Germina Nagat, director de Investigatie CNSAS: Câţi SECURISTI de la alte direcţii se vor APARA citând din EXPERTIZA lui Marius Oprea? Ce sanse mai are deconspirarea de aici inainte?

Fara Autor | 23.10.2013

Pe aceeași temă

Germina Nagat, directorul Directiei Investigatii din CNSAS, a declarat intr-un interviu pentru Revista 22 ca este absolut de neinteles faptul ca Marius Oprea s-a prezentat in instanta in favoarea fostului ofiter de Securitate Nicolae Paraschiv, spunind ca numai ofiterii de la Directia Cercetari Penale ar trebui chemati in fata instantei de catre CNSAS, restul fiind "plevusca". Ca legiutor al deconspirarii Securitatii si "vanator de securisti, cum se recomanda", Marius Oprea ar trebui sa stie că "încadrarea ofiţerilor în categoria „poliţie politică" se face în funcţie de faptele şi acţiunile persoanei, nu în funcţie de afiliere", spune Germina Nagat. "Daca o autoritate in materie susţine în sala de tribunal că doar ofiţerii de cercetare penală au încălcat drepturile omului, iar restul sunt „plevuşcă“, ce şanse mai are deconspirarea de aici înainte? Câţi securişti de la alte direcţii se vor apăra citând din expertiza domnului Oprea?"

"Of, Doamne... Ştiu exact ce a spus, de la colegii mei care au fost în sală. Am toată încrederea în ei. Sunt doi jurişti remarcabili, obişnuiţi să se lupte la tribunal cu Sergiu Andon, nu cu Marius Oprea! Suntem cu toţii sideraţi! Cărţile lui Marius despre Securitate au fost în bibliografia concursurilor de angajare la CNSAS sau, în orice caz, la Direcţia Investigaţii. În ciuda diferenţelor noastre de opinie – fiindcă au fost şi din astea –, l-am considerat întotdeauna un anticomunist sincer şi de neclintit. Este unul dintre autorii legilor noastre de funcţionare şi prin urmare ştie foarte bine în ce condiţii şi după ce criterii un ofiţer de Securitate ajunge în faţa instanţei. Să admitem că prezenţa lui ca martor era obligatorie – deşi sunt multe de spus şi aici –, totuşi depoziţia nu i-a dictat-o nimeni. Nimeni nu l-a obligat să spună că numai ofiţerii Direcţiei VI, de cercetări penale, merită chemaţi la tribunal... ", a declarat Germina Nagat in interviul pentru Revista 22.


Directoarea Directiei de Investigatii din CNSAS sustine ca Oprea, ca legiutor, ar trebui sa stie ca incadrarea ofiterilor la "politie politica" se face doar daca prin faptele si actiunile lor acestia au incalcat drepturile omului, asa cum spune legea.

"Ca legiuitor al deconspirării Securităţii, ca „vânător de securişti“, cum se recomandă domnul Oprea, ar trebui să ştie că încadrarea ofiţerilor în categoria „poliţie politică“, pe vechea lege, sau în categoria „lucrător“, după legea actuală, se face în funcţie de faptele şi acţiunile persoanei, nu în funcţie de afiliere. Nu contează la ce direcţie au lucrat, în ce serviciu sau în ce birou, ci doar faptele sau acţiunile prin care au încălcat drepturile celorlalţi. Cazurile de ofiţeri publicaţi în Monitorul Oficial, deci încadraţi definitiv de instanţe ca autori de abuzuri, arată foarte clar asta: sunt de peste tot, inclusiv de la CIE!".


Germina Nagat mai sustine ca in felul acesta s-a creat un precedent, multi alti securisti putindu-se apara de acum inainte in instanta "citind din expertiza domnului Oprea". "E absurd si mai presus de toate nedrept",spune Nagat, concluzionind: "Oricit i-am fi de antipatici domnului Oprea, nu cred ca meritam asta. Si nici petentii n-o meritau".


"Or, dacă autorul legii, o autoritate în materie, consiliază un judecător cum trebuie privit dosarul – deşi recunoaşte în acelaşi timp că nu l-a citit – şi susţine în sala de tribunal că doar ofiţerii de cercetare penală au încălcat drepturile omului, iar restul sunt „plevuşcă“, ce şanse mai are deconspirarea de aici înainte? Câţi securişti de la alte direcţii se vor apăra citând din expertiza domnului Oprea? Şi urmăriţilor cu dosare făcute de alte unităţi ale Securităţii, noi ce să le spunem? Nu ne cereţi să-i verificăm pe ofiţerii din dosarele voastre, nu vi s-au încălcat drepturile, fiindcă n-aţi fost urmăriţi de Direcţia a VI-a?! Nu contează că aţi avut microfoane în sufragerie sau v-aţi pierdut serviciul fiindcă primeaţi scrisori de la rude... E absurd şi mai presus de toate e nedrept! Oricât i-am fi de antipatici domnului Oprea, nu cred că meritam asta. Şi nici petenţii n-o meritau. Aşteptările lor de la această lege, mai ales în plină campanie „antitorţionari“, sunt cu totul altele. Şi sunt perfect îndreptăţite. După câte au suferit şi după cât au aşteptat oamenii, cred că ar fi cazul să ne păstrăm busola şi să nu relativizăm bunul simţ", incheie Germina Nagat.

 

Reamintim ca Marius Oprea s-a prezentat ca martor pentru Nicolae Paraschiv in procesul pe care il are cu CNSAS, care a stabilit ca acesta ca fost ofiter de Securitate a facut politie politica.

In 2004, pe cind era consilier local la Brasov din partea PNL, iar Parschiv consilier PSD, Marius Oprea il acuza pe acesta ca s-a ocupat de cazul Liviu Baves, studentul brasovean care si-a dat foc pe pirtia de schi in semn de protest fata de sistemul comunist. .„Este o ruşine ca astfel de oameni să ocupe, după 15 ani de la Revoluţie, funcţii atît de importante în societate“, spunea in 2004 Marius Oprea despre Paraschiv.

Paraschiv este si acum secretar al Primariei Brasov din partea USL.

CITITI SI Marius Oprea APARA in instanta SECURISTII. Istoricul a pledat ca MARTOR in FAVOAREA fostului ofiter Nicolae Paraschiv

 

Intr-o declaratie pentru Revista 22, Marius Oprea s-a justitifact spunind ca: "Din punctul meu de vedere, nu cred ca se poate sustine, in comparatie cu alti ofiteri de securitate pe care vad ca CNSAS nu-i aduce in fata instantei, acuza ca Paraschiv ar fi savirsit acte grave de incalcare a drepturilor si libertatilor omului, inclusiv prin natura atributilor din cadrul Securitatii".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22