Jocul cu suma nulaMostenirea sultanismului ceausist in România

Sorin Ionita 11.04.2006

De același autor

România este acea tara binecuvântata cu cel mai mic somaj din Estul Europei (5-6%), in care mai toti salariatii reusesc sa câstige cumva peste media pe eco­no­mie. Prin grija statului postcomunist, 90% dintre cetateni sunt proprietarii locuintei in care stau, procent neegalat de vreo tara dez­voltata. A sta cu chirie e o rusine pro­vizorie, acceptata eventual la vremea stu­dentiei. Criza de locuinte cu care se lupta din vorbe primarii nostri nu consta, asa­dar, in lipsa propriu-zisa de spatii - do­vada ziarele care gem de anunturi. Are mai curând de-a face cu idealul oricarui tânar român, absolvent obosit de vreo universitate sau profesionala care l-a in­­zestrat cu un mestesug incert, de a avea ime­diat si in posesiune deplina o casa, libera de sarcini financiare, pentru a porni linistit, cam pe la ceasurile 12 din zi, la explorarea pietei muncii. Slujbele cele mai cautate vin in doua categorii: ma­na­ger de diverse tipuri (general, asistent, exe­cutiv etc.) si creative (in reclama, moda, software, editorialistica). Ultimele au avantajul flexibilitatii, adica iti permit sa stai seara pâna târziu la televizor, sa pe­treci diminetile in program de re­cu­perare si sa trimiti rezultatele genialoide ale muncii pe e-mail de acasa.

In asemenea tara minunata, cu ce­tateni toba de diplome si cultura generala (nu ca-n America, unde dai cu tunul sa gasesti pe cineva care sa faca diferenta sub­tila dintre Bucuresti si Budapesta), angajatorii români si straini au totusi mari probleme in a gasi secretare care sa poata sa scrie un antet si sa lipeasca tim­brul pe partea corecta a plicului. Licentiati in diverse ramuri avansate cad la acest test, asa cum cad si super-antrenatii in PR si stiintele comunicarii, ce nu reusesc sa tina o agenda de intâlniri cu numele clientilor scrise corect, sau amesteca vesel "care" cu "pe care". Firmele de con­structii trebuie sa aduca mesteri nemti si italieni, ca pe vremea lui Carol I, pentru pu­tinele finisaje de calitate pe care le fac. I-am cumparat de curând fiului meu un CD cu o enciclopedie pentru scolari din care am aflat cu stupoare ca Empire State Building, inceputa in 1928 si masurând 450 metri inaltime, s-a finalizat in doar 18 luni. Structura cladirii s-a ridicat in ritm de un etaj pe zi. Bloculetele noi din Bucuresti urca cu cel mult doua etaje pe sezon. Pri­vesc de ceva vreme de la fereastra amo­cul constructorilor localnici care edifica lânga casa mea un asemenea sediu pentru o oarecare firma privata. Sunt la fel de numerosi ca si câinii pe care i-au pripasit in santier si carora le dedica mare parte din timp, asezati in jurul focurilor ri­tuale nelipsite in civilizatia româna de santier. In general, invârt expert câte o sârma sau stivuiesc scânduri. Inteleg, prin urmare, acele horror-stories cu care vin expatriatii nostri din Israel sau Por­tu­galia, unde se pare ca patronii au pretentia ca angajatii sa munceasca atunci când nu sunt in pauza, iar inginerii au grija ca in­­­­­tre o betoniera si alta sa nu treaca o ju­matate de zi.

Mediul acesta al nostru - caracterizat de productivitate slaba atât la nivel de con­ceptie, cât si la nivel de executie; edu­catie mimata si inflatie de diplome; ierarhii profesionale in mare parte falsificate, care n-ar rezista nici o luna intr-un mediu con­curential real; relatii de grup inchis care le inlocuiesc pe cele contractuale; pre­cum si asteptari sociale exagerate, hranite cinci decenii cu iluzia ca s-ar pu­tea accede la avantajele unui mod de viata occidental pe baza unui nivel al re­sur­selor si unui stil de munca de tara subdezvoltata, doar printr-o mai buna redistribuire sau printr-o lovitura nationala de geniu (de exemplu, cu petrolul de la Caspica, un fel de câstig international la Bingo) hraneste intre altele o atitudine pa­guboasa fata de viata in general. Care este definitorie pentru societatile premo­der­ne, taranesti, in care resursele sunt drastic limitate. Aici, orice tranzactie so­ciala este privita ca un joc cu suma nula. Daca cineva câstiga prea mult sau o ia in­­a­­­intea celorlalti este numai pentru ca alt­cineva pierde in partea cealalta. Per total, nu exista progres. Schimbarile si inovatiile sunt suspecte, strainii ne fura, iar cine a prins peste noapte cheag este prin de­fi­nitie un speculant pe seama comunitatii, subiect legitim de jacquerie si reim­­partire.

Sigur, chiar si paranoicii sunt câteo­data persecutati. In vâltoarea tranzitiei prea multe tunuri s-au tras pentru ca oamenii sa nu devina suspiciosi. Trebuie o foarte buna disciplina mentala pentru a se­para succesul ca rezultat al efortului legitim si asumarii de riscuri, de simplele tepe sau de clientelismul cu proptea politica. Ma tem ca nu doar cetatenii de rând ai României au esuat in acest exercitiu in ultimii zece ani, ci si, sau in pri­mul rând, liderii de opinie, care de multe ori predica virtutile capitalismului in pu­blic, dar savureaza deliciile sultanis­mu­lui in particular. ("Sultanism" este ter­me­nul prin care un cercetator occidental al tran­zi­tiilor a etichetat regimul Ceausescu: co­munism balcanic discretionar, bazat nu pe birocratie, ci pe clanuri si târguiala, in care nimic nu e ce pare, legile mai mult nu se aplica, iar regula jocului este nu de a produce câstiguri propriului grup, ci de a produce pierderi cât mai mari celor­lalte).

Nu e usor sa aduci societatea semiur­ba­nizata din România in logica cu suma po­zitiva, de crestere in spirala, a co­mu­ni­tatilor moderne. Dumnezeu n-a fost prea generos cu natura umana la acest capitol: studiile arata ca, intr-un grup profesional, jumatate dintre membri se considera intre primii 10% ca performanta, iar cealalta jumatate in primii 50%. Când aceasta evaluare subiectiva este infirmata dur de realitate, este nevoie de mecanisme so­ciale care s-o canalizeze: fie indivizii se am­bitioneaza si incep sa concureze in sus (solutia Nord-Vest); fie isi construiesc teorii despre lume care transforma viciile in calitati si explica pe baza de conspiratii stagnarea (solutia Sud-Est). Odata intrati in UE, va trebui sa ne decidem ce colt alegem.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22