STELIAN ION: În fiecare județ e un Dragnea mai mic și un Tel Drum

Andreea Pora | 20.11.2018

„Prin faptul că vedem zeci de analfabeți în conducerea țării, în parlament, în guvern, ni se pare că oamenii aceștia nu știu ce fac. Ei știu foarte bine ce fac"

Pe aceeași temă

Raportul MCV este cel mai dur de până acum. Care vi se pare cea mai gravă recomandare?

Cea mai dură este aceea să înghețăm totul, să nu mai facem absolut nimic, să nu se continue procesul legislativ de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală, iar procesul legislativ să fie reluat de la zero, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene. Pur și simplu, Comisia Europeană și-a dat seama de gravitatea situației și ne-a spus „STOP“. Așa se explică și acele ultimele recomandări de suspendare a legilor justiției. Nu trebuie citite ad litteram aceste paragrafe. Evident, sunt niște legi în vigoare, nu poți să suspenzi niște legi în vigoare. Dar le poți abroga pe cele nocive sau le poți pune în acord cu solicitările Comisiei de la Veneția. Important este însă să nu agravezi situația, să nu adopți, așa cum s-a întâmplat zilele trecute, sub pretextul unei legi de aprobare a unei ordonanțe, alte zeci de amendamente și modificări la legile justiției, nediscutate cu sistemul judiciar.

Credeți că Rezoluția Parlamentului European spune și ea stop joc?

Rezoluția Parlamentului European și acest Raport al Comisiei Europene cu privire la MCV, dar și documentele anterioare ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO nu se contrazic pe nicăieri. Celor care critică aceste documente ar trebui să le trezească mari suspiciuni faptul că toate aceste organisme europene și ale Consiliului Europei, dar și state democratice, cum ar fi SUA și Canada, ne-au tras semnale de alarmă începând cu anul trecut, care s-au intensificat anul acesta. Cu siguranță, nu pot greși toate aceste state și organisme internaționale și nu există o conspirație mondială împotriva României, cum încearcă PSD să acrediteze acum.

Cu toate acestea, observăm că în Rezoluția Parlamentului European nu s-a activat „opțiunea nucleară“, adică nu se vorbește de posiblitatea activării art. 7 din Tratat. Cum vă explicați acest lucru?

Poate printr-un pragmatism, în sensul că în mod real activarea acelui articol e destul de greu de pus în aplicare, există acel drept de veto al celorlalte state. Se știe deja că Ungaria și Polonia au o anumită viziune asupra acestor chestiuni. Sau pentru că această opțiune este chiar opțiunea finală, după ce le-ai epuizat pe toate celelalte. Pe de altă parte, există și alte mecanisme care cred că pot fi mai repede puse în aplicare. Unul dintre ele este acționarea României la Curtea de Justiție a UE, astfel încât să fim obligați sub sancțiuni pecuniare să respectăm aceste rezoluții și recomandări ale CE. S-a întâmplat de curând în cazul Poloniei, cu siguranță se va întâmpla și în cazul României. Nu am nicio îndoială că această abordare este mult mai eficientă, pentru că România se va vedea dată în judecată și va vedea că a pierdut la Curtea de Justiției a UE sub sancțiuni bănești colosale, pentru fiecare zi de întârziere.

Aveți senzația că puterea va ține cont de recomandările Raportului?

Sunt convins că nu vor ține cont. De altfel, nu este vorba de niște răbufniri pasagere ale unuia sau altuia din parlament sau din guvern, este vorba despre o acțiune concertată care, îndrăznesc să spun, a fost bine pregătită. Acești oameni vorbesc pe aceeași voce, spun toți același lucru, sunt de o agresivitate teribilă și asta ne face să credem că este un plan bine pus la punct care îndepărtează în mod foarte concret România de UE. Aș spune că și-au propus să facă absolut tot ce doresc, în primul rând să favorizeze infractorii prin legislație, asumându-și posibilitatea de a suporta toți românii consecințele unei marginalizări în cadrul UE. E clar că nu le pasă absolut deloc că suntem lăsați la coada Europei, că am ajuns în urma Bulgariei pe acest MCV. Mai mult, văd și cine se bucură de această situație. Ne uităm prin site-urile rusești, unde sunt susținute toate acele voci care critică UE, care aplaudă și se bucură fățiș de ceea ce se întâmplă.

