Pe aceeași temă
Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române a făcut acest comentariu într-un mesaj postat duminică pe pagina sa de Instragram.
Bănescu nu îi numește direct pe patriarhul Kiril și pe președintele rus Vladmir Putin, însă mesajul său este însoțit de o fotografie în care apar cei doi.
"Datoria lucidității ne obligă să discernem inclusiv între un autentic și demn Întâistătător al Bisericii lui Hristos și un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral și creștin prin complicitatea sa cinică cu politicul asasin și prin asocierea la cele mai hidoase lucruri pe care omul antihristic, care mimează credința în Dumnezeu și patriotismul, este capabil să le comită cu atrocitate:
războiul cumplit și nejustificat împotriva altora, bulversarea vieții unui popor liber, îngrozirea, torturarea în varii feluri și uciderea în masă a unor oameni pe care Hristos ne-a poruncit blând să-i iubim ca pe noi înșine, nu să-i strivim sub cizma grea și invadatoare a morții.
Chiar când diavolul ne truchează în față realitatea, avem mereu datoria de a discerne și de a mărturisi adevărul", a scris Bănescu.
Schisma dintre Patriarhiile Rusă și Constantinopolului
Patriarhia de la Constantinopol, de care aparține ecumenic și Biserica Ortodoxă Română, a decis în octombrie 2018 să recunoască o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, punând astfel capăt celor 322 de ani de tutelă religioasă a Moscovei, o decizie cu reverberaţii importante pentru milioane de credincioşi din această ţară, unde biserica rusă se bucură încă de o influenţă semnificativă.
Totodată, la Sfântul Sinod din 9-11 octombrie 2018, Patriarhia Ecumenică i-a restabilit canonic în rangul lor ierarhic pe principalii lideri ai facţiunilor schismatice ucrainene, pe „patriarhul” Filaret şi pe „mitropolitul” Macarie.
Indignată, Biserica rusă, care revendică cel mai mare număr de credincioşi în lumea ortodoxă, a anunţat ruperea tuturor legăturilor cu Constantinopolul, cea mai veche patriarhie.
Patriarhul Kiril a afirmat că „majoritatea absolută a creştinilor ortodocşi” a sprijinit această decizie, care suscită temeri privind o lume ortodoxă divizată în două sfere de influenţă.
„Patriarhia Constantinopolului s-a identificat cu schismaticii. Ea a încălcat toate regulile canonice, s-a amestecat în jurisdicţia noastră şi i-a iertat pe schismatici”, a declarat Patriarhul Kirill, citat de agenţia de presă TASS. „Aceasta înseamnă că s-a identificat cu schismaticii şi că ea însăşi a devenit schismatică”, a adăugat şeful Bisericii Ortodoxe Ruse într-o declaraţie de o rară severitate la adresa Patriarhiei Ecumenice.
Sute de preoți ruși îi cer Patriarhului Kiril să intervină pentru pace
Patriarhul Kiril al întregii Rusii se confruntă și cu critici din propria biserică pe fondul invadării Ucrainei, țară majoritar creștin ortodoxă.
239 de preoți și diaconi ai patriarhiei Moscovei au semnat o scrisoare publică, „preoții ruși pentru pace”, pe care au transmis-o tuturor parohiilor. Iar semnăturile continuă să se adune.
Este o „provocare” pentru Patriarhul Kirill și pentru însuși Putin, într-o țară în care Biserica națională a fost întotdeauna cureaua de transmisie a guvernului.
Preoți curajoși din întreaga țară se expun public spunând despre războiul purtat de Putin „nu în numele meu!”.
Apel și din Ucraina către Patriarhul Kiril
În schimb, din Ucraina a sosit un apel direct către Patriarhul Kiril, scrie La Stampa:
„Sfinția Voastră! Vă rugăm să spuneți un cuvânt de la Primul în ierarhie cu privire la încetarea vărsării de sânge în ciocnirile fratricide pe pământul ucrainean. Cereți conducerii Federației Ruse să oprească imediat ostilitățile care deja amenință să se transforme într-un război mondial”.
Este semnat de ortodocșii care se află sub umbrela Patriarhiei Moscovei.
Biserica Ortodoxă din Ucraina este împărțită între cei care se recunosc în Patriarhia Moscovei (autorii acestui apel), și Biserica „autocefală” care s-a alăturat în 2018 cu Patriarhia Kievului. Acesta din urmă a fost recunoscut de patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, în timp ce este considerat „schismatic” de către patriarhia Moscovei.
Comentarii 1
Darie - 03-07-2022
De ceva timp dl Bănescu ne aduce o voce a Bisericii Ortodoxe Române pe care mulți au visat s-o audă aievea, dar n-au mai apucat. Să fie oare posibil? Să fie posibil ca vocea libertății să fie una și aceeași cu vocea Bisericii Ortodoxe Române? Dacă ar fi așa, ar fi începutul unei renașteri românești. Creștinismul trebuie să fie ieșirea din orice ideologie. Imposibil pentru om, dar nu imposibil pentru Iisus Cristos.
Răspunde