De același autor
Presedintele Donald Trump s-a grabit sa denunte manuscrisul drept un “fake-book”. Desigur, criticii amplifica erorile factuale pentru a discredita fondul. Si totusi cartea se sprijina preponderent pe extrase on the record cu apropiatii presedintelui precum Stephen Bannon si Katie Walsh (adjuncta sefului staffului Casei Albe). Dupa cum spune chiar autorul, materia prima o furnizeaza ”conversatiile care au avut loc pe parcursul a 18 luni cu majoritatea membrilor staffului principal” din jurul presedintelui. S-au realizat aproape 200 de interviuri. Rezultatul? Cartea a provocat o ruptura masiva intre Bannon si Trump, generand si concedierea fostului strateg politic al Casei Albe de la Breitbart, instrumentul revolutiei Trump. Putin probabil sa iasa fum fara foc.
Instantaneul de fond tine de atmosfera anarhica institutionalizata la nivelul aparatului prezidential in prima jumatate a anului trecut. Descrie un presedinte cu impulsuri contradictorii, incapabil sa urmeze un program, sa se concentreze sau sa proceseze informatia formala, detaliile analitice. “E ca si cum incerci sa intelegi ce vrea un copil” spune la un moment dat Katie Walsh.
Mai mult, cartea lui Wolff ne introduce in culisele Casei Albe, in maruntaiele competitiei dintre taberele care isi disputau influenta asupra presedintelui. Vedem o Casa Alba dominata de rivalitatea dintre factiuni, un veritabil joc de suma zero. Este si realitatea care alimenteaza hemoragia de scurgeri de informatii in spatiul public, fiecare grupare incercand sa submineze decisiv pozitia rivalilor. De fapt Wolff vorbeste despre o cultura a scurgerilor catre presa incurajata de personaje din anturajul presedintelui. Un exemplu il reprezinta campania media instrumentalizata de Bannon pentru distrugerea reputatiei inlocuitorului lui Flynn, a consilierului pe probleme de securitate nationala generalul H.R. McMaster, considerat drept promotorul unor politici globaliste, interventioniste, cu un mindset opus lui Trump. Este sugestiva ciocnirea celor doi pe chestiunea Siriei si a Afganistanului unde fiecare prefera solutii de semn contrar.
Bannon ramane ideologul anti-globalist, militantul alt-right care proiecteaza un izolationism radical si incearca sa il faca pe Trump sa se apropie de matricea presedintelui Andrew Jackson. In cele din urma, ascensiunea lui Trump este de neconceput fara mobilizarea Americii Jacksoniene, baza sa electorala primara. Bannon vede America in coordonatele unui “razboi civil modern”, in tuse de alb si negru, impartita intre nationalisti si globalisti. Compromisul sau pozitiile moderate, centriste spre care inclinau factiunile rivale sunt pentru el de neconceput.
De partea cealalta se afla “democratii de New York”, “cuplul Jarvanka” (Jared Kushner plus Ivanka Trump) care incearca sa tempereze energiile disruptive ale presedintelui incurajate de Bannon. Aliatii lor naturali in razboaiele administratiei raman cei din aripa Goldman Sachs reprezentata de Gary Cohn si Dina Powell (insideri ai elitelor de tip Davos). Nu in ultimul rand, avem guparea din jurul Reince Priebus, un fel de liant al lui Trump cu agenda establishmentului republican.
Pe scurt, o Casa Alba cu personalitate multipla, cu un comportament bipolar intre cei care cautau deconstructia statu-quo-ului si cei care doreau pastrarea lui. Prin portretele pe care le avanseaza, cartea lui Wolff este esentiala pentru intelegerea dinamicii relatiilor din cercul intim al presedintelui Trump.
Se contureaza si doua potentiale consecinte. Deschide oare plecarea lui Bannon calea catre imblanzirea lui Trump de catre establishment? Va putea oare Trumpismul sa supravietuiasca fara Bannonism?
Comentarii 3
Costin Sandu - 01-15-2018
Văd două editoriale de-ale Dv. Unul este despre efectele manipulative ale dictatorului Putin asupra unei Europe din ce în ce mai dezmembrate, celălalt este despre nimicnicia lui Donald Trump. Mai rămâne să îi împrieteniți pe cei doi după rețeta culinară a lui Soros. Ce mi-e Daniel Lăzescu, ce mi-e Octavian Manea. Mare plictiseală. Chiar, aș fi interesat de unde vin banii pentru GDS - ajuns în ultima vreme un soi de GMS (grupul de monolog social).
Răspundealex - 01-13-2018
yawn. cine a urmarit talk show-rile din america a observat cum majoritatea celor mentionati in carte au negat cu dovezi ca ce se spune despre ei e adevarat. nu conteaza, cnn, nytimes, wash post, toate oficine ale stangii americane (e si normal, washington si new york sunt ultramajoritar orase de stanga) au continuat cu minciuna. minciuna e un mod de viata la aceste publicatii. ele mint cand vorbesc despre republicanii americani si mint des. trebui sa te duci la declaratia originala a republicanului, sa faci un pic de sapaturi si vezi manipularea de manual a presei americane. asa au mintit si despre reagan, despre cei 2 busi, acum despre trump. la bush jr au mintit non-stop cei de la new york times despre ce facea armata americana in irak, au deconspirat multe operatiuni cia acolo ca niste tradatori de tara ce sunt. waterboardingul? nu s-a folosit decat pe 2 subiecti, si nu cum s-a zis. de ce fac asta cei de la new york times? pentru ca sunt de stanga, iar stanga americana uraste America cu furie. noroc cu trump care trimite catre presa informatii false (inclusiv multe din care iese el prost initial) pentru ca pe urma sa vina cu dovezile ca au mintit si astfel presa americana e total discreditata. de ce sa ii aresteze pe jurnalisti cand ii poate intoxica cu informatii absurde precum cartea asta(scrisa la mica intelegere intre trump si wolfe) ca jurnalistii sa apara pe ecran spunand aberatii. plus ca dusmanii americii isi fac o imagine gresita despre trump. dupa ce ani de zile l-a protejat pe "the very special president obama", presa americana merita ce i se intampla. asa, fiind ocupata cu prostii si aberatii, poate in sfarsit sa nu mai minta despre israel si arabia saudita....
RăspundeLiviu - 01-13-2018
1. Vai de capul Americii, e pe duca, cel putin cum o descrie autorul. 2. Cartile se scriu ca sa se vinda si o carte fara scandal e un fel de jurnal de manastire. 3. Deocamdata, Trump a eliminat din reglementarile absurde din vremea lui Obama si economia americana e de nestavilit. 4. Tabara democrata nu mai stie ce sa zica rau despre Trump si inventeaza fleacuri.
Răspunde