Pe aceeași temă
1. Ieșirea Marii Britanii din UE ar fi o mare înfrângere – pentru ambele părți. Probabil ar duce la divizări interne, atât în cadrul UE, cât și în interiorul Marii Britanii. Brexit ar face viitorul Europei mai nesigur și ar avea un impact asupra tuturor aspectelor Uniunii Europene. Cu toate acestea, cred că UE are viitor chiar și în eventualitatea în care Marea Britanie ar ieși. În ultimii 50 de ani, UE a fost esențială pentru instituirea păcii, prosperității, dialogului diplomatic și a statului de drept pe continent.
2. Suedia este una dintre țările europene care și-au asumat multe responsabilități în ceea ce privește situația refugiaților. În Suedia, există dorința de a-i ajuta pe cei care au nevoie, iar incapacitatea UE de a cădea de acord asupra unui mod durabil de împărțire a responsabilităților a creat neîncredere în capacitatea UE de a răspunde unor provocări majore.
3. China nu este în mod clar o economie de piață, potrivit celor cinci criterii fixate de UE pentru a acorda un asemenea statut. Metodele utilizate în investigațiile referitoare la dumping și subvenții ar trebui să stabilească dacă prețurile și cheltuielile din China se bazează pe piață. Obligațiile internaționale prevăzute de OMC nu pot fi încălcate. Un deficit comercial cu China ar dăuna industriei europene în general.
4. Rusia se comportă agresiv de ceva vreme și a folosit forța împotriva Ucrainei, Georgiei și Moldovei. Desigur, sper că Rusia va evolua într-o direcție diferită, punând accent pe valorile democratice și drepturile omului, deși menționează din ce în ce mai des armele nucleare în cadrul strategiei sale de apărare, ceea ce este extrem de îngrijorător.
5. Prioritatea numărul 1 a Europei este de a avea o politică externă și de securitate care să conteze cu adevărat în promovarea valorilor care stau la baza Uniunii noastre. Aceasta implică o cercetare atentă atât a obiectivelor acestei politici, cât și a măsurilor pe care UE le poate utiliza pentru a-și promova agenda. Politica externă și de securitate a UE trebuie să se bazeze atât pe abilitatea de a atrage și a coopta, cât și pe abilitatea de a utiliza forța sau, după caz, banii atunci când e nevoie, iar liderii europeni trebuie să înțeleagă acest lucru.
6. Următoarea etapă ar trebui să fie ridicarea moratoriului referitor la primirea de noi membri, la sfârșitul actualului mandat. Ar fi un semnal foarte puternic de încurajare pentru țările din Balcanii de Vest.