Din punct de vedere electoral, nu credeți că e un risc pentru PSD să meargă în direcția marginalizării României în UE?

Noi facem greșeala să-i subestimăm. Prin faptul că vedem zeci de analfabeți în conducerea țării, în parlament, în guvern, ni se pare că oamenii aceștia nu știu ce fac. Ei știu foarte bine ce fac și cred că și-au calculat foarte bine și riscurile când au adoptat acest discurs antieuropean. Și-au luat modele din Ungaria, din Polonia și vor să adapteze ce s-a întâmplat acolo, să îmbrățișeze un naționalism, dar de cu totul altă natură, deșănțat, un naționalism prost înțeles și să-l aplice adaptat așa în România. Cred că la un anumit segment al societății românești, care este naționalist, va putea să prindă acest discurs, mai ales că au și mijloace media de influențare a opiniei publice. Regretabil este că au și mijloace de intimidare a celeilalte părți a mass-media - și am văzut de curând ce s-a întâmplat în cazul RISE Project și al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Deci, jonglând așa pe cale mediatică, e posibil să influențeze o parte a societății. Este foarte important să începem să stăm de vorbă cu oamenii - mă refer la partea de jurnaliști și de politicieni din opoziție care au cu totul altă viziune despre legătura pe care trebuie să o avem cu UE. Oamenilor trebuie să li se explice care sunt avantajele noastre, pentru că poate mulți dintre ei nu realizează sau uită care ar fi marile dezavantaje dacă ne-am îndepărta de UE. Nu trebuie ignorată deloc această problemă, pentru că în perioada imediat următoare asta va fi următoarea temă de dezbatere în societatea românească. Mai ales că vin și europarlamentarele.

Uitându-ne la tot ce s-a întâmplat în ultimii ani, credeți că actuala putere va câștiga până la urmă acest război cu justiția?

Indiferent dacă vor reuși - eu sper să nu reușească -, societatea românească, marea majoritate, nu-și dorește aceste lucruri. În 2018, USR a fost luni la rând în stradă cu acea campanie „Fără penali în funcții publice“ și interacționând cu oamenii ne-am dat seama că până și votanți pe care-i consideram mai apropiați de PSD au înțeles toată această golănie pe care o face puterea actuală. Însă este o luptă de durată, pentru că oamenii aceștia au o putere foarte mare, o influență foarte mare, au bani furați de-a lungul timpului, din fonduri publice, din fonduri europene, au averi colosale pe care le pun în slujba acestor idei de îndepărtare de UE. Trebuie să ne înarmăm cu răbdare și să fim conștienți că va fi o luptă de anduranță, de durată.

Chiar dacă Dragnea și alți oameni în folosul cărora avem senzația că se întâmplă ce se întâmplă vor reuși să-și scape propria piele? Tot nu se vor opri?

Chiar dacă. Noi îl identificăm pe Dragnea cu reprezentantul unei baroniade, însă o singură persoană nu are cum să facă atât de mult rău. Avem de a face cu un partid care deja acționează după modelul unui grup infracțional organizat. Toată țara e căpușată de mici Dragnea. În fiecare județ există câte un mic Dragnea. Va pleca Dragnea, îi va lua altcineva locul. Trebuie să înțelegem lucrul ăsta. Evident că, fiind în fruntea partidului și având aceste probleme penale, totul s-a acutizat în jurul lui. Atunci când se duce o bătălie, țintit este șeful organizației, comandantul oștii. Numai că în jurul lui sunt alți „generali“, „amirali“ și tot felul de...

Până la răcani?

