Pe aceeași temă
2. Ce legătură există între viziunea noului președinte în domeniul politicii externe și tradițiile republicane din America?
3. Cum va influența Administrația Trump relațiile Europei cu partenerii săi?
4. Ce se va schimba în NATO sub noua administrație de la Washington?
5. Cum vedeți relațiile dintre PPE și America lui Donald Trump?
6. Cum analizați raidurile SUA în Siria, împotriva regimului Assad?
1. Evident, cu Donald Trump. Clinton a fost la putere în toți cei opt ani ai regimului Obama. Cineva trebuia să pună capăt tentației dinastice a Complexului Elitar-Progresist – alianța de facto a democraților, a mediilor de informare și academice și a birocrației de stat. Republicanii au fost, în parte, captați de acest cerc și au devenit un partid confundabil. Trump a pășit pe locul lăsat gol. Cine nu-l place trebuie să se întrebe, mai întâi, de ce s-au săturat alegătorii de somitățile politice acreditate.
2. Referința republicană e activismul președintelui Andrew Jackson (1767-1845), fondator al Partidului Democrat. Trump nu e un republican și, la drept vorbind, nici un om de dreapta. E un populist pragmatic și vizionar care bruschează consensul la toate nivelele, inclusiv politică externă. E de sperat că Trump va pune capăt imperialismului umanitar american care dă politica externă (și crizele) Statelor Unite de cel puțin 30 de ani, atât sub administrații republicane, cât și democrate.
3. Oferind Uniunii Europene pretextul mult așteptat pentru o eroare istorică: distanțarea de structurile NATO. Aș fi mai îngrijorat de planurile de autonomie militară ale UE decât de presiunile lui Trump. UE crede că poate construi un sistem defensiv, dovedind, în același timp, că nu își poate controla frontierele. Lăsând la o parte iluziile euro-centrice, o Uniune Europeană decuplată de Statele Unite și Marea Britanie va afla curând că e foarte slabă în fața Rusiei. Cine caută probleme rusești le va găsi mai ușor în poziția strategică a UE decât în aventurile președintelui Trump cu agenți ruși în taxiuri cu luminile stinse și hoteluri decadente.
4. NATO va fi bine, thank you, dacă toată lumea își plătește cotizațiile și nimeni nu se apucă de structuri paralele în Europa.
5. În limba engleză. Și cu maximum de realism. PPE nu are motive să joace pe refrenele anti-Trump, intonate interminabil de stânga europeană. Un pic de curaj n-ar strica. În fond, Trump nu are niciun interes să provoace relații proaste cu dreapta și cu Occidentul european. De la stânga, știm că Trump nu a făcut și nu poate face decât greșeli. Din realitate, știm că Trump nu a făcut nimic imputabil în relațiile cu dreapta europeană. Iar realitatea trebuie să aibă prioritate.
6. Decizia lui Trump a fost necesară. America s-a întors acolo de unde plecase în condiții penibile. Problema e deci să ne ocupăm de adevărata problemă. Iar adevărata problemă a fost bâjbâiala neverosimilă a echipei Obama-Kerry. Pasivitatea și inconsecvența politicii americane în Orientul Mijlociu au micșorat statura Americii și au așezat Rusia în capul mesei. Trump a corectat un dezechilibru grav. O mulțime de lideri și mișcări nu tocmai binevoitoare au aflat, de la Damasc la Beijing și Moscova, că vacanța și vorbele goale s-au terminat.