Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFTu ești Marius Oprea?
2018-03-18
25
Înțeleg că numirea ta în Colegiul CNSAS este ca și aranjată. Prietenul și șeful tău Tăriceanu te susține, audierile în Parlament sunt o formalitate, deci nu are cine să te oprească.

 

 

 

„Refuz să cred!”, scria Vladimir Tismăneanu în octombrie 2013 când a aflat că ai venit să-l aperi public pe securistul Nicolae Paraschiv într-un proces deschis împotriva lui de către CNSAS. „Prietenul disidentului Vasile Paraschiv îl apără pe securistul Nicolae Paraschiv? Refuz să cred. Se răsucește în mormânt Constantin Ticu Dumitrescu. Spuneți-mi, spuneți-ne, că nu este adevărat!” Ba era adevărat ! Era mai mult decât adevărat! Apărai un securist (de la USLA) împotriva instituției pentru înființarea căreia s-a luptat până s-a îmbolnăvit cel despre care ai afirmat că ți-a fost „părinte spiritual”. Onor.

 

Când revista 22 a publicat știrea ai cerut urgent un drept la replică și ai spus că s-a înțeles greșit. Ai fost obligat să te prezinți la proces deoarece „altfel primeam amendă”. Serios? Cum ai putut să minți în halul ăsta? Adică Paraschiv te-a citat ca martor în favoarea lui fără ca tu să vrei? Apoi, deși te-ai opus din toate puterile să vii la tribunal, te-a obligat instanța, că altfel trimitea poliția să te ia cu forța? A, da! „Proștilor” din societatea civilă, care au avut încredere în tine și te-au susținut ani de zile și care încă nu puteau să credă că „vânătorul de securiști” tocmai a devenit „sfântul protector al securiștilor”, trebuia să le servești o minciună. Dar puteai măcar să alegi una mai puțin penibilă. În acea zi ai venit de bună voie la instanță și ai plecat împreună cu Paraschiv, după ce l-ai elogiat în fața tuturor celor prezenți. Pe cine credeai că minți? Nu că ar fi folosit la ceva. Căci virajele tale amețitoare erau deja, la ora aia, vizibile de pe Lună. L-au lăsat mască chiar și pe judecatorul care a pronuntat sentința în cazul Paraschiv, trăgând concluzia, în pofida ta, că a făcut poliție politică: „Este inexplicabilă atitudinea martorului, ce pretinde o notorietate în domeniu, de a accepta să susțină apărarea unei persoane acuzate de poliție politică, întemeindu-se pe un sofism, acela că, din moment ce martorul nu a întâlnit numele reclamantului în dosarele de arhivă studiate, atunci acesta din urmă nu s-a ocupat de acțiuni represive.” (Vezi pag. 16 sentință)

 

Chiar dacă toți cei care se mai încăpățânau să îți rămână prieteni ți-au spus, te-au rugat și te-au sfătuit să nu insiști cu tâmpenia asta (spun tâmpenie și nu ticăloșie din respect pentru subiect) ai mers mai departe călcând țanțoș peste ei și peste orice decență. Tu erai Marius Oprea. „Specialistul în Securitate”. „Istoricul”. „Luptătorul”. „Justițiarul”. Ceilalți erau niște ranchiunoși și manevrați politic. Ca „băsistul” Tismăneanu și tot GDS-ul din care încă mai făceai atunci parte. Erai victima unei conspirații politice pusă la cale împotriva ta pentru a te opri din deconspirarea „Moștenitorilor Securității”. De mirare că ai aflat asta brusc, doar după ce ai pierdut funcția de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Și unde anume te-a dus acestă luptă formidabilă cu Securitatea?

