Gabriel Liiceanu

Gabriel Liiceanu

Răul României de azi: o mafie camuflată în partid

30.06.2018

Am semnat și eu, ca mulți alții, după cea de a doua condamnare penală a lui Dragnea, scrisoarea societății civile prin care se cerea demisia acestuia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Am semnat-o, fără să fiu convins că eliminarea lui din funcțiile publice ar rezolva în mod radical problemele României de azi.

Gabriel Liiceanu

Singurătatea unei doamne

04.05.2018

Ne-am fi așteptat ca după 1989 să i se ridice Doinei Cornea o statuie a recunoștinței noastre, una care să apere puținele legende ale rezistenței şi bruma de demnitate dobândită prin numele celor câțiva care, în singurătatea curajului lor, au îndulcit batjocura şi umilinţa la care ne condamnase regimul lui Ceaușescu.

Gabriel Liiceanu

Sa mintim din patriotism

28.03.2018

Stiu ca astazi ar urma sa fie "judecata" de catre Consiliul de onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", asemeni "faptei unui raufacator", declaratia pe care domnul Cristian Preda (Cavaler al Ordinului) a facut-o in calitatea sa de europarlamentar independent, in plenul Parlamentului European (PE) la 29 noiembrie 2017, recurgand la faimoasele "interventii de un minut".

Gabriel Liiceanu

Izabela

10.02.2018

Vreau să vă spun povestea Izabelei.

Gabriel Liiceanu

„Scuipați aici!” TVR în era infractorilor

27.12.2017

Mi-am trăit copilăria și tinerețea într-un cartier bucureștean locuit de familii „mic-burgheze”. Asta nu m-a împiedicat să am gașca mea, care, așa cum îi stă bine oricărei găști adevărate, se ținea de tot felul de năzbâtii. Adevărul e că mai toți băieții ajunși la vârsta puberală încep să-și manifeste, ajutați de gașca de cartier, potențialul de derbedei.

Gabriel Liiceanu

”No, hai!”

18.12.2017

Nu mai e timp de vorbe multe. Nu mai e timp de piruete literare. Când există conștiința comună a primejdiei, când ființa unui popor este amenințată așa cum e amenințată astăzi România, cuvintele trebuie să fie puține.

Gabriel Liiceanu

Insula pe care am locuit cu Thomas Kleininger

14.11.2017

A murit în urmă cu câteva zile Tho­mas Kleininger. Era cu patru ani mai tâ­năr ca mine.

Gabriel Liiceanu

Strigoii

29.10.2017

Un articol intitulat Adio, bătrâne asasin, deopotrivă eseu și document, apărut în Revista 22 din 2 octombrie 2017, a trecut complet ignorat de televiziuni și de comentatorii de presă.

Gabriel Liiceanu

România actuală în o mie de cuvinte

23.03.2017

Aceasta e forma completă a discursului pe care l-am pregătit pentru alocuțiunea mea de miercuri, 22 martie din Parlamentul European, calibrată pentru cele 10 minute care ne fuseseră anunțate cu câteva zile înainte.

Gabriel Liiceanu

Pupătura Senatului

02.03.2017

Domnule Emil Constantinescu, Vă adresez aceste rânduri sub impresia celor întâmplate astăzi la Comisia de Învățământ a Senatului, unde a fost discutat și votat proiectul „Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului”, a cărui inițiativă înțeleg că ați avut-o în urmă cu câteva luni.

Gabriel Liiceanu

România gurilor știrbe

25.02.2017

„Să ne reculegem în fața acestui cadavru, cadavrul conștiinței zdrobite.” Thierry Maulnier

Gabriel Liiceanu

Mai avem 13 ani de rezistat

10.02.2017

Uitați-vă ce monștri s-au ridicat după acest potop al istoriei, cu noroiul șiroind de pe ei.

Gabriel Liiceanu

Cine îi manipulează pe manifestanți?

03.02.2017

Liviu Dragnea a declarat la ultima conferință de presă că respectă dreptul românilor de a manifesta, dar le sugerează totodată să nu devină victimele „mașinăriei de manipulare și dezinformare”, despre care a afirmat că „nici nu știe dacă își are originea în țară”.

Gabriel Liiceanu

Vin alegerile! Ceva despre „cărămida umană” din care e făcută România

08.12.2016

Noica nu obosea să ne spună că trăinicia unei case ține de calitatea materialului din care e făcută. Care e calitatea cărămizilor din care înalți o casă?

Gabriel Liiceanu

Ce-ar fi să vorbim cu-adevărat corect politic despre Fidel Castro?

04.12.2016

A murit Fidel Castro. „Ultima mare figură politică a secolului 20”, a clamat stânga planetară prin guri de președinți de stat, de prim-miniștri, de scriitori, de fotbaliști, de idealiști nevindecați și nevindecabili după suta de milioane de morți sacrificați pe altarul comunismului în al 20-lea secol de la Cristos încoace.

Gabriel Liiceanu

Lucian Boia și glonțul dulce al patriei

28.11.2016

Duminică, în ultima zi a Târgului de Carte „Gaudeamus”, terminasem lansarea la volumul recent apărut al lui Lucian Boia, Un joc fără reguli.

Gabriel Liiceanu

Scara fermecată a lui Traian Băsescu

01.10.2016

Odată ajuns jos, la picioarele scării, Traian Băsescu a redevenit ceea ce pesemne fusese înainte de a începe urcușul: un contorsionist.

Gabriel Liiceanu

Nu mă mai mir de nimic

24.09.2016

În fiecare zi, de 26 de ani, îmi spun că nimic din toate câte se petrec în țara noastră nu trebuie să mă mai mire. Și totuși nu contenesc să mă mir. Imposibilul devenit posibil la noi sub forma lucrurilor strigătoare la cer – grotești, obscene sau abjecte pur și simplu – mă ia mereu prin surprindere. Și, de fiecare dată, mă întreb dacă mai există o asemenea țară pe lume.

Gabriel Liiceanu

În pivnița imposturii

07.07.2016

Când un orb vrea să se bată cu tine, te trage în pivniță. În pivnița orbului am fost trași cu toții în acești 26 de ani ai „tranziției”.

Gabriel Liiceanu

Două-trei gânduri în marginea alegerilor

07.06.2016

Cu zece zile înainte de alegerile locale din 5 iunie, la sediul Grupului pentru Dialog Social a avut loc o întâlnire cu candidații la primăria capitalei din partea PNL-ului și USB-ului, domnul Cătălin Predoiu și domnul Nicușor Dan.

Gabriel Liiceanu

Există catedrale ale „mântuirii neamului”?

20.05.2016

Dacă în ultima vreme se revine mereu asupra acestui subiect, al Catedralei „Mântuirii Neamului”, înseamnă că tema ascunde în ea ceva grav, ceva așezat dincolo de patimi, de opțiuni de existență sau de judecăți aleatorii.

Gabriel Liiceanu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22