Pe aceeași temă
2. Ce legătură există între viziunea noului președinte în domeniul politicii externe și tradițiile republicane din America?
3. Cum va influența Administrația Trump relațiile Europei cu partenerii săi?
4. Ce se va schimba în NATO sub noua administrație de la Washington?
5. Cum vedeți relațiile dintre PPE și America lui Donald Trump?
6. Cum analizați raidurile SUA în Siria, împotriva regimului Assad?
1. Nu sunt un fan al lui Hillary Clinton, dar, dintr-o perspectivă europeană, este evident că ea ar fi fost de preferat lui Donald Trump.
2. Acțiunile de politică externă intervenționiste care au caracterizat președinția lui George W. Bush au fost – din multe puncte de vedere – noutăți pentru republicani, dar este important să înțelegem că nou era și contextul în care aceste politici neoconservatoare au fost implementate. Poate că este nevoie să se renunțe la unele dintre ipotezele neoconservatoare, dar mulți dintre noi asociază sloganul lui Donald Trump „America pe primul loc“ cu acei izolaționiști care susțineau neutralitatea Americii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
3. Dacă Statele Unite chiar intenționează să-și diminueze prezența în lume, în mod firesc, aceasta înseamnă că rolul Europei va fi mai important. Un punct de vedere negativ al Statelor Unite referitor la comerțul liber va determina, de asemenea, creșterea importanței rolului UE ca susținătoare a comerțului liber.
4. Va trebui să vedem ce se întâmplă la Summit-ul NATO din luna mai, dar, în esență, înțeleg pe deplin de ce îi cere America Europei să-și asume o mai mare responsabilitate în domeniul apărării.
5. PPE și Partidul Republican au o lungă tradiție de colaborare, o tradiție care ar trebui păstrată. Trebuie să fim dispuși să dialogăm constructiv cu republicanii din toate sectoarele guvernării, inclusiv cu cei de la Casa Albă.
6. Atacul cu rachete al SUA asupra bazei aeriene siriene a fost o reacție rezonabilă, relevantă și necesară. Când Assad folosește arme chimice, comunitatea internațională nu trebuie să rămână pasivă. Este prea devreme să interpretăm ce spune aceasta despre Donald Trump, dar politica sa externă pare oarecum imprevizibilă deocamdată – atacul a avut loc la doar câteva zile după ce administrația SUA a retras cererea ca Administrația Assad să demisioneze.