 

La descoperirea abruptă că Voiculescu este o victimă a CNSAS-ului, care nu beneficia de expertiza unor specialiști de talia ta și nu înțelegea esența speței în discuție. Unde anume greșea CNSAS-ul? Nu vedea că „totul trebuie foarte bine contextualizat”. Cum ar fi trebuit să fie „contextualizat”? Hai să vorbim despre Voiculescu. „Exista o legislație întreagă care te obliga să faci asemenea note (note de relații n.n.)”, spui tu. Apoi dăi cu Băsescu și „camionul” lui de note.  Și, hopa!, din nou la Voiculescu și „operele” lui care erau, nu-i așa, ca și cele ale lui Băsescu (pe care nu le-a găsit nimeni, altă conspirație) simple note de serviciu. „Și, de fapt, fiecare om care mergea atunci în străinătate trebuia să dea o notă de relații”. Foarte adevărat, „specialistule”! De relații. Dar să știi că nu exista pe atunci, cum nu există nici astăzi, vreo lege care să te oblige să-ți torni verișoara dacă pleci în străinătate. Verișoară cu care, apropo, nu aveai „relații de serviciu”, ci de familie. Asta era și este turnătoria. Prefer să cred că asta ai spus-o pentru că habar nu aveai, de fapt, despre ce era vorba, decât varianta că ai făcut-o cu bună știință. (interviu „Ghimpele” minutul 7:39-8:30) Deși...

 

Deși tu și „expertiza” ta ați virat imediat, simultan cu această descoperire, spre brațele largi și darnice ale lui Voiculescu. Cum ai fi putut altfel să dezvălui țării întregi „Adevărata față a lui Traian Băsescu”, la prețul de 3,9 lei, cu doar câteva zile înainte de referendumul de suspendare al acestuia pus la cale de patronul tău (Voiculescu) împreună cu prietenul tău („El Crin”)? O carte „ultradocumentată”, pe care, potrivit declarațiilor tale, ai ezitat să o publici „ani de zile”, tocmai pentru că nu vroiai „să fiu acuzat că fac campanie electorală pentru vreun partid sau altul”. Sigur că da! Cum să mai fii acuzat de campanie electorală, când tu ai publicat-o ca să susții o campanie de suspendare ? Cât despre „anii” de „documentare” și „muncă” a scris puțin Mirela Corlățan. O lucrare „exemplară”, „documentată”, „istorică”. O putea scrie în cinci minute orice telespectator al Antenei 3 de la acea oră. Om de onoare, „domnul Dan” ți-a cumpărat tot tirajul „cu duba”, la fel cum avea ulterior să-și cumpere și propriile creații literare din închisoare. Tu cu banii și faima, el cu mai puțini ani de executat. Bănuiesc că nici faptul că banii cu care te-a plătit atunci proveneau fix din acele averi ale securiștilor împotriva cărora fulgerai la televizor nu ți-a provocat vreo apăsare. Tu erai Marius Oprea.

 

Poate ar fi cazul să se știe că mare parte din „expertiza” ta în problema Securității provine mai puțin din documente și mai mult din poveștile foștilor securiști, de tipul lui Arghir Mureșan, alias Simion Airinei, autor al „prestigioasei” cărți „Un sfert de veac de Securitate” (Ed. Transilvania Expres, Brașov, 2002) El, Paraschiv și ceilalți ți-au vândut, ca să zic așa, „brașoave”. Diferența este că ei pot să le debiteze liniștiți, tu însă le publici și îți treci numele pe copertă. Nu ți-ar fi stricat puțină prudență. Și, că veni vorba despre ceea ce-ți povestesc ei, să revenim la Nicolae Paraschiv.

 

Nu știu dacă în lungile voastre discuții în care te-a convins că „nu se poate susține acuza că Paraschiv ar fi savârșit acte grave de încălcare a drepturilor si libertăților omului, inclusiv prin natura atribuțiilor din cadrul Securității” ți-a spus și ce anume făcuse el concret și de ce era trimis în judecată de CNSAS. Sigur nu, pentru că tu însuți ai recunoscut în fața judecătorului că nu cunoști speța pentru care ai venit la tribunal. Dar o cunoștea instanța, care a inventariat „faptele de arme” ale prietenului tău, fapte care, ce să vezi, nu aveau neapărat de a face cu „antiterorismul”,  ci cu poliția politică: „obiectiva (cea urmărită de Nicolae Paraschiv n.n.) se situează pe poziții dușmănoase, are manifestări deosebit de grave la adresa politicii partidului și statului nostru, face comentarii denigratoare la adresa nivelului de trai din țara noastră comparativ cu alte țări și și-a exprimat convingerea că de anumite greutăți pasagere întâmpinate în țara noastră vinovată  ar fi conducerea superioară de partid și de stat apreciind că ar trebui schimbată”. Drept urmare, uslașul Paraschiv propune investigații la domiciliu, interceptarea corespondenței, deschiderea dosarului de urmărire, încadrarea cu informatori etc. Adică poliția aia politică, pură și simplă, pe care ai denunțat-o de atâtea ori public. Și pe care, iată, ai apărat-o la tribunal.(vezi sentința pag 5)

