Trump nu are niciun interes să provoace relații proaste cu dreapta și cu Occidentul european

Traian Ungureanu | 03.05.2017

1. Pentru cine ați fi votat la ultimele alegeri din SUA, pen­tru Hillary Clinton sau pentru Donald Trump?

SHARE 3

Pe aceeași temă

2. Ce legătură există între viziunea noului președinte în do­meniul politicii externe și tra­dițiile republicane din Ame­ri­ca?

3. Cum va influența Administrația Trump re­lațiile Europei cu partenerii săi?

4. Ce se va schimba în NATO sub noua ad­mi­nistrație de la Washington?

5. Cum vedeți relațiile dintre PPE și Ame­rica lui Donald Trump?

6. Cum analizați raidurile SUA în Siria, îm­potriva regimului Assad?

 

1. Evident, cu Donald Trump. Clinton a fost la putere în toți cei opt ani ai re­gi­mu­lui Obama. Cineva trebuia să pună ca­păt tentației dinastice a Com­ple­xului Elitar-Progresist – alianța de facto a democraților, a me­diilor de informare și aca­de­mi­ce și a birocrației de stat. Re­pu­blicanii au fost, în parte, cap­tați de acest cerc și au de­ve­nit un partid confundabil. Trump a pășit pe locul lăsat gol. Cine nu-l place trebuie să se în­tre­be, mai întâi, de ce s-au săturat ale­gă­torii de somitățile politice acreditate.

 

2. Referința republicană e activismul pre­ședintelui Andrew Jackson (1767-1845), fondator al Partidului Democrat. Trump nu e un republican și, la drept vorbind, nici un om de dreapta. E un populist prag­matic și vizionar care bruschează con­sensul la toate nivelele, inclusiv po­litică externă. E de sperat că Trump va pu­ne capăt imperialismului umanitar ame­rican care dă politica externă (și cri­zele) Statelor Unite de cel puțin 30 de ani, atât sub administrații republicane, cât și democrate.

 

3. Oferind Uniunii Europene pretextul mult așteptat pentru o eroare istorică: dis­tanțarea de structurile NATO. Aș fi mai îngrijorat de planurile de autonomie mi­li­tară ale UE decât de presiunile lui Trump. UE crede că poate construi un sis­tem defensiv, dovedind, în același timp, că nu își poate controla frontierele. Lăsând la o parte iluziile euro-centrice, o Uni­u­ne Europeană decuplată de Sta­te­le Unite și Marea Britanie va afla curând că e foar­te slabă în fața Rusiei. Cine cau­tă pro­ble­me rusești le va găsi mai ușor în poziția strategică a UE decât în aven­tu­ri­­le președintelui Trump cu agenți ruși în taxiuri cu lu­mi­ni­le stinse și hoteluri deca­dente.

 

4. NATO va fi bine, thank you, dacă toată lumea își plătește co­tizațiile și nimeni nu se apucă de structuri paralele în Europa.

 

5. În limba engleză. Și cu maximum de realism. PPE nu are motive să joace pe re­frenele anti-Trump, intonate in­ter­mi­na­bil de stânga europeană. Un pic de cu­raj n-ar strica. În fond, Trump nu are ni­ciun interes să provoace relații proaste cu dreapta și cu Occidentul european. De la stânga, știm că Trump nu a făcut și nu poate face decât greșeli. Din realitate, știm că Trump nu a făcut nimic im­pu­ta­bil în relațiile cu dreapta europeană. Iar realitatea trebuie să aibă prioritate.

 

6. Decizia lui Trump a fost necesară. Ame­rica s-a întors acolo de unde plecase în condiții penibile. Problema e deci să ne ocupăm de adevărata problemă. Iar adevărata problemă a fost bâjbâiala ne­verosimilă a echipei Obama-Kerry. Pa­si­vi­tatea și inconsecvența politicii ame­ri­ca­ne în Orientul Mijlociu au micșorat sta­tura Americii și au așezat Rusia în capul mesei. Trump a corectat un dezechilibru grav. O mulțime de lideri și mișcări nu toc­mai binevoitoare au aflat, de la Da­masc la Beijing și Moscova, că vacanța și vorbele goale s-au terminat.  

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/logogroup_RO_full-color.jpg

Comentarii 3

Imreh Istvan - 05-05-2017

Da, sunt raspunsuri corecte la intrebari grele. As recomanda citirea lor si unor colaboratori ai Revistei 22 (Andrei Cornea si Eliza Francu), deoare din perspectiva acestor raspunsuri ar vedea altfel lucrurile discutate in articolele dinsilor din numarul curent.

Răspunde

Amerlocu - 05-05-2017

Trump e unul din rarii politicieni care își îndeplinesc cu încăpățânare promisiunile din campania electorală O bună parte din ele sunt aliniate cu interesele mele. L-am votat totuși cu oarecari îndoieli nefiind foarte sigur cât de mult va putea sau va dori să facă. L-am votat și pentru că Hillara, cu tot ce reprezintă ea, îmi repugnă și practic nimic din agenda ei nu servea nici unuia din interesele mele. Până acum Trump a fost o surpiză plăcută. A făcut mult mai mult decât mă așteptam. Îl transfromaă asta într-un „terchea-berchea”?! Câți dintre politicienii pe care i-ai votat chiar și-auinut promisiuniule?! Ei vezi? Înțelegi acum de ce îl meriți 100% pe Dragnea?! :)

Răspunde

cristian.sirb - 05-04-2017

„1. Evident, cu Donald Trump.” :)) QED. Admiratorii cu carte (degeaba) ai unui terchea-berchea, doar ăn virtutea faptului că terchea-berchea este „autoritar”, izolaționist, populist... Nu am comentarii...

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22