Pe aceeași temă
Aparitia - bine mediatizata - a cartii celui mai vital nonagenar al momentului, Neagu Djuvara (cum, la inceputul anilor ‘90, era David Prodan), despre intemeierea statului medieval dintre Carpati si Dunare a revigorat interesul pentru evenimentele secolului al XIII-lea si al XIV-lea din spatiul actualei Romanii. Una dintre tezele de rezistenta ale eseului istoric Thocomerius - Negru Voda (Bucuresti, Ed. Humanitas, 2007, 232 pp.) se refera la participarea turanicilor, in speta a cumanilor, la faza tarzie a etnogenezei si la aparitia statalitatii romanesti. Intr-adevar, dupa excesele latiniste de ieri si de azi, dublate, in contrapartida, de cele tracomane, mai vechi si mai noi, dupa, in fine, tezele slavismului exclusivist din etapa stalinismului virulent (anuntate in secolul al XIX-lea de opinia savantului Certkov ca dacii erau... de origine slava), readucerea in discutie a contributiei cumane la organizarea statelor romanesti nu poate decat sa imbie la noi analize.
O prima observatie in acest context este ca etnogeneza, un proces de mare alonja temporala, nu se putea incheia inainte ca sirul lung al migratorilor care au dominat vreme de un mileniu teritoriul avut in vedere aici sa se epuizeze, permitand stabilizarea acestor populatii in teritoriile unde ajunsesera, in unele cazuri, si retragerea sau avansul lor catre alte orizonturi, in altele. Atunci cand dominatia straina s-a exercitat de la distanta, stapanii multumindu-se cu recoltarea tributului si exploatarea in diverse moduri a populatiei supuse, trecerea lor pe la carma nu a lasat urme notabile in demografia si pe harta antropologica a zonei. Cand, insa, ei s-au stabilit pentru perioade mai indelungate aici, trebuie presupusa coexistenta intr-o forma anume, fie ca este vorba doar de alaturarea spatio-temporala a unor comunitati pe cat de diferite, pe atat de inchise, fie ca se au in vedere interferente culturale, metisaje, amestecuri umane si culturale.
Intr-o etapa istorica precum cea a efervescentei cumane la rasarit si sud de Carpati, care a culminat cu etapa aliantei politico-militare cu rasculatii vlahi si bulgari de la sudul Dunarii - intemeietorii Taratului Vlah si Bulgar din dinastia Asanestilor (1185) - si care s-a estompat odata cu batalia de la Kalka (1223), factorul politic si cel razboinic de origine cumana au jucat un rol de prima marime in evenimentele din sud-estul Europei. Capeteniile din Cumania Neagra - zona extracarpatica evocata - au intrat insa, tocmai in aceasta etapa de mare stralucire, in raporturi de stransa cooperare si chiar de inrudire, pe cale matrimoniala, cu elitele politice ale lumii balcanice. Ionita si, dupa el, nepotul sau Borila, tari vlahi la Trnovo, s-au casatorit cu aceeasi printesa cumana (fapt interpretabil ca practica de factura leviratului, si nu doar ca strategie politica dezirabila), in timp ce doi nobili ai Imperiului Latin de la Constantinopol luau de neveste pe fiicele regilor cumani Jonas si Soronius de undeva din teritoriile situate intre Carpati, Dunare si Olt (circa 1237). Asemenea conduita atestata de izvoarele scrise la varfurile ierarhiei cumane inca din perioada apoteozei lor politice si continuata si la inceputurile degringoladei cauzate de avansul mongol inspre vest este dovada clara ca in primele decenii ale secolului al XIII-lea cumanii acceptau ca pe un fapt tolerabil, poate chiar dezirabil, convietuirile pagane cu cele crestine si mixajul culturilor asiatica si rasaritean-europeana, de o parte si de alta a Dunarii. Exemplele de sus nu puteau fi privite decat ca un imbold de urmat pentru supusi, fie ei membri ai triburilor ori hoardelor cumane, fie ei insi din societatile dominate (vlahi, slavi, pecenegi, vlaho-pecenegi, slavo-pecenegi, vlaho-slavi). O asemenea societate pestrita, formata din "insule" comunitare de limbi si traditii mai mult sau mai putin diferite, in diverse stadii de interferenta cultural-lingvistica, traia in forme de organizare mai mult sau mai putin flexibile, cu granite schimbatoare si reprezentand traditii institutionale destul de fluide. De aceea, realitatile etnice, sociale, ecleziastice si politice din acest spatiu erau relativ greu de prins intr-o formularistica de cancelarie inechivoca si consecventa. Pentru cancelaria papala, cea a regatelor sau imperiilor din jur, descrierea corecta a acestei situatii din teren punea, dupa cum se vede astazi, probleme dificil de rezolvat. Toate optiunile sugereaza insa partiala inoperabilitate a categoriilor occidentale ale gandirii politice si administrative in raport cu ceea ce observatorii venind din ambianta Occidentului latin descopereau pe teren. De aceea, unele documente, precum scrisoarea papei Grigore al IX-lea din 1234, vorbesc despre "Episcopia Cumanilor sunde - n. O.P.t sunt unele popoare care se numesc vlahi (Walati)", ori despre "padurea vlahilor si a pecenegilor" ("silva blacorum et bissenorum"), precum in privilegiul Andreanum (1224) s.a.
Istoricii nostri au incercat anterior sa descifreze aceste aproximari in linia unor continuturi politice, precum Serban Papacostea care - urmand, pe buna dreptate, sugestii teoretice si metodologice inspirate de Otto Brunner - acorda "popoarelor care se numesc vlahi" un inteles politic. Ramanand adevarata, aceasta constatare nu pare sa epuizeze insa constelatia de semnificatii pusa de ea in joc, una dintre acestea fiind, dupa toate semnele, aceea ca vlahii erau o comunitate politica in care nu se resorbisera inca toate elementele etnice disparate care intrau in alcatuirea ei. Dupa toate semnele, este vorba tocmai despre latinofoni, de slavi, dar si de turanici (pecenegi si cumani). Or, daca astfel stau lucrurile, intrebarea care se pune este ce anume ii putea determina pe stapanii zilei si ai locului sa opteze pentru o identitate politica de vlahi, situatie atestata inechivoc in 1234, cu putin inaintea venirii mongolilor, dar regasita si la finalul secolului al XIII-lea si inceputul celui urmator, in afirmarea treptata a unei identitati politice romanesti incepand cu Basarab I? Este de crezut ca decizia a avut la baza premise politice concrete: precedentul excelentei colaborari cu tarii vlahilor si bulgarilor de la Trnovo, care ii propulsase pe cumanii "negri" printre cei mai pretiosi aliati si cei mai de temut dusmani din Europa de Sud-Est, recunoasterea acelorasi tari de catre Occidentul latin prin intermediul papei Inocentiu al III-lea ca stapanitori legitimi, recursul vlahilor la originile latine (atestat de corespondenta dintre tarul Ionita Caloian si Papa Inocentiu al III-lea). Toate acestea pareau sa ii califice pe vlahi, chiar si dupa inceputul bulgarizarii progresive a dinastiei de la Trnovo si sub umbra amenintatoare a inaintarii tatare de dupa batalia de la Kalka (1223), si in pofida competitiei pentru dominatie la Dunarea de Jos dintre tarat si Ungaria arpadiana, drept posesorii unei recunoasteri politice a legitimitatii si prestigiului unei stapaniri la care altminteri nu s-ar fi putut gandi. Acceptand in acest scop sa clameze pentru toate "popoarele" coexistente in acelasi spatiu si sub aceeasi forma de organizare politica numele de "vlahi", fie si acceptand initial botezul romano-catolic (asa cum s-a intamplat inca in vremea prezentei teutone in Carpati, anterior anului 1225, si cum a procedat si Kuten in 1226), stapanii cumani din Muntenia si Moldova dinainte de intemeiere decideau din ratiuni politice asupra unei identitati de asumat constient, care urma sa se dovedeasca, peste un timp, una etnica.
Comentarii 16
Decebalus - 08-04-2024
Stimați Cititori, Stimați Iubitori de Istorie şi Adevăr, Românii sunt... in cea mai mare masura un popor migrator, la origine nomad! Românii nu sunt aproape deloc urmasi ai dacilor sau ai romanilor asa cum se prezinta acest mit super-enervant, in contradictie totala cu realitatea istorica dar si cu realitatea din prezent a Țării! Românii sunt, de fapt, intr-o foarte mare masura urmasii unor popoare turcice si turanice: Cumani, Uzi şi Pecenegi !!! Aceste popoare turcice care au venit aici pe teritoriul României au determinat apoi apariția Țării Româneşti etc. etc. Ele au dat naştere poporului român modern (şi au inclus şi un element slavon, de origie slavă) Limba română a fost, să nu uităm, latinizată şi relatinizată etc... (acuma şi înțelegem mai bine de ce!) "Cineva" mereu a dorit să ascunde oamenilor aceste lucruri, aceste adevăruri... insistând orbeşte pe legenda descendenței daco-romane ... Românii, sunt, prin urmare, urmaşii cumanilor, pecenegilor, şi uzilor care s-au amestecat cu alții pe care i-au întâlnit aici când au venit din Asia Centrală, şi au adoptat ortodoxismul pentru că apoi au început conflictele cu Regalitatea Maghiară Catolică, deja "europenizată" bine la acea vreme... Aşa că, poate acum vom înțelege mai multe lucruri uneori inexplicabile ce țin de România (care se numea Cumania Neagră, Muntenia şi Moldova pe atunci) şi de Români. "Omul devine abia atunci liber când descoperă Adevărul, pentru că aceasta este menirea sa!" Unii preferă însă din păcate să propage mai departe mituri, legende, neadevăruri, fie din lipsa de erudiție, fie din frica de Adevăr, fie din diverse alte motive... Dar Adevărul va triumfa mereu! Cu deosebit respect, Decebalus
RăspundeBlahus Dacus Romanus - 08-22-2015
Mai degraba cautati istoria cu toate aspectele reale, de exemplu, documentele bizantine ii aminteste pe vlahi / blahoi inca dinainte de anul 1000 AD ... trebuie mai intai sa cunosti cateva limbi straine, sa ai bani de calatorii in lume si sa fii student la o facultate europeana de prestigiu ca sa ai acces la toate marile biblioteci din lumea intreaga, inclusiv la Vatican... ce-i asa greu la un om destept? o carte poate fi scrisa oricand, doar mai trebuie publicata cu sponsorizare si dovezi istorice + academice... deci? cine se implica?
