ANUL XXVI (1359) (05 Aprilie 2016 - 11 Aprilie 2016)

Contextul politic al unui atac profund nedrept

05.04.2016

Acuzați de legionarism în mass-media oficiale nu erau cei care promovau naționalismul etnic, ci tocmai cei care susțineau vocația democratică a României, iar Ana Blandiana și Gabriel Liiceanu erau reprezentanți principali ai acestui curent idealist. Istoria se repetă, chiar dacă nu identic.

Alexandru Gussi

Iohannis şi PNL se prăbuşesc mână în mână

05.04.2016

Iohannis și PNL se dau împreună de-a dura la vale, deși fiecare ar vrea să se decupleze de celălalt, considerându-l un balast. Greu de spus care pe care trage mai mult în jos.

Andreea Pora

Sebastian Ghiță: verigă între SRI și ruși?

05.04.2016

Ambițiile excesive ale lui Sebastian Ghiţă, combinate cu încrederea oarbă în sistemul care-i oferea pe tavă contracte în condiții de „securitate națională“ cu instituții mai mult sau mai puțin secrete l-au făcut să-și piardă capul.

Sabina Fati

Longevitatea unei diversiuni de tip securist

05.04.2016

Orice dezbatere serioasă pe teme majore pentru societate este sabotată din start, iar adevărații acoperiți își văd de treabă, publicând netulburați pe bloguri informații pe care nu le poți obține decât dacă anumite instituții vor să ți le dea.

Rodica Culcer

Mai poate gândi Estul?

05.04.2016

Europa de Est nu a fost o absență vinovată, ci o participare tragică la geneza Europei democratice edificată în Occident.

Traian Ungureanu

Bâta „legionarismului“ și „nazismului“ împotriva intelectualilor antitotalitari?

05.04.2016

Textul lui Mircea Toma se reduce la o tentativă lipsită de temeiuri factuale și argumentată falacios de a delegitima moral doi intelectuali conservatori care s-au remarcat în spațiul public prin fermitate față de totalitarismul comunist și a-i descrie drept simpatizanți în secret ai totalitarismelor de tip fascist.

Cristian Campeanu

Banii, creditul și instabilitatea economică

05.04.2016

Dacă nu vom reuși să stăvilim o nouă criză mare în viitorul apropiat, nu este exclus să se recurgă la reforme mai radicale ale sistemelor monetare/financiare.

Daniel Daianu

Președintele Obama și noua sa politică latino-americană

05.04.2016

Cu siguranță, moștenirea președintelui Barack Obama în ceea ce privește relațiile cu America Latină va rămâne în manualele de istorie și deja alterează maniera în care sunt înțelese relațiile dintre Cuba și Statele Unite ale Americii. Între 20 și 22 martie, Obama s-a aflat la Havana, fiind însoțit de familia sa în prima vizită a unui președinte al SUA în Cuba după 88 de ani. Vizita sa latino-americană a continuat în Argentina, unde data aleasă a divizat țara, pentru că este data aniversării loviturii de stat din 1976.

Caterina Preda

Playbook-ul de la Washington

05.04.2016

Ce fel de lume lasă în ur­mă Barack Obama și la ce ne putem aștepta de acum înainte în ceea ce privește politica externă ame­ri­ca­nă?

Alexandru Lazescu

Intervenționismul ca fetiș

05.04.2016

Orientul Mijlociu și, în ge­neral, instabilitatea co­ne­xă spațiului MENA au fost mereu percepute de Oba­ma prin prisma su­pra­ex­tinderii imperiale.

Octavian Manea

Funcţia prezidenţială şi religia civilă americană

05.04.2016

Funcţia prezidenţială este centrul de greutate al acestui sistem simbolic deoarece la nivelul său are loc încorporarea deciziilor prezentului în straturile fundamentale ale canonului teologico-politic american, clamându-se coerenţa lor esenţială cu moştenirea politică a SUA.

Paul Bujor

„Asasinarea“ lui Trosca (III) Misterele uslaşilor ucişi la Revoluţie

05.04.2016

Într-un incident controversat care a avut loc în noaptea de 23-24 decembrie 1989, în Drumul Taberei, două echipaje ale Unităţii Speciale de Luptă Antiteroriste (USLA) au fost atacate de forţe ale MApN. Opt uslaşi au fost ucişi, printre care şi Gheorghe Trosca, şeful de stat-major al USLA.

Madalin Hodor

Solidaritate în timp: reconstruirea istoriei trăite şi documentate de victime

05.04.2016

Iertarea şi pacea interioară nu şterg memoria tragediei. Împreună, ele contribuie la evaluarea şi corectarea morală a tragediei.

Catalin Mamali

Gândirea critică la revista Sinteza

05.04.2016

Până azi, au fost puse în dezbatere în Sinteza teme incitante, ca Tătucii nației ies din istorie?, Putin Propaganda, Partidele. Sfârșitul unei civilizații politice?, Facebookistan, România rămâne în familie ș.a.

Brîndușa Armanca

Inefabilul viol duhovnicesc (II)

05.04.2016

Dacă în prima parte a acestui articol autorul a pornit de la filmul Spotlight, care tratează cazul agresiunilor sexuale ale unor preoţi catolici asupra unor minori, în numărul de faţă Cătălin Bogdan se apleacă asupra influenţei exercitate de duhovnicii ortodocşi.

Catalin Bogdan

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22