 

Puțini știu despre rolul uslașului Nicolae Paraschiv în evenimentele de după 22 decembrie 1989 din Brașov. Despre cum a plecat el acasă (pentru că „i se făcuse rău”) pe 22, deși chipurile toți securiștii erau consemnați în unitate, despre cum s-a întors la Consiliul Județean a doua zi dimineața ca „să se pună la dispoziția Revoluției”, despre cum a bântuit prin Brașov în 23 și 24 decembrie cu un ABI (Autovehicol Blindat de Intervenție n.n.) înarmat cu o mitralieră și luptându-se cu „teroriștii”. Așa s-a ales securistul Paraschiv cu un certificate de revoluționar care i-a asigurat ulterior puternica poziție publică de secretar al Primăriei Brașov din „cele mai vechi timpuri” (initial din partea PSD, ulterior PNL) și până în 2016, când cercetările DNA-ului în dosarul „Farmacia” i-au provocat un „atac cerebral” urmat de demisie.

 

Tot puțini știu și despre rolul tău în discuțiile purtate sub oblăduirea doamnei Zoe Petre privind elaborarea actualei legi de funcționare a CNSAS. O să trec peste faptul că datorită „expertizei” tale și a celorlalți care au participat, tragem și astăzi ponoasele. Tocmai tu ai uitat, de exemplu, că penitenciarele nu făceau parte din Securitate, motiv pentru care astăzi CNSAS-ul nu-i poate verifica și trimite în instanță pe toți torționarii de tipul lui Vișinescu (pentru că au lucrat la penitenciare) și trebuie să se bazeze pe Parchetul Militar și pe „crimele împotriva umanității”.

 

Te-ai dovedit însă un aprig luptător pentru includerea în rândul celor supuși verificării a persoanelor care la data recrutării ca și colaboratori erau minore. Când ți s-a atras atenția că nu copiii ăia de 12-13 ani erau vinovați că au fost recrutați de Securitate și că asta ar fi o prevedere total neconstituțională (și care ar fi atras o nouă desființare a instituției) replica ta a fost: „Voi știți cât rău au făcut copiii ăia?”. Chiar așa Marius, cât rău au făcut? Mai mult rău decât Nicolae Paraschiv? Dar nici atunci nu trebuia să răspunzi la întrebări de bun simț. Tu erai Marius Oprea. „Salvai” CNSAS-ul după ce actualul tău susținător Voiculescu îl desființase.

 

Înțeleg că numirea ta în Colegiul CNSAS este ca și aranjată. Prietenul și șeful tău Tăriceanu te susține, audierile în Parlament sunt o formalitate, deci nu are cine să te oprească. Poate ne vom întâlni înainte să încerci să mă concediezi. Poate nu. Nu trebuie să te superi prea tare. Să nu crezi că toți cei care lucrează la CNSAS sunt la fel ca mine și că au aceleași păreri. Un etaj mai sus de locul unde lucrez (Direcția Investigații) vei găsi niște „istorici CNSAS” (la Direcția Cercetare) care îți împărtășesc opiniile despre existența a două tipuri de Securitate (una „bună” și una „rea”), scriu cot la cot cu securiști precum Mălureanu și Filip Teodorescu la revista Vitralii și îl plâng pe Iulian Vlad. Actuala conducere a CNSAS-ului ridică de ani buni din umeri în privința asta și se face că nu vede. O va face și în continuare. Te vei înțelege de minune cu ei, iar CNSAS-ul va deveni în sfârșit instituția la care visează toți foștii securiști, cu excepția celor care au lucrat la Direcția a VI-a. Cu ăștia nu știu exact ce ai, din moment ce îi consideri singurii care făceau poliție politică. Poate te răzgândești și în privința lor.

 

Bineînțeles că poți să interpretezi textul meu în orice cheie dorești, deși te asigur că mai am o vagă speranță că vei înțelege ce vreau să spun și vei renunța la numirea în Colegiu. Poate că vei prefera să nu distrugi ultimul lucru care ți-a mai rămas și anume amintirea a ceea ce ai fost cândva. În privința calității tale profesionale, a moralității și a credibilității necesare ocupării acestei funcții, îi las cuvântul judecătorului Ionuț Militaru de la Curtea de Apel București, cel care a pronunțat la 21.10.2016 sentința civilă nr. 3178 privind „soluționarea cererii /…/ formulate de reclamantul Paraschiv Nicolae în contradictoriu cu CNSAS”:

 

„/…/ De asemenea, este neconcludentă și declarația martorului Oprea Marius, ce se prezintă instanței drept (fost) șef al Biroului de investigații speciale din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, respectiv de specialist în istoria Securității (consilier al președintelui Emil Constantinescu) etc. În ciuda pretinsei expertize rezultate din studiile doctorale referitoare la activitatea Securității, concluzia martorului că reclamantul nu a desfășurat activități de poliție politică este formulată în limitele propriei cunoașteri, a propriilor documentări ale martorului, fără legătură cu prezentul dosar. Este inexplicabilă atitudinea martorului, ce pretinde o notorietate în domeniu, de a accepta să susțină apărarea unei persoane acuzate de poliție politică, întemeindu-se pe un sofism, acela că, din moment ce martorul nu a întâlnit numele reclamantului în dosarele de arhivă studiate, atunci acesta din urmă nu s-a ocupat de acțiuni represive. Martorul a recunoscut că nu cunoaște conținutul deciziei atacate în cauză, însă a fost dispus să se pună într-o situație delicată (vezi minciuna de la începutul textului n.n.)pentru a susține că reclamantul a avut, cel puțin, circumstanțe atenuante (fosta Securitate nu a fost o mânăstire de maici și raportat la atribuțiile pe care le avea, reclamantul ar fi putut face mult mai rău, dar nu a făcut din câte știu) Or, prezentarea de către martor a reclamantului drept securistul bun, în oglindă cu securiștii care au dat dovadă de exces de zel, ajungându-se la cazuri grave în care unii oameni au fost uciși, nu este de natură a minimalize gravitatea faptelor constatate în prezenta cauză, de existența cărora martorul declară că nu a avut cunoștință.” 

 

Poate că nu o să conteze pentru tine ceea ce a scris Vladimir Tismăneanu în 2013, ceea ce a pronunțat judecătorul Ionuț Militaru în 2016 sau ceea ce spun eu astăzi. Dar ar trebui să conteze întrebarea pe care ar trebui să ți-o pui singur după toate astea: „Tu ești Marius Oprea?”

TAGS : marius oprea securisti voiculescu CNSAS paraschiv madalin hodor
Comentarii
Mariutan 2018-04-30
Dl. M. Oprea ar trebui sa aiba un drept la replica in paginile revistei 22, de ce redactia nu i l-a acordat ? Altfel, ambele parti folosesc discursul antisecuristic - Oprea vs.calaii din securitate, GDS si dl. Hodor vs. colaboratorii securitatii. Din pacate discursul anticomunist nu-l folosesc niciuna din parti si asta ii califica drept...pro-comunisti ! In regimul comunist -regim dictatorial - pcr era unicul for de conducere, dadea hotarari, decizii, inclusiv pe linia activitatii organelor de securitate iar acestea se executau. A condamna public, cu lustratie, doar unele cadre din securitate si pe colaboratorii acesteia (cf.legii CNSAS) in timp ce decidentii politici, cadre de conducere ale pcr si odraslele acestora, rad si-si dau coate privind spectacolul CNSAS. Cazul elevului din Botosani care lipea mesaje anticomuniste pe peretii blocurilor in 1986, omorat prin iradiere de securitatea locala la ordinul pcr judetean este ilustrativ pt. "anticomunismul" romanesc. Arhivele securitatii cu colaboratori(zeci de mii) tin de sindromul hotiei din toate timpurile si sunt considerate mai importante decat dosarele cadrelor de conducere pcr(zeci de mii), dosarele cu decizii si hotarari, listele decidentilor pcr - membrii cc, cjudetene, bