Partiturile USL. Despre cacofonia din politica externă

Armand Gosu 29.01.2013
SHARE 14

De același autor

În vreme ce liderii PNL teoretizează la Antena 3 un soi de antioccidentalism cu ștaif, miniștrii PSD au devenit curtenitori cu ambasadorii străini și caută să provoace cât mai multe întâlniri cu omologii lor, mai ales cu cei din statele UE.

După Emil Boc, un premier care cu greu își asu­ma atribuții cât de mici în politica externă, Vic­tor Ponta demonstrează un apetit crescut pentru acest domeniu.

Pe de o parte, înghețarea PNL în logică anti­oc­ci­dentală, post referendum de suspendare, face ca Victor Ponta să fi devenit, fără niciun efort, uni­cul interlocutor valabil pentru ambasadele și can­celariile străine, din partea USL. Această situație va continua câtă vreme Crin Antonescu și mi­niștrii liberali resping contactele cu ambasadorii acreditați la București și se complac într-un soi de retorică antioccidentală, naționalist–po­pu­lis­tă. În fond, principalul perdant este Crin An­to­nescu însuși, care-și șlefuiește astfel profilul de om politic nefrecventabil, de neprezidențiabil.

Pe de altă parte, premierul Ponta pare să în­țe­lea­gă că imaginea pe care o are afară, după acu­za­țiile de plagiat și după dezlănțuirea de furie de la referendumul de suspendare, se cere urgent re­parată, dacă vrea să-și salveze cariera politică. De aici și disponibilitatea remarcabilă de a răs­punde prompt ambasadorilor care-i solicită în­tre­vederi. Mai mult decât atât, departe de haosul televizat care caracterizează guvernarea USL, se pregătesc câteva importante vizite ale pre­mie­ru­lui în străinătate, în cele mai importante capitale ale UE, Paris și Berlin.

Miza acestor vizite este uriașă. Să ne amintim că, dacă inițial Franța și Germania s-au pro­nun­țat împotriva admiterii României în Schengen, fostul ministru de Externe Baconschi izbutise să convingă cele două cancelarii să revină asupra deciziei și chiar să inițieze mecanisme, cum a fost aderarea „în două trepte“, prin care să pună presiune pe Olanda. Tot Teodor Baconschi blo­case tentativa atragerii Finlandei de partea Olan­dei, pe care o izolase în refuzul ei de admitere a României. Nu se putea face mai mult atunci. Co­a­liția minoritară de la Haga depindea de voturile Partidului pentru Libertate, de extremă dreaptă, condus de Geert Wilders, care se împotrivea categoric extinderii frontierei Schengen la gra­ni­ța de est a României. După alegerile din sep­tem­brie 2012, situația politică din Olanda s-a schim­bat, noul guvern nu mai poate fi șantajat de ex­trema dreaptă.

S-a schimbat însă dramatic și percepția asupra României în cancelariile statelor membre ale UE și la Comisie, după tentativa eșuată de sus­pen­da­re a președintelui Băsescu. Acum, nu doar Olan­da se împotrivește admiterii României, ci și greii UE, Franța, Germania și chiar și alte state membre. Iar peste câteva zile, după publicarea raportului MCV, s-ar putea să cons­ta­tăm că Schengen rămâne un vis prea îndepărtat pentru România. Dacă nu­mai cu un an și jumătate în urmă pre­ședintele Băsescu vorbea despre ri­di­carea MCV, după derapajele din vara 2012 nu sunt excluse scenarii nefaste care ar putea bloca pe termen mediu și chiar lung România într-un soi de statut de membru de rangul doi al UE, în afara Schengen și cu un MCV permanentizat.

Acesta este contextul în care pre­mi­erul Ponta speră să viziteze Parisul, după 20 februarie, iar ministrul de Externe Corlățean să meargă la Haga, la începutul lunii februarie. E im­posibil să schimbi, oricâte vizite ai face în următoarele câteva luni, ima­ginea guvernării USL care a speriat recent Occidentul. E greu să convingi cancelariile străine de buna ta cre­din­ță și de respectarea standardelor pe care le presupune apartenența la clu­bul select al UE, când acasă ma­jo­ri­tatea zdrobitoare uselistă, de aproape 70% din parlament, care amintește mai degrabă de fostul spațiu sovietic decât de Europa civilizată, votează îm­potriva anchetării unor deputați sau își legiferează imunități, ceea ce a făcut săptămâna trecută Consiliul Europei – cel care de regulă se ocupă de Rusia, Ucraina sau Azerbaidjan – să se neliniștească. N-ai nicio cre­di­bilitate să ceri ridicarea MCV, câtă vre­me stâlpi ai USL driblează justiția într-un mod care l-ar face și pe Ber­lusconi, un alt „prieten“ al tri­bu­na­lelor, să roșească.

Cu parteneri de guvernare care se întrec în exerciții de retorică an­ti­occidentală, cu războaie de gherilă te­levizate împotriva ANI, DNA și CSM, demersurile premierului și mi­nis­tru­lui de Externe, sabotate de propria majoritate uselistă, sunt condamnate la eșec.

Dacă ar fi vorba doar de un fiasco po­litic al USL, ar exista perspectiva în­dreptării lucrurilor. Temerea că nu se va putea nimic repara vreme de mulți ani e cât se poate de în­drep­tățită. Lumea s-a schimbat, nimeni nu așteaptă România să-și rezolve cri­zele. Pentru statele membre UE pri­oritatea este acum criza economică și răspunsul pe care trebuie să-l for­mu­leze față de schimbarea pa­ra­digmei geostrategice pe glob. Nu mai suntem pe vremea guvernării Adrian Năstase, care gestiona infinit mai bine relațiile externe. Reașezarea unor plăci tec­to­nice chiar în interiorul UE sau între lumea euro-atlantică și vecinii ei apro­piați sau îndepărtați, Rusia, Tur­cia, Iran, India, China, găsește lumea politică de la București profund di­vizată, așa cum nu s-a mai întâmplat după decembrie 1991, de la des­tră­ma­rea URSS.

Cacofonia de astăzi din USL amin­teș­te de perioada fanariotă, când boieri ce se urau de moarte și se luptau pen­tru accesul la resurse limitate se gru­pau în „partida“ austriacă, rusească și otomană, încercând să folosească influența puterilor vecine pentru a obține avantaje în politica internă. //

TAGS:

Comentarii 14

Spleen - 02-09-2013

Matematica Pentru USL Si Slugile Din Dotare: Bugetul UE a scazut cu 34 de miliarde, adica 1,26 miliarde pentru fiecare stat. Suma Romaniei a crescut cu 9 miliarde in loc sa scada cu 1,26 de miliarde. Deci Basescu s-a intors cu 10.26 miliarde in plus. Hai, 10 miliarde, ca pentru partidele lui Nastase si Fenechiu ce e dupa virgula e mizilic.

Răspunde

Andi - 01-31-2013

@Franklin: Raspunsul la intrebrea „De ce a fost dat jos Ungureanu?” il gasesti in discutiile USL-istilor: ajunsese sa depaseasca in popularitate pe Adormescu. Faptul ca Ungureanu nu prea are mare alura de lider politic a devenit evident abia dupa suspendarea lui Basescu. Iar in legatura cu mizeria aia cu vita de Kobe, aia e o facatura ca si Bac-ul lui Funeriu: vita de Kobe se comercializeaza EXCLUSIV IN JAPONIA, animalele respective se cumpara de obicei intregi si nu la kilogram , in Europa eventual poti sa gasesti alternative similare cu alte denumiri.Raspunsul la intrebrea „De ce a fost dat jos Ungureanu?” il gasesti in discutiile USL-istilor: ajunsese sa depaseasca in popularitate pe Adormescu. Faptul ca Ungureanu nu prea are mare alura de lider politic a devenit evident abia dupa suspendarea lui Basescu. Iar in legatura cu mizeria aia cu vita de Kobe, aia e o facatura ca si Bac-ul lui Funeriu: vita de Kobe se comercializeaza EXCLUSIV IN JAPONIA, animalele respective se cumpara de obicei intregi si nu la kilogram , in Europa eventual poti sa gasesti alternative similare cu alte denumiri.

Răspunde

Stefan - 01-30-2013

Dosarul procurorilor este unul beton. Dan Voiculescu stie ca nu are nicio sansa sa scape. Doar ca la Tribunalul Bucuresti are sanse mai mari sa amane decizia, sa tergiverseze cu chichite avocatesti decizia finala. Care ar putea fi inchisoarea cu executare. Acum intelegem mai bine presiunea USL de a-si subordona justitia. Doar ca Victor Ponta a defectat, nu reprezinta o miza pentru el aceasta actiune. Iar daca justitia il agata si pe Dragnea, abia scapa de un competitor periculos la conducerea PSD. Iar USL este organizatia politica care ingaduie si apara acest comportament.

Răspunde

Lisandu - 01-30-2013

USL e o grupare de gangsteri politici si nu merita ferita de critica. Articolul e just.

Răspunde

USL=FSN ! - 01-30-2013

De acord cu specificarile tale, cu o exceptie: Boc macar a guvernat, in timp ce acestia din urma nu vor altceva decat sa-si adjudece din nou capturarea statului, a justitiei in principal.

Răspunde

Gladiatorul - 01-29-2013

Magnific articol. Fie-mi permis sa va felicit pentru introducerea pe care mi-ati facut-o intr-o lume diplomatica in care bajbaiam. Acum, intr-un fel, am reusit sa-mi limpezesc si sa-mi pun in ordine niste lucruri. 1) Stiam ca partea romana duce o teribila lipsa de diplomatie. Nu-i de mirare cu hoardele de comunisti din Parlament; 2) stiam ca "politicienii" (care politicieni, niste smintiti) romani au dat in damblaua boierilor ce-si urau si tradau domnitorul la "Inalta" Poarta; 3) stiam ca domnul Baconschi a incercat sa dreaga busuiocul de origine sovietica prin Cancelariile Europei; 4) stiam ca Ponta si Corlateanu sunt la fel de "buni diplomati" ca raposatul Brucan... Dar, va rog mult sa-mi spuneti, sa-mi sugerati macar, mai avem vreo sansa??? Sau, nu peste mult timp, tarul Vladimir ne va anexa si va transforma Romania intr-o gubernie ruseasca. Pentru ca singur spuneati ca "partida boierilor" poate fi austriaca sau ruseasca. Ca turcii au lasat-o mai moale. Imm, cum e? Ne apucam de invatat limba rusa cantand sau fluierand?

Răspunde

Dorin - 01-29-2013

Pentru ca nu a reusit sa incalece justitia, Voiculescu joaca alba-neagra cu democratia si statul de drept.

Răspunde

semtex - 01-29-2013

Insolventza Oltchim, situatia disperata a beneficiarilor POSDRU, jenantele negocieri cu misiunea FMI duse in baza pleiadei de angajamente neonorate plus alte cateva dezastre de acest gen au expus submediocritatea cabinetului Ponta 2 intr-un timp record. Aspectul nu le va da insa mari dureri de cap nici guvernantilor, nici grupurilor de interese din spatele lor – deocamdata, sunt fericiti sa se vada cu sacii in carutza si in rest mizeaza pe prevalentzaa mentalitatzii de clan.

Răspunde

Franklin - 01-29-2013

Nu vita de Kobe era accentul, era doar o metafora, putin imi pasa ce mananca omul, desi sunt convins ca are gusturi fine. Ideea era ca omul s-a dovedit mult mai putin valoros decat ne-am fi asteptat cu totii, atata, tot. Ce va face sa credeti ca as fi USL-ist? Ei bine nu sunt, faptul ca nu sunt un suporter al nasului din inima nu inseamna ca sunt apriori USL-ist. Recunosc, totusi, ca nu prea mi-ar fi dor nici de Boc, Udrea, Roberta et co. Mi-e rusine s-o spun, nu sunt nici PDL-ist

Răspunde

victor - 01-29-2013

Nu pot sa-mi dau seama unde vedeti justete si documentare. Un articol scris in nota tonelor de atacuri asupra USL. Dl Armand Gosu incearca sa inspaimante populatia cu ideea ca liderii europeni se feresc de conducatorii romani daca acestia nu sunt agreati de presedinte. Total fals si o sa vedem peste cativa ani cum isi va putea justifica dl Gosu aceste articole. Atunci cand va vedea ca liderii romani (fara actualul presedinte) vor sta alaturi de europeni pe la dineuri oficiale. Si va vedea dl Gosu ca Rom tot in UE se va afla, si tot in NATO. Si, mai mult, de un timp se observa ca toate tunurile sunt puse pe liberali. Este si firesc pentru cei care au spirit de observatie, deoarece PDL si simpatizantii stiu prea bine ca PNL este marele lor adversar si nu PSD. Pe electoratul liberal vrea PDL sa puna mana.

Răspunde

USL=FSN ! - 01-29-2013

Chestia cu vita de Kobe e o vrajeala USL. Atceva mai bun de vanzare nu ai? In curand se intoarce roata si minciuna USLista nu mai trece. REalitatea economica va priveste fix in ochi, ca o cobra. Stie Ponta, ce stie..

Răspunde

Lennox - 01-29-2013

Ceasul ticaie pentru Dan Voiculescu. Nu are nici timp nici chef sa afle daca Victor Ponta executa un dublu discurs atat de sofisticat incat nici macar el, maestrul duplicitatii, nu-l poate intelege. Are, in schimb, destule motive de panica. Procesul sau avanseaza, urmatorul termen, pus initial in 25 aprilie a fost mutat pe 31 ianuarie. Apoi, mai e ceva: dizidentii din PNL sunt tot mai activi. Multi ced ca or sa-i dea in coaste psihopatului din fruntea PNL. Oricum, fara Felix, Crizel o sa ramana orfan.

Răspunde

Franklin - 01-29-2013

La presiunea strazii, Basescu a decis sa-i sacrifice mai intai pe Boc si apoi si pe MRU (dandu-se ordinul secret catre UNPR-isti ca sa dezerteze in masa). In cazul lui Boc ideea a fost ca demisia sa fie o supapa de siguranta impotriva cresterii presiunii populatiei. Si chiar a functionat. In cazul lui MRU ideea era sa se paseze guvernarea pentru ca altminteri, cu boul de Kobe aflat 9 luni la guvernare, USL ar fi luat poate chiar 80% la parlamentare. Planul parea sa functioneze si toate sondajele dadeau USL in jurul a 48% prin vara. Cineva din tabara cealalata, cu aceeasi scoala la baza, probabil, ca si ceilalti, a sesizat capcana si a inventat referendumul. Planul avea doua capete, fie Basescu e demis si USL preia imediat puterea si la Cotroceni, fie Basescu e impus si mentinut chiar si impaiat la Cotroceni, ceea ce va enerva la culme si-i va mobiliza la vot pe romani. Restul, il cunoastem, deocamdata sunt 70%. In functie de ordinele primite pot fi oricand mai putini!

Răspunde

cititor - 01-29-2013

Articol just si bine documentat, genul cu care autorul ne-a obisnuit...

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22