Baronul n-a murit. Traiasca reteaua!

Dan Tapalaga 06.10.2006

De același autor

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a fost demis de catre consilierii PD, PNL, PNG si PC

 

PNL si PD il vor alunga, poate, in cele din urma, pe Marian Oprisan, dar vor lua in stapanire baronatul Vrancei cu toate relele lui. Cazul sau este o pilda amara despre lipsa de speranta in administratia locala. Se schimba oameni, dar nu sisteme. Dispar personaje, dar se pastreaza retele intregi. Iar cazul sau mai spune ceva: in baronatele dure, constiinta legalitatii a pierit odata cu speranta. Intr-un baronat total ca Vrancea, orice este posibil. Daca ai putere si imparti bani, totul e permis. Salbaticia luptei pentru putere, disperarea cu care Oprisan se agata de functia de presedinte al Consiliului Judetean ar putea avea, insa, la baza explicatii infinit mai prozaice: impartirea cascavalului european.

Consiliile judetene joaca un rol important in distributia banilor de la Bruxelles. Presedintii de consilii judetene sunt si membri in asa-numitele Centre de Dezvoltare Regionala, care deruleaza proiectele UE. De la 1 ianuarie 2007, in Romania vor intra milioane de euro pentru proiecte regionale, deci miza creste enorm. Apoi, un presedinte de consiliu judetean are in mana cheia de la vistieria publica: poate controla distribuirea banilor de la buget catre localitatile din judet. O astfel de distributie dirijata se poate transforma rapid in sursa de afaceri cu bani publici. La inceputul lunii iunie, Marian Oprisan a fost trimis in judecata de procurorii DNA, fiind acuzat ca, pe durata mandatului sau din perioada 2000-2004, ar fi comis, prin distribuirea abuziva a fondurilor publice, mai multe fapte de coruptie soldate cu un prejudiciu de peste 2 milioane de euro.

Or, prin modul in care a actionat, Alianta arata ca nu si-a propus destructurarea retelei PSD, care a condus judetul Vrancea in ultimii 16 ani, ci doar preluarea ei. Daca n-ar fi fost asa, PNL si PD n-ar fi acceptat sa primeasca in randurile lor 7 consilieri din partidul condus in plan local de acelasi Marian Oprisan. Or, consilierii care astazi l-au tradat pe baron sunt aceiasi care l-au ajutat in actiunile sale considerate ilegale. Si tot ei vor trada maine Alianta, la primul semn de cadere. Pana si trecerea lor in tabara puterii s-ar fi produs, potrivit unei sentinte recente pronuntate de Tribunalul Vrancea, tot ilegal. Iar cinismul liberalului Nini Sapunaru, considerat papusarul mazilirii lui Oprisan, depaseste orice inchipuire. Intr-un interviu publicat de Amos News pe 10 august, Sapunaru marturisea candid: "Cateodata il sunam si ii spuneam: vezi ca azi iti mai iau un consilier. Innebunea cand ma auzea ca spun asta. Cand am vazut ca legea nu rezolva nimic in privinta lui, am hotarat sa-l dam jos. Incercam asta legal si cu negocieri".

Nini te lasa cu gura cascata. Vorbeste exact ca un tanar sef de clan mafiot, setos de putere, eliminandu-si fara mila adversarii cazuti in dizgratie. Mirosul banilor europeni, tot mai puternic, pare sa-l fi innebunit si pe el, la fel cum il innebunea pe Oprisan pierderea consilierilor. Actiunea in forta de miercuri, 27 septembrie, cand 22 de consilieri din 33 au decretat concedierea lui Oprisan, are, se pare, grave vicii de procedura. Pana si reprezentantii puterii, prefectul si ministrul de Interne, au admis cu jumatate de gura ca ceva nu este in regula cu modul in care a fost suspendat Marian Oprisan de la sefia CJ Vrancea. O gafa monumentala care va fi speculata din plin. Oprisan va poza din nou in victima politica. Iar in randul opiniei publice am putea asista la efecte perverse. Pe cat a fost de hulit si demonizat, Oprisan risca sa fie de acum aparat si victimizat.

Absenta totala a constiintei legalitatii la Marian Oprisan s-a vazut inca o data la sfarsitul saptamanii, cand baronul a fost prins la volan, desi avea carnetul de conducere suspendat de zece zile. Desi nu da doi bani pe reguli, Oprisan n-are nici un scrupul sa invoce regula si procedura in apararea sa. Si-a inceput saptamana decis sa-si apere tronul. Si n-ar fi de mirare sa castige timp, tarandu-si adversarii intr-un razboi de uzura, pe solul mlastinos al procedurilor. Uite asa, accentele se vor deplasa, iar interesul public pentru Oprisan se va muta de la postura de puscariabil la figura de martir al opozitiei.

Or, tocmai din cauza ca Vrancea devenise un simbol al subdezvoltarii politice si un model primitiv de administratie locala, PNL si PD aveau obligatia fata de propriii alegatori sa propuna oameni noi si un nou stil de comportament public. Spectacolul grotesc al mazilirii baronului de Vrancea ar putea prefigura si alte mici razboaie locale pentru eliminarea capeteniilor si preluarea integrala a "grupurilor de interese". Ele se pricep de minune sa se integreze in UE si in banii ei si vor trudi pentru Alianta la fel cum au muncit pentru PSD.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22