De același autor
Delimitarea a devenit o chestiune de igienă morală obligatorie pentru jurnaliștii din România pentru a opri deteriorarea vizibilă a mass-media. Și una de supraviețuire.
După spectacolul dezgustător al Antenei 3 în ediția din 14 ianuarie 2014 a Sintezei zilei, pentru care termenul „derapaj“ este curat compliment (ca și când Gâdea & Co. ar fi respectat vreodată vreun cod etic), se acreditează în dezbaterea publică ipoteza că ar fi vorba de două tabere mediatice identice, „pontănacii“ și „băsiștii“, care se bat pe baricade politice cu armele jurnalismului infect. Această judecată precară pare să justifice de ce Antena 3 a dedicat unui număr de șapte jurnaliști stigmatizați ca „băsiști“ un serial de emisiuni grohăitoare și pagini de batjocură în Jurnalul Național. „Banda celor 7“, Ion Cristoiu, Andreea Pora, Robert Turcescu, Dan Tăpălagă, Silviu Sergiu, Dan Andronic, Mircea Marian și colateral Horia-Roman Patapievici, Monica Macovei etc., au fost executați de un pluton alcătuit din Gâdea, Badea, Chirieac și Ciuvică. Deși a condamnat, cam cu jumate de gură, conduita inacceptabilă a Antenei 3, maniheist o fi gândit Mircea Toma, liderul ActiveWatch, atunci când au fost terfeliți cei șapte jurnaliști, atacul asupra Andreei Pora fiind cel mai strident. „Am reacționat întotdeauna atunci când ziariști independenți au fost victima hărțuirii din partea unor politicieni sau chiar a colegilor de breaslă aflați în misiuni de execuție publică – cum a fost cazul ziariștilor acuzați în vara lui 2012 că sunt responsabili de imaginea proastă a guvernului român în străinătate. În cazurile în care «ziariștii» care își asumă fățiș opinii politice partizane se încaieră între ei, opțiunea organizației este să semnaleze această categorie de situații în raportul anual“, s-a scos Mircea Toma, întărind ideea că, dacă niște jurnaliști bezmetici se încaieră, merită un tratament similar. Tot așa a reacționat și Răzvan Martin, membru al aceleiași organizații, într-o scrisoare deschisă către jurnalista în cauză. Pentru el, „problema e că o reacție în cazul linșajului căruia i-ai fost victimă va presupune automat reacții la orice derapaj de genul ăsta, ca să fim imparțiali, echidistanți și să nu fim acuzați de dublu standard sau părtinire“, ba chiar mai mult, „astfel de derapaje s-au generalizat în spațiul media, se petrec zilnic. Ar însemna să reacționăm de câteva ori pe zi...“. Deși deplânge situația intoxicării produse de Antene, Dorin Tudoran încearcă să se plaseze la mijloc, muștruluind ironic atât jurnaliști de la trustul Intact, cât și pe unii de la B1 TV sau de la Evenimentul Zilei. Pentru Horea Bădău, de la Asociația Consumatorilor de Media, și unii, și ceilalți sunt fețele aceleiași monede.
Ei bine, care e punctul pe abscisa jurnalismului onest care garantează echilibrul, echidistanța, imparțialitatea? Radu Vancu răspunde: „Problema nu e cea a partizanatului politic... cum încearcă Mircea Toma să ne facă să credem. Ci a instrumentelor «jurnalistice» cu care Andreea Pora & B1 TV (& revista 22, desigur) pe de o parte, respectiv Mihai Gâdea & Antena 3, pe de alta, înțeleg să opereze. Iar a nu vedea & sancționa diferența de standarde e o dovadă de orbire voluntară... De ce crede Mircea Toma că, atunci când una dintre părți joacă murdar, ambele părți sunt vinovate? Că, adică, și cel ce varsă zoaiele, și cel împroșcat sunt la fel de culpabili? Eu credeam că, pentru un arbitru așa cum se vrea ActiveWatch, murdăria, totuși, nu e bună“. Deci, nu-i la fel! Există o nervozitate în aceste zile pe bloguri și pe rețelele jurnaliștilor. Un protest care separă apele a fost semnat deja de peste 200 de jurnaliști din toată țara. Andrei Gheorghe restituie premiul APTR pentru a nu fi amestecat cu laureații Antenelor, Vladimir Tismăneanu avertizează pe Contributors - „cine tace consimte“, Cristina Pânzaru spune pe FB „Destul! Ajunge!“, Alina Vasiliu de la Constanța scrie pe FreeEx că se simte atacată „prin punerea acestui semn de egalitate... Dacă acest partizanat (de partea justiției, a jurnalismului corect) este rău şi mă scoate din grupul ziariştilor îndreptăţiţi să fie apăraţi de organizaţiile profesionale este grav“. Iar de la „jurnalistul de provincie“ pe blogul lui Cristea, aflăm că „Nu toți suntem niște secături, pușlamale sau lichele. Nu toți suntem niște neizbutiți. Toți avem limite, însă nu toți ne manifestăm în cercurile trase de politicieni. Nu toți curățăm scame de pe sacouri prețioase... Nu toți ne scoatem articolele la mezat“. Delimitarea a devenit o chestiune de igienă morală obligatorie pentru jurnaliștii din România pentru a opri deteriorarea vizibilă a mass-media. Și una de supraviețuire. Nu putem spune că situația este „fără precedent“, fiindcă abjecția Antenelor e o prelungire a „vadimizării“ presei din anii ‘90, când revista România Mare executa în aceeași manieră personajele publice care îi stăteau în gât lui Vadim Tudor. Faptul că sancțiunile n-au fost suficient de aspre, deși procesele au curs, faptul că electoratul manipulat l-a ales și reales are consecințe până azi. Iar CNA stă azi, filosofic, pe gânduri... //