Pe aceeași temă
Recapitularea celor mai recente evenimente. Propunerile României pentru procurori european trebuie trimise până la 31 martie, dar ministrul Justiției își ia concediu până pe 26 martie și amână sine die interviurile candidaților, programate vineri, fără vreo explicație oficială.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Constantin Zegrean, a declarat, conform HotNews, că „este un semnal că PSD vrea retragerea României din Parchetul European”. Un alt procuror este de aceeași părere: „Cred că li se pare absurd să trimită cu mâna lor pe cineva care le poate face dosare și care a ieșit de sub controlul Inspecției Judiciare și al Secției speciale, după care eventual să îi judece și o instanță din alt stat, pe fraude cu fonduri europene”.
Strategia PSD ar putea să vizeze și exercitarea de presiuni în cadrul negocierilor care se poartă între Consiliu și Parlamentul European pentru desemnarea procurorului-șef UE, retragerea sprijinului pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi în favoarea procurorului francez pentru deblocarea procedurilor de constituirea a structurilor Parchetului comunitar.
Un alt semnal, l-a lansat luni senatorul PSD, Șerban Nicolae, care a spus că aderarea României la Parchetul european este o decizie pripită care „nu are acoperire constituțională”. „EPPO nu prea are acoperire constituțională în România (…) România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit”, a declarat Șerban Nicolae pentru Europa Liberă.
La două zile distanță, pe site-ul Ministerului Justiției este postat anunțul de amânare al interviurilor programate pentru vineri ale candidaților la funcția de procuror european care vor fi reprogramate „la o dată ulterioară ce urmează a fi anunțată”, iar ministrul Justiției, Tudorel Toader își anulează tot programul și își ia concediu până pe 26 martie, când termenul limită de trimitere a propunerilor României este 31 martie. Totul fără nicio explicație și pe fondul absenței liderului PSD, Liviu Dragnea, care s-a internat de vineri seară într-o clinică privată și și-a desemnat atribuțiile de șef al Camerei Deputaților până luni.
Singurul indiciu a intențiilor PSD este declarația de luni a senatorului Șerban Nicolae, unul dintre comunicatorii apropiați de Dragnea, mai ales pe chestiunile sistemului de justiție. HotNews, citând surse din PSD, relatează că social-democrații argumentează cu necesitatea punerii OUG 8 în concordanță cu legislația națională. „Nu avem prevăzut în lege ca procurorul să fie detașat pe lângă o instanță europeană".
Opoziția, dar și magistrați din sistem spun că s-ar încerca astfel boicotarea constituirii Parchetului European, la șefia căruia candidează și Laura Codruța Kovesi.
Opoziția, mai exact PNL, contestă și Ordonanța de Urgență 8 în baza căreia a fost declanșată procedura de selecție a candidaților pentru Parchetul european. Liberalii spun că aceasta are elemente de neconstituționalitate, încălcând mai multe prevederi ale Regulamentului din 2017 de înființare a Parchetului European. OUG 8 a fost trimisă de comisia juridică a Senatului la Camera Deputaților, pentru modificări.
Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean crede că declarațiile senatorului Nicolae reprezintă semnalul că se vrea retragerea României din Parchetul European:
"Domnul Șerban Nicolae de la PSD a spus că ne-am grăbit când am aderat la Parchetul European și că ar fi trebuit să ne mai gândim. Este un semnal că vrem să ne retragem de acolo.
Discuția este dacă ne putem retrage, pentru că România este încă membru al Uniunii Europene, a semnat Tratatul de aderare și s-a angajat că respectă acest tratat întocmai și cu bună credință. Așa scrie în Constituție, la articolul 11. Noi fiind parte, trebuie să respectăm tratatele și legislația europeană. Este greu să ne imaginăm cum vor face să retragă România din acest tratat, dar nu imposibil. Altfel, nu are sens această poveste cu amânarea. Domnul ministru a amânat și a plecat în concediu, când termenul pentru trimiterea propunerilor este 31 martie. Nu mai are când să se întâmple.
Probabil că asta se urmărește, să ne retragem din EPPO și în acest fel doamna Kovesi nu va mai ajunge procuror-șef european pentru că o țară ca nu este parte în tratatul european nu își poate trimite membri. Numai țările care aderă își pot trimite procurori. Este o regulă general europeană. Dacă ne-am retras din acest tratat, noi nu mai trimitem procurori acolo, dar asta nu îndeamnă că acest parchet nu va ancheta și fraudele comise în România. Ușor-ușor îi tragem preșul de sub picioare doamnei Kovesi.
Pentru mine ăsta este semnalul că România vrea să se retragă. Ei vor spune că din orice tratat te poți retrage. Mă întreb dacă mai poți rămâne în Uniunea Europeană dacă vrei să pleci când nu-ți convine și participi numai la datul banilor. Suntem de acord să luăm bani europeni, dar să nu ne întrebe nimeni cum îi folosim, pentru că asta înseamnă Parchetul European. Dar este o iluzie, pentru că oricum ei vor verifica, așa cum face și OLAF. Dacă ai intrat și te retragi când vezi ce vrea să facă acel parchet, înseamnă că ai gânduri necurate".
Una dintre cerințele pentru candidații la funcția de procuror-șef european este: "Să fie cetățeni ai unuia dintre statele membre ale UE care participă la cooperarea consolidată, în temeiul Regulamentului privind EPPO".