impact și cea mai mare contribuție la reducerea infracționalității.

 

Recuperarea în procesele civile nu se bazează pe o hotărâre de condamnare penală și poate fi utilizată atunci când un proces penal a eșuat sau nu poate avea loc sau când se consideră că recuperarea civilă este un mijloc mai bun pentru folosirea eficientă a resurselor publice2.

 

Recuperarea civilă este folosită atunci când, pe baza balanței probabilităților, se poate arăta într-un proces civil că proprietățile respective au fost finanțate din orice avantaj economic care derivă direct sau indirect dintr-o infracțiune, avantaj economic care poate include orice formă de proprietate, inclusiv dacă a avut loc un proces de transformare sau reinvestire a acesteia. Procedurile de recuperare civilă au loc la Înalta Curte3 și pot fi folosite împotriva bunurilor de orice fel, de exemplu: case, vehicule sau banii din conturile bancare.

 

Dacă persoana nu este condamnată, ce face statul pentru a confisca proprietățile – case, vehicule sau bani aflați în depozite bancare?

Recuperarea civilă este o formă de confiscare a bunurilor fără existența unei condamnări penale. Confiscarea civilă permite recuperarea prin proceduri civile, care au loc la Înalta Curte, a proprietății care este sau reprezintă o proprietate obținută printr-un comportament ilegal. Este foarte important că aceste procese sunt îndreptate împotriva proprietății, a bunurilor (in rem), și nu împotriva unei persoane.

 

Aceste proceduri sunt litigii civile și se aplică standardul de probațiune din dreptul civil (principiul balanței probabilității). Instanța civilă de judecată va cere însă dovezi factuale care să ajute la stabilirea adevărului pentru a fi satisfăcută, prin cântărirea probelor, că este mai probabil ca proprietatea să fie obținută dintr-un comportament ilegal decât că nu provine dintr-un comportament ilegal.

 

Pentru a dovedi că proprietatea (averea) a fost obținută printr-un comportament ilegal, nu este necesar să se dovedească comiterea unei infracțiuni de un anumit tip, de către o anumită persoană, într-o anumită ocazie. Este suficient să se dovedească faptul că proprietatea a fost obținută prin activități contrare normelor sociale, valorilor și încrederii în valori (exemple de astfel de activități: trafic de droguri, fraudă etc.).

 

Întrucât acțiunea este împotriva proprietății, și nu împotriva persoanei, persoana care deține bunurile care sunt subiectul ordinului de confiscare s-ar putea să nu fie persoana care a avut un comportament ilegal, pentru că un ordin de natură civilă de recuperare nu este o condamnare sau o pedeapsă.

 

Costul și durata procedurilor de recuperare civilă variază de la un caz la altul, în funcție de circumstanțele și complexitatea cazului.

 

Care sunt rezultatele efective ale acestei legi în UK? Care este gradul de confiscare? Poate fi făcută o comparație cu nivelul de confiscare în procese penale, când o persoană este condamnată?

Se estimează că cel puțin 100 de miliarde de lire sterline pe an sunt subiect al infracțiunii de spălare de bani în UK. Această sumă este mai mare decât PIB-ul a mai mult de 130 de țări (inclusiv Angola, Ungaria și Ucraina). În UK, valoarea proprietăților reprezentând avantaje economice care derivă direct sau indirect dintr-o infracțiune, avantaje economice ce pot include orice formă de proprietate, inclusiv dacă a avut loc un proces de transformare sau reinvestire a acesteia, și care sunt subiect al anchetelor penale pentru corupția internațională în 2004-2015 a fost de 180 de milioane de lire sterline.

 

Agențiile de aplicare a legii au colectat 155 de milioane de lire sterline în 2014-2015, în urma deciziilor de confiscare, dar în același timp costul acestor procese penale a fost estimat la peste 100 de milioane de lire sterline. În unele cazuri, judecătorul poate decide să acorde un procent din banii confiscați victimelor infracțiunilor sau comunităților, cu titlu de compensaţie. Între 2010 și 2015, în 5 ani, 116 milioane de lire sterline au revenit victimelor infracțiunilor.

 

Beneficiile confiscării civile includ atât colectarea bunurilor obținute prin activități penale, precum și destructurarea efectivă a activităților infracționale. Deși elementul de destructurare este în mod clar mai dificil de cuantificat, succesul trebuie măsurat din ambele perspective.

 

Care este succesul confiscării civile, fără a exista o condamnare penală?

Confiscarea civilă, fără o condamnare penală, este eficientă, deoarece este mai rapidă și mai ales dă posibilitatea recuperării bunurilor înainte ca acestea să poată fi mutate sau pierdute.

 

Un model fără o condamnare este cel mai eficient instrument în lupta împotriva crimei organizate, iar noua Directivă a UE încearcă să ofere legitimitate juridică, păstrând în același timp garanțiile privind drepturile omului. În UE, bunurile, capitalul, serviciile și persoanele (și, în consecință, bunurile, capitalul și serviciile ilicite, precum și infractorii) sunt libere să se deplaseze dintr-un stat în altul, de aceea armonizarea legislației penale privind crima organizată este crucială. Viteza este întotdeauna esențială pentru a recupera bunurile înainte ca ele să dispară.

 

note

 

1. Nota editorului: „Proprietatea“, în terminologia juridică a UE și UK, include proprietăți „existente și tangibile, mobile sau imobile, drepturi, documente legale sau orice suport pe care este exprimat titlul sau interesul în legătură cu acea proprietate“ .

2. Nota editorului: În UK se calculează costul fiecărui proces și, dacă rezultă că un proces penal costă mai mult decât procedura confiscării civile, se alege aceasta din urmă.

3. Nota editorului: În UK, Înalta Curte judecă pe fond toate procesele importante și pe cele cu valoare mare și are competenţă de supervizare asupra tuturor instanțelor de judecată subordonate, cu câteva excepții prevăzute de lege.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22