Răspundetoma credinciosul - 05-15-2014
Ghicind ce ai vrut sa scrii, trag concluzia ca toate popoarele lumii sunt formate din amestecul altor natii! Ceva adevar este in asta! In situatia propusa de tine, de ce sa ne mai batem capul?! ....oricum toti vom ajunge cyborgi, peste 50 de ani!
Răspundebasarab - 05-04-2014
Ce o fi asa greu!? Populatia geto dacica a fost si a ramas aici...se stie ca in atichitate au fost aliatihcu sarmatii, cu roxolanii etc.....Nu e nici un secret si nici o rusine sa spunem ca numerosi migratori au contribuit la formarea poporui român......
RăspundeTraian Decebal - 03-25-2014
Despre ce adevar vorbesti? Exista doar teorii. Se mai descopera cate o scriere veche, mai gasesc arheologii ceva placute insemnate, mai apare o teorie sau se completeaza o teza deja existenta... Adevarul este unul singur si te las sa-l afli, citindu-l pe Petre Tutea. Cine arunca aici cu noroi? Poate cu litere...dar fiind negre, o inteleg ca pe o metafora...desigur proasta!
Răspundedecebal - 01-23-2014
Ai perfecta dreptate. Numele nu conteaza. Ti se potriveste mai bine Gheorghe.
Răspundeion - 01-22-2014
Nu stiu care dintre voi mintiti.Adevarul pana la urma iese deasupra.Cu cat mai tarziu cu atat mai multi sufera si caderea mincinosilor e mai dureroasa.Pica de f.sus.Vorbim aceeasi limba,nici nu-mi pasa numele, limba nu o schimba numele,in rest fiecare pentru el,unul e mai blond, altul mai cret,unul munceste linistit,altul...
Răspundetoma credinciosul - 01-22-2014
...istoria se scrie la ordin...posibil sa fie o riposta la scrierile lui Napoleon Savescu...
Răspundetoma credinciosul - 01-22-2014
Cumanii s-au perindat pe aici 1000 de ani, impreuna cu romanii, scitii, pecenegii, slavii, gotii de campie sau straluciti, gepizii, alti migratori... toti gasind aici o populatie autohtona traco-dacica. Orice istoric vrea sa epateze!
RăspundeEdekon - 11-12-2010
Fuga dupa origine latina si continuitate i-a dezorientat totalmente pe istoriografii romani. Este de neinteles de ce un popor civilizat, calit in razboaie, care a convietuit sute de ani cu celelalte etnii si a avut rol covarsitor in formarea istoriei a putut fi neglijat in masura in care a fost.
Răspundexyx - 04-29-2010
Adevarul e cam greu de digerat, nu? De-aia aruncati cu noroi in Djuvara. Atitudine tipica lasilor. Si prostilor.
Răspundeela - 02-16-2010
Daca vom citi scrierile autobigrafice ale d-lui N. Djuvara, vom descoperi cata dreptate are "akon" !Cei care au slugarit pe la diverse "curti " nu au nimic :nici glie,nici stramosi de aparat.Cine da o bucata de paine...aceluia-i canta.
Răspundeakon - 11-30-2009
Nu devii istoric la 70 de ani. Dl Djuvara a fost un obscur diplomat in slujba unui la fel de obscur dictator african. Dupa care a devenit pensionar. Dupa care cineva l-a facut prof. univ. ... fiindca venea de la Paris! Trucul lui e demitizarea istoriei patriotice. Vax.
Răspundeadrian - 06-18-2009
Oricum istoria nu e aia pe care o doreste Neagu Djuvara.
RăspundeZEUS The Greek - 05-03-2009
Este un articol foarte interesant. Oricum istroia nu este cea care am invatat-o la scoala. Pentru cei care doresc sa vada emisiunea / interviul cu Domnul Neagu Djuvara, le recomand urmatorul link: http://www.thepyramidpower.com/blog/2009/04/19/revolutia-lui-neagu-djuvara-romanii-erau-numiti-cumanii-negri/
RăspundeBogdan - 03-19-2009
Apreciez calitatea informatiilor, dar alte surse il considera pe Caloianu ca fiind bulgar. Dupa nume pare a fi vlah 100&. Istoria devenita nepolitizata va reusi pana la urma sa scoata la iveala adevarurile petrecute si asteptam optimisti aflarea adevarurilor.
Răspunde