ANUL XXIII (22 - 28 mai 2012)

Presa și justiția, o relație cu nervi

22.05.2012

Pretenția că presa strică imaginea justiției e ridicolă: nimic nu poate compromite mai temeinic reputația unui magistrat decât propria sa conduită. Proiectul noului Ghid privind relația din­tre sistemul judiciar din România și mass-media, elaborat de CSM, pune din nou sub lupă limitările pe care o autoritate reală, cea judecătorească, o poate impune unei puteri simbolice, cea a presei.

Brindusa Armanca

Religia ca instrument de putere şi mijloc de eliberare în mediul noncreştin (II)

22.05.2012

Schema inițierii este neîndoielnic pro­fund înrădăcinată în struc­tu­rile psihice umane1. Accesul in­dividului la cultură e marcat de trecerea dificilă către o condiție supraumană, exprimată în riturile de ini­țiere.

Ioan Petru Culianu

Mesajul de la Chicago

22.05.2012

În vreme ce diplomația Bucureștiului se contrează pe două voci, la summitul NATO de la Chicago (20-21 mai) s-au luat decizii cu bătaie lungă pentru destinul Alianţei. America se află într-o cursă contracronometru de reducere a responsabilităţilor din Europa şi Afganistan. Totodată, europenii sunt invitaţi să-şi asume o parte din factură. Inclusiv România, care flutură un cec de numai 500.000 de dolari.

Octavian Manea

Doctrina euroasiatică, între teorie şi practică

22.05.2012

După ce a anunțat că va candida pentru un nou mandat de președinte, Vladimir Putin a prezentat cel mai important și controversat proiect politic al său - crearea Uniunii Euroasiatice până în 2015.

Armand Gosu

(I)moralitate şi politică

22.05.2012

În țara în care doctoratele se produc pe bandă rulantă și în care profesori plagiatori se simt la ei acasă, nu putem nega că reformele sunt în continuare necesare.

Stefan Vianu

Politizarea roşie

22.05.2012

Metamorfozarea lui Victor Ponta din lider de opoziţie, Che Guevara şi luptător în spilhozen împotriva dictaturii în premier USL, nu este deplină. Antrenat ani de zile în trosnirea adversarului cu măciuca vorbelor grele, adaptarea la înaltele rigori ale funcţiei este greoaie şi nimereşte adesea în decor. De sub haina sobră a premierului Ponta se iţeşte tricoul inscripţionat, iar vorbele măsurate cu şublerul prudenţei prind pe neaşteptate să ţopăie şmechereşte şi ofensator.

Andreea Pora

Jocul de uzură cu marile dosare

22.05.2012

E pentru prima dată în istoria României când oameni importanți ajung să dea socoteală pentru felul în care s-au comportat în funcțiile publice care le-au fost încredințate. E pentru prima dată în istorie când justiția e chemată să dezlege astfel de cauze. Acesta e adevăratul test al independenței justiției din România.

Laura Stefan

Leul în tranşeele crizei

22.05.2012

Se poate spune că întrega piaţă financiară a lumii s-a poziţionat în tranşee. Toată lumea aşteaptă rezultatul alegerilor din Grecia. Se fac socoteli, se analizează efectele şi se desfăşoară pe ecrane scenarii apocaliptice privind o eventuală ieşire a Greciei din zona euro.

Lidia Moise

Grexit

22.05.2012

Ieşirea din ruină, falimentul sau sfârşitul definitiv - acestea sunt trei scenarii posibile, în contextul în care Grecia este dominată de instabilitate politică, blocaj al reformelor şi lipsa voinţei pentru economisire.

Laurentiu Diaconu Colintineanu

LUCRURI PE CARE AM UITAT SĂ LE SCHIMBĂM

22.05.2012

Napoca (Clujul), Milea (bulevardul).

Dan Perjovschi

Ţara mea

22.05.2012

Între Bucureşti şi oraşul X, sute de kilometri, prin câmpie. Satele şi oraşele care în iarnă pieriseră sub nămeţi se întind aţă, cum le ştim: năpădite de o copăcime întâmplătoare, corcoduşi, sal­câmi, de un verde strălucitor. În sate, case, mai toate îngrijite. Unele chiar cu termopane, inox, grădini cu borduri de cărămidă date cu var. Numai la porţi şi pe şanţuri, bălării, pir şi rochiţa rândunicii, dominate de tulpini înalte de ştevie cu seminţe în vârf. Nelipsita bancă pentru tai­fasurile duminicale. La fel şi în cartierele mărginaşe ale ora­şe­lor, care însă mai au în plus ve­cinătăţile unor scheletice hale sau fiare ruginite, rămase de pe vremea industriilor ceauşiste.

Rodica Palade

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22