Lascăr a favorizat firma fiului ex-primarului Oprescu pentru biocamera de la Floreasca

Dora Vulcan | 17.10.2017

Doctorul Ioan Lascăr a favorizat Gemedica SRL, în procedura de licitație pentru echipamente medicale, deoarece administratorul acestei firme, Aurel Cătălin Galea, controla, împreună cu Mircea Sorin Oprescu, fiul lui Sorin Oprescu, o unitate sanitară la care Lascăr era colaborator.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Așa se face că, din 17 distribuitori de echipamente medicale care puteau asigura dotarea Secției de Arși a Spitalului Floreasca, a fost aleasă Gemedica SRL, singura firmă care nu avea avizele necesare, scrie Digi 24.

 

Aurel Cătălin Galea, administratorul Gemedica SRL, care a furnizat echipamentele pentru Secția de Arși în urma unei licitații fictive, este asociat cu fiul lui Sorin Oprescu la mai multe societăți cu profil medical. La una dintre acestea era colaborator și medicul Ioan Lascăr, după cum reiese din dosarul întocmit de procurorii anticorupție, potrivit Agerpres.

 

Procurorii DNA susțin că medicul Ioan Lascăr, în calitate de șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, a întocmit caietul de sarcini pentru a favoriza în procedura de licitație SC Gemedica SRL.

 

„Inculpatul a procedat în acest sens datorită relației profesionale pe care a avut-o de-a lungul timpului cu Centrul Medical Academica, a cărui activitate este administrată de (...) două societăți (...) afiliate și coordonate de inculpatul Galea Aurel Cătălin — administratorul Gemedica SRL și de persoane apropiate acestuia. Astfel, inculpatul Galea Aurel Cătălin și numitul Oprescu Mircea Sorin (fiul lui Sorin Oprescu - n.r.) controlează împreună un grup de firme afiliate, fie prin intermediul membrilor de familie, fie prin intermediul unor societăți de tip offshore, pe care le reprezintă în relațiile cu terții”, se arată în documentele din dosar.

 

Conform aceleiași surse, Galea a înființat cele două societăți care administrează Centrul Medical Academica împreună cu Sorin Oprescu și fratele acestuia, Dorin Gelu Oprescu. Structura participațiilor la capitalul social al acestor societăți s-a schimbat de-a lungul timpului, în sensul că asociații și-au cedat între ei părțile sociale, au introdus în afacere alte rude, cum a fost cazul lui Mircea Sorin Oprescu, dar firmele au fost în permanență controlate și administrate prin membrii celor două familii.

 

„Inculpatul Lascăr Ioan este unul dintre medicii care prestează servicii medicale în cadrul Centrului Medical Academica — la specialitatea chirurgie plastică. (...) Din totalul sumelor încasate (...), Lascăr Ioan a declarat doar veniturile obținute în anul 2015 de la această societate, respectiv suma de 1.680 lei. (...) . Un alt aspect important este faptul că inculpatul Lascăr Ioan nu a declarat colaborarea sa (...) nici cu ocazia organizării procedurii de atribuire a acordului cadru pentru dotarea Unității de îngrijire a arșilor grav din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București deși, la data semnării contractului, inculpatul Galea Aurel încă avea calitatea de asociat, iar ulterior părțile sociale deținute de acesta au fost preluate de mama sa”, se mai menționează în documentele respective.

 

Procurorii DNA susțin și că Gemedica SRL a fost aleasă, dintr-un total de 17 distribuitori de echipamente medicale care puteau asigura dotarea Secției de Arși de la Spitalul Floreasca, deși nu avea avizele necesare.

 

„La nivelul anilor 2013-2014 existau 26 de producători și 17 distribuitori diferiți pentru cele 54 de echipamente medicale necesare dotării Clinicii de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (inclusiv Unitatea de îngrijire a arșilor grav). Comercializarea acestor echipamente medicale putea fi realizată, conform dispozițiilor Legii nr. 176/2000, doar de cele 17 unități de tehnică medicală menționate, cu excepția echipamentelor produse de Covidien și de Siemens, pentru care și Gemedica SRL (ofertantul câștigător) deținea aviz de funcționare”, se arată în documente.

 

Conform aceleiași surse, activitatea de punere în funcțiune, de instalare, de instruire și de asigurare a întreținerii pentru echipamentele medicale, cu excepția barocamerei, putea fi realizată de doar 16 dintre cele 17 unități de tehnică medicală, Gemedica SRL neavând nici avizul necesar și nici capacitatea tehnică sau profesională pentru a presta astfel de servicii.

 

Procurorii mai arată că, în ceea ce privește barocamera, niciun distribuitor nu avea, la momentul respectiv, aviz emis de Ministerul Sănătății pentru punerea în funcțiune și pentru efectuarea celorlalte activități aferente unui astfel de echipament medical.

 

În timpul audierilor, Ioan Lascăr a susținut că nu îl cunoștea pe Aurel Cătălin Galea și că a prestat servicii medicale în cadrul Centrului Medical Academica la rugămintea lui Sorin Oprescu.

 

Alexandru Macovei, fost manager al Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, și Ioan Lascăr, fost șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul aceleiași unități medicale, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

 

Pentru aceeași faptă a fost trimisă în judecată Marina-Magdalena Gontariu, la data faptei șeful biroului achiziții al Spitalului Clinic de Urgență București, în timp ce Aurel Cătălin Galea, administrator al SC Gemedica SRL, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22