Da. Dacă ne uităm la organizațiile de bază și vedem ce personaje sunt... Am stat de vorbă zilele trecute cu un domn ex-pesedist care, în momentul în care a început acea nebunie împotriva legilor justiției, el însuși fiind jurist, și-a dat demisia din PSD, din convingere, din chestiuni de principiu. Și mi-a spus că este dezamăgit de întreg partidul, până la răcani, cum ați spus dvs. Sunt câțiva tineri în PSD de la care aveam altă așteptare, altă abordare, mai europeană, mai deschisă. Din păcate, pentru anumite funcții și avantaje, se aliniază foarte ușor și dovedesc a avea mari probleme de caracter.

Înlăturarea lui Dragnea e foarte importantă, dar nu suficientă, pentru că în spatele lui sunt ceilalți baroni locali și în spatele baronilor locali sunt oameni așa-zis de afaceri, tot felul de indivizi care s-au îmbogățit din fonduri publice. Nu doar câte un Dragnea există în fiecare județ, ci și mici Tel Drum-uri. Eu provin din Constanța și știu foarte bine ce s-a întâmplat acolo cu Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, cât de mare și de puternică este această caracatiță. Au dat găuri în conductele prin care curg bani publici și în continuare își alimentează cu cisterna propriile depozite de bani.

Întrebarea pe care și-o pune publicul non-PSD este cum pot fi opriți și ce face opoziția? Există o nemulțumire destul de profundă față de opoziție.

Ei pot fi opriți și vor fi opriți. E o chestiune de timp. Evident că nu mai avem răbdare niciunul dintre noi. Unii dintre prieteni și-au făcut bagajele și au plecat din țară. Până la alegeri, fiecare trebuie să-și consolideze partidul. În USR facem lucrul ăsta, se înscriu din ce în ce mai mulți oameni și asta e încurajator. De asemenea, lucrăm la programul de guvernare. E foarte important să aducem oamenilor un program să vadă că există ceva concret, o alternativă. Trebuie să îi convingem pe cei care deocamdată nu sunt activi în mediul politic să se înscrie în partide - noi încercăm în USR să facem lucrul ăsta - sau măcar să conștientizeze că lucrurile nu se vor rezolva de la sine și că trebuie să se prezinte la vot și să voteze în cunoștință de cauză. Important este ca partidele de opoziție, în primul rând în interiorul nostru, să ne consolidăm, să nu ne luptăm unii cu alții în propriile partide, e esențial lucrul ăsta.

Se întâmplă asta la USR?

La USR îndrăznesc să spun că stăm foarte bine pe partea asta. Există anumite zone, mai mult pe chestiuni ideologice, unde sunt dispute, dar n-am ieșit în public să ne atacăm, chiar dacă au fost mici critici. Important e să înțelegem și că acele critici sunt benefice și ăsta nu trebuie să fie motiv de excludere, cum se întâmplă în PSD. Trebuie să tragi niște concluzii, poate trebuie să chemi oamenii care sunt nemulțumiți la un dialog, să înțelegi. Dacă există acest dialog, nu vor fi nici acele ieșiri în public care să slăbească puterea partidelor. Asta trebuie să înțeleagă și celelalte partide. Foarte important este - se apropie europarlamentarele - să existe o selecție a candidaților corectă, nu pe liste venite de la București, impuse, ci o selecție pe criterii obiective și democratice.

Cine face selecția în USR?

Avem peste 80 de candidați, se vor face alegeri în care vor vota absolut toți membrii partidului pe cale electronică și în funcție de numărul de puncte obținute se va ordona lista, astfel încât să nu existe posibilitatea pentru cineva să controleze lucrurile, să le manipuleze. Toți acești colegi care s-au angrenat în campania internă fac un efort considerabil. În ultima perioadă au mers prin toată țara, în toate filialele, au avut dezbateri publice, pot fi văzuți de oricine. Veți vedea oameni care știu limbi străine, care știu să vorbească, bine pregătiți. Ai de unde să alegi.

