Scandalul Cambridge Analytica sugerează însă că în curând riscăm să avem nu numai telefoane, frigidere, automobile și case „inteligente“, ci și o democrație în ansamblu „inteligentă“.
Andrei CorneaPe lista dușmanilor puterii figurează mai nou și Uniunea Europeană, alături de justiție, servicii secrete, societate civilă și defăimători.
Andreea PoraPartidul condus de Dragnea nu mai poate mult timp să dețină puterea și să rămână la discursul de opoziție.
Alexandru GussiÎn actualul climat politic din România, nimeni nu este surprins dacă un scandal internațional generat de o companie specializată în diversiuni și manipulări politice (Cambridge Analytica) și de o rețea de socializare care și-a trădat utilizatorii (Facebook) are conexiuni și la București. Capturat aproape integral de organizații media specializate în fake news și post-adevăr, spațiul nostru public oferă un teren propice de acțiune oricărui demers de dezinformare și manipulare.
Rodica CulcerBanca Națională și guvernatorul Mugur Isărescu se află de ceva vreme sub un tir concertat de atacuri provenite din mai multe părți, aparent fără legătură unul cu altul, dar care vin dinspre guvernarea PSD/ALDE, dar și dinspre PNL.
Cristian CampeanuCare vi se pare cel mai important subiect de pe scena politică în momentul de față?
Interviu Realizat De, Andreea PoraNu este întâmplător faptul că firma Cambridge Analytica s-a implicat atât în campania lui Donald Trump, cât și în cea a taberei pro-Brexit. Ambele exprimă aceeași agendă ideologică antiglobalistă, antimultilateralism, asumată public de susținătorul celor două mișcări, Steve Bannon.
Alexandru LazescuNicolas Sarkozy a fost primul şef de stat occidental care l-a primit cu braţele deschise pe Gaddafi, transformându-l peste noapte dintr-un paria într-o persoană „frecventabilă“.
Eliza FrancuCheia schimbărilor anunțate de Casa Albă se află într-o afirmație a președintelui Trump: „sunt foarte aproape de punctul în care voi avea cabinetul pe care mi-l doresc“. După plecările lui Gary Cohn și Rex Tillerson, a venit rândul generalului H.R. McMaster.
Octavian ManeaLipsa de transparență a activităților Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 i-a atras critici și concluzia că proiectul a fost confiscat de un grup mic, necalificat cultural, dar foarte interesat în a-și promova interesele.
Brîndușa ArmancaPentru a se apăra în fața războiului subversiv al Moscovei, Occidentul trebuie să-și reducă vulnerabilitatea sistemelor politice, a ecosistemelor media și a sectoarelor financiare.
Joseph Biden, Jr. & Michael CarpenterAm asistat și în 2017 la manifestarea retoricii extremiste a guvernului maghiar și a unor politicieni ai UDMR referitoare la autonomia pe criterii etnice. La fel ca și în ultimii ani, retorica s–a concentrat asupra așa–zisului Ținut Secuiesc.
Ovidiu MaicanPrizonierii avangardei. O retrospectivă Ion Bitzan ∙ Wanda Mihuleac: Contextualizări ∙ Gheorghe Rasovszky: aNORMAL ∙ Muzeul Național de Artă Contemporană, 23 noiembrie 2017 – 1 aprilie 2018.
Erwin KesslerNELYUBOV / LOVELESS / FĂRĂ IUBIRE (Rusia, 2017) ∙ Regia: Andrei Zviaghințev ∙ Cu: Mariana Spivak, Alexei Rozin, Matvei Novikov, Andris Keiss ∙ Câștigător al Premiului Juriului la Cannes și al Premiului César pentru cel mai bun film străin, nominalizat la Oscar, Globul de Aur, BAFTA ∙ Distribuit în România de Independența Film din 16 martie.
Catalin BogdanOliver Jens Schmitt folosește întregul aparataj erudit dobândit în studiul fascismelor asupra lui Codreanu și îi recompune, atât de distant pe cât se cuvenea, orbita personală.
Eugen CiurtinRomânii nu sunt defel indiferenţi față de ţara lor, ci iscoditori și adesea pamfletari, atunci când viciile nației sunt fățișe și recurente. Pentru jurnaliștii și istoricii străini, România a fost adesea o ţară extravagantă, dar blamabilă tocmai prin defectele pe care românii înșiși le-au pus pe tapet.
Ruxandra CesereanuDouă săptămâni de iarnă am avut și noi și am închis școlile de trei ori. Speriată, Firea a explicat că „nu vrea să-i expună pe copii unor fenomene extreme“.
Tia Serbanescu
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an