Pe aceeași temă
Este adesea dificil de imaginat, dar chiar și o creștere aparent atât de mică a temperaturii va avea un impact direct asupra modului în care trăim. Seceta va deveni mai frecventă, precipitațiile vor fi mai rare, dar intense, provocând inundații, producția agricolă va avea de suferit și viața în orașe va fi mai dificilă din cauza creșterii temperaturilor.
Avem oportunitatea de a face mai suportabil impactul schimbărilor climatice asupra vieții oamenilor și, mai ales, de a menține încălzirea globală sub 1,5°C - 2°C. Pactul Verde este un pas crucial înainte. Este un proiect societal care nu numai că va îmbunătăți mediul, economia, ci, mai presus de toate, viețile cetățenilor UE.
Una dintre problemele de care mă lovesc adesea este aceea că Pactul Verde pare un gest lipsit de conținut și prea îndepărtat. Așadar, permiteți-mi să vă duc într-o călătorie scurtă despre cum ar putea arăta în 2030 o zi din viața unei familii mici din București dacă profităm de oportunitățile pe care le avem astăzi în fața noastră.
***
Este 3 mai 2030, încă o zi călduroasă la periferia Bucureștiului. Temperaturile au ajuns la 30°C în ultimele două săptămâni. Te-ai bucurat de picnicul de la începutul lunii aprilie, dar în cele din urmă s-a dovedit a fi singurul weekend de primăvară pe care l-ai avut anul acesta.
Este vineri dimineață și, în ciuda nopții fierbinți, nu ai folosit aerul condiționat aseară. Clădirea a fost renovată acum trei ani - acoperișul verde împiedică supraîncălzirea clădirii în timpul zilei și păstrează o temperatură adecvată noaptea. În timp ce îți torni o cană de cafea, un mesaj apare pe frigider, care îți spune că ai un rest de iaurt în spatele frigiderului, care va expira în curând, așa că trebuie consumat la micul dejun − nimănui nu-i place să arunce mâncare, nu? Fiica ta îți face cu mâna în timp ce își ia casca pentru bicicletă. Deși există o legătură bună între casa ta și școală, folosind doar pista de biciclete și evitând drumurile mari, este totuși bine să fie în siguranță.
Ai o întâlnire în cealaltă parte a orașului, astfel că transportul cu bicicleta ar fi într-adevăr o bătaie de cap, așa că îți verifici telefonul. De obicei, iei autobuzul care oprește chiar după colț, dar astăzi există o lucrare pe drum. Hărțile online îți sugerează să mergi cu bicicleta până la cea mai apropiată gară și apoi să iei metroul de suprafață pentru a traversa orașul. Te întâlnești cu clientul tău pentru a aranja detaliile finale referitoare la materialele reciclate pe care le vinzi pentru a fi utilizate în imprimantele 3D care produc piese auto. Când a început pandemia de corona, o companie auto românească a început să producă mașini electrice autonome.
Mulți au crezut că suntem nebuni și că ne vom distruge economia, dar în loc să ajungem din urmă, am profitat de ocazie și am folosit fondurile de relansare ale UE pentru a investi într-o producție inovativă. Economia României este acum în creștere, în timp ce polonezii încă își revin după falimentul unei mine de cărbune... și nu din cauză că „hipioții verzi” au interzis-o, ci pur și simplu pentru că nu mai exista nicio perspectivă pentru cărbune.
Întâlnirea a decurs bine și în drum spre casă te oprești la florăria soțului tău.
Afacerea sa a mers bine în ultimii ani. A reușit să vândă flori cultivate pe plan local datorită creșterii neașteptate a producției. După ce UE a început să finanțeze intensiv protecția biodiversității în 2021, fermierii locali au trecut de la monoculturi la culturi diversificate.
Nu numai că polenizatorii au fost salvați, dar ne-am trezit într-o situație în care la nivel local cultivam flori aproape pe tot parcursul anului! Deci, în sfârșit, nu mai există importuri din Kenya și, oh, vă pot spune că oamenii s-au îndrăgostit de florile noastre proaspete! Începută cu ajutorul subvențiilor, afacerea a ajuns să se descurce pe cont propriu, fără ele.
Este sfârșitul după-amiezii și înainte de a te îndrepta spre casă, te întâlnești cu prietenii în parcul orașului. Deși este destul de cald afară, chiar și cele 30°C din oraș nu se simt la fel de puternic ca în urmă cu 10 ani mulțumită parcurilor care au fost construite în jurul orașului. Au numit-o adaptare la schimbările climatice și protecția biodiversității. Dar, în realitate, este doar un parc cu flori sălbatice, iazuri și diverși copaci și arbuști tradiționali românești. Într-adevăr, trecerea de la un pătrat de beton lipsit de umbră la un parc este de necrezut. Puteți, în sfârșit, savura o băutură afară chiar și după venirea verii.
***
Aceasta nu este o utopie îndepărtată. Nu vom putea evita în totalitate schimbarea climatică, dar o putem păstra între acele limite care să ne permită să supraviețuim ca și civilizație. Avem șansa de a construi un viitor prosper, echitabil și sustenabil pentru noi înșine. Știi care este partea cea mai bună? Vom reuși să salvăm mediul pe această cale. Pactul Verde este ambițios, dar poate să nu fie un gest gol dacă profităm de ocazie și începem să acționăm chiar de acum.
*****
Martin Hojsík este membru al Parlamentului European din 2019. Este vicepreședinte al partidului Slovacia Progresistă, parte din grupul Renew Europe. Martin se concentrează pe politicile climatice și protecția mediului.