Pe aceeași temă
2. Ce legătură există între viziunea noului președinte în domeniul politicii externe și tradițiile republicane din America?
3. Cum va influența Administrația Trump relațiile Europei cu partenerii săi?
4. Ce se va schimba în NATO sub noua administrație de la Washington?
5. Cum vedeți relațiile dintre PPE și America lui Donald Trump?
6. Cum analizați raidurile SUA în Siria, împotriva regimului Assad?
1. Aș fi votat pentru Hillary Clinton.
2. Viziunea președintelui Trump și a noii administrații, precum și viitoarele lor măsuri rămân neclare în mai multe privințe. Președintele Trump este cu siguranță mai deschis față de Rusia decât presupune tradiția republicană. Republicanul Reagan s-a exprimat foarte clar când a definit politica Kremlinului: „URSS este un imperiu malefic“. Se pare că președintele Trump a uitat de marele său predecesor republican. Este greu de prevăzut ce va dori să facă în regiune – eu sper că va continua lunga tradiție a colaborării dintre SUA și UE. SUA au o democrație veche și matură. Una dintre bunele reguli democratice este aceea că noii aleși au nevoie de cel puțin 100 de zile pentru a-și apăra pozițiile. Cred că, după o asemenea „perioadă de grație“, democrația americană va avea un control eficient asupra președintelui său.
3. Sper că insecuritatea determinată de activitățile administrației președintelui Trump va duce la o mai bună integrare a țărilor europene în organizații internaționale ca UE, ONU și NATO.
4. Sper că președintele Trump nu va slăbi NATO, pentru că aceasta este o organizație crucială pentru securitatea țării mele și a altor state membre care au făcut parte din fostul bloc sovietic. Poziția sa va duce probabil la cheltuieli mai mari pentru apărare în multe state membre, ceea ce ar putea duce la o poziție europeană mai puternică.
5. Sper că vom putea găsi cât mai multe puncte comune, în special în ceea ce privește lupta pentru valorile democrației, libertății și drepturilor omului. SUA au fost întotdeauna unul dintre cei mai apropiați aliați ai noștri, iar relația cu americanii ar trebui să rămână puternică, în special în condițiile actuale. Solidaritatea euroatlantică este suficient de puternică pentru a se putea confrunta cu amenințările la care sunt supuse și Europa și SUA în ceea ce privește securitatea.
6. Salut atacurile SUA de luna trecută. Atrocitățile războiului devin din ce în ce mai inumane, în timp ce Consiliul de Securitate este paralizat de abuzarea de către Rusia și China a actualului sistem de veto. Dacă Federația Rusă nu s-ar fi implicat în conflict ca aliat al lui Assad acum doi ani, conflictul s-ar fi încheiat deja de mult și nu ar fi fost folosite arme chimice lângă Idlib.