Dan Barna spunea că vor fi liste comune cu partidul lui Cioloș. Așa este? S-a luat o decizie?

Deocamdată, în mod oficial nu s-a luat o decizie în acest sens, dar sunt discuții serioase de ceva timp. Trebuie făcute niște evaluări, niște sondaje de opinie. Foarte important este ca decizia, oricare ar fi ea, să se ia astfel încât să avem împreună mai mulți parlamentari și, evident, fiecare partid în parte să aibă un număr mai mare de europarlamentari.

Nu se vor canibaliza voturile, dacă mergeți separat?

Nu cred că se va întâmpla lucrul ăsta și, repet, decizia asta se ia după niște sondaje, care în parte s-au făcut, și după niște ședințe ale Comitetului politic. La fel vor face ședințe și colegii din România 100. Lumea așteaptă, există această dorință de a ne vedea împreună, gândindu-se pe drept cuvânt că avem mai mare putere într-o astfel de formulă. Mai multe lucruri ne apropie decât ne despart. Nu mai este vremea de orgolii și de găsit chichițe și tot felul de noduri în papură pentru a ne separa și dezbina. Dacă avem aceleași valori, trebuie cumva să facem front comun.

Din unele sondaje se vede că USR are aproape 14%. Credeți că partidul a crescut suficient de la alegeri încoace, când a luat vreo 9%? Sunteți mulțumit?

E important că am crescut, dar în condițiile în care PSD a făcut tot ce a făcut în această perioadă am fi putut să fim mai sus de atât. Cred că, dacă n-ar fi existat niște dezbateri interne interminabile în 2017 pe chestiunea cu familia tradițională și am fi început de pe atunci campania „Fără penali în funcții pubice“, am fi fost mult mai sus. Întotdeauna este loc de mai bine. Trebuie privită și latura cealaltă, de stabilitate, faptul că am dovedit că suntem un partid stabil, predictibil, care nu are discursuri diferite. Pe chestiunea referendumului s-a văzut clar asta. Lumea știe că se poate baza pe noi.

Apropo de ideologie, încă nelămurită până azi. Ați zis că au fost niște dispute. Le știm. Dar vin europarlamentarele. Cum se va poziționa USR? Mă gândesc că, în momentul în care omul va vota USR, trebuie să știe și spre ce grup politic european se duce.

Vor fi discuții de genul acesta și în campania electorală se vor lămuri toate aceste aspecte. Deocamdată nu s-a trasat care este linia, pentru că lucrul ăsta e în funcție și de ceea ce se întâmplă în acele familii politice europene. Spre exemplu, ce se întâmplă în ALDE raportat la ALDE de România, dacă îi mai tolerează, dacă îi exclud. Este imposibil să fim cot la cot cu d-l Tăriceanu în acea familie.

D-l Cioloș a spus clar că merge spre această combinație Macron, En Marche, cu ALDE european. La USR se conturează a fi aceeași direcție pe care a dat-o Cioloș ?

Este una dintre ipotezele importante de luat în seamă. Există și alte variante și lucrurile nu au fost încă tranșate. Aceste chestii se supun dezbaterii unui Comitet politic care are o largă reprezentare în partidul nostru și se vor lua deciziile calculându-se toate avantajele și dezavantajele. La ora aceasta, lucrurile sunt în continuă mișcare și în familiile europene, dar și în cadrul partidului nostru.

Cum este relația cu PNL? Vedem că între liberali și partidul lui Cioloș relațiile sunt uneori contondente de-a dreptul. Se teme PNL că se împart voturile în acest electorat non-PSD? Vede în USR un adversar?

Cred că niciunul dintre partide nu avem electoratul primit moștenire de la nimeni și fiecare partid, în fiecare zi, trebuie să-și demonstreze calitățile pentru care au meritat acele voturi. Mai cred că n-ar trebui să ne considere alte partide din opoziție ca fiind adversari, ci ca fiind colaboratori, concurenți, dar nu adversari. Adversarii sunt PSD, ALDE, de foarte multe ori UDMR, pentru că au îmbrățișat aceeași politică. Ar trebui să ne întâlnim mai des, să colaborăm mai strâns și să nu ne atacăm gratuit. Cred că pe foarte multe linii am colaborat bine cu PNL. Pe partea juridică am reușit să atacăm împreună la Curtea Constituțională și să salvăm multe dintre nenorocirile pe care voiau să le facă cei din PSD-ALDE. Cum am făcut pe zona juridică putem face pe toate celelalte domenii. Important este ca în momentul în care se conturează programele de guvernare ale fiecărui partid să existe discuții, astfel încât să găsim un numitor comun, niște idei comune, pentru că niciunul dintre aceste partide nu va câștiga singur 50%, ar trebui să fim nerealiști să gândim altfel. Și atunci, trebuie să armonizăm aceste programe de guvernare, astfel ca în momentul 2020 să fim deja pregătiți, să nu ne bâlbâim, să nu ne dăm atunci seama că unele idei ale lor sunt incompatibile cu ce vrem noi și invers. Să avem un set de valori și principii pe care să le punem pe hârtie.

Florin Iordache a lansat ideea contestării la Curtea Europeană de Justiție a MCV-ului, la opoziție am auzit că se vrea contestarea la CCR a nerespectării MCV. Urmează o luptă juridică pe MCV?

Fiind membru al Comisiei Iordache, am convingerea că ideile pe care acesta le promovează, de cele mai multe ori, nu-i aparțin. Această idee, însă, fiind o aberație, este posibil să-i aparțină. O acțiune a României în fața CJUE împotriva Raportului pe MCV apreciez că ar urma să fie respinsă „de pe scaun“ ca inadmisibilă. Dacă verificăm competența CJUE, vedem că nu poate soluționa o astfel de cerere. Dacă Dragnea își închipuie că îi va merge la CJUE cum i-a mers la CCR condus de fostul său coleg din PSD, se înșală amarnic. CJUE e un organism tehnic, juridic, nu are nicio componentă politică.

Domnul Iordache intuiește ceva legat de CJUE, dar exact invers față de ce se va întâmpla. România va ajunge în fața CJUE și va pierde, dar în calitate de pârâtă, nu de reclamantă. Ea va fi acționată de Comisia Europeană pentru nerespectarea legislației europene și a recomandărilor din MCV.

Până atunci, însă, USR împreună cu ceilalți colegi din opoziție avem ocazia acum să atacăm la CCR legile de aprobare a celor două ordonanțe, 92 și 90, care ar fi trebuit să pună în acord legile justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția. În cadrul acestor sesizări vom invoca și argumentul nerespectării Raportului Comisiei Europene în cadrul MCV, pentru că o decizie anterioară a CCR, Decizia 2/2012, spune clar că aceste recomandări sunt obligatorii pentru România, nu sunt facultative, așa cum afirmă în mod eronat PSD. Argumentul deja există și sper doar ca instanța noastră de contencios constituțional să nu se răzgândească încă o dată și să-și schimbe practica, așa cum a făcut în alte situații în ultima perioadă.

Ce părere aveți despre degetul d-lui Iordache?

Incalificabil. Poate mulți ar fi tentați să bagatelizeze, să spună: a fost o ieșire, ăsta e d-l Iordache, nu poți avea multe pretenții. De fapt, e un gest simbolic și trebuie să-l vedem ca atare. Este o bătaie de joc din partea PSD la adresa românilor obișnuiți, pentru că noi în parlament nu acționăm în nume propriu, suntem acolo reprezentanții celor care ne-au ales. Acest gest e făcut împotriva românilor și împotriva Europei, pentru că el a venit ca frustrare în urma unor discuții legate de Rezoluția Parlamentului European și a Raportului MCV. E un dispreț total față de români și față de Europa. Ăsta e mesajul pe care puterea actuală înțelege să ni-l transmită.

Interviu realizat de ANDREEA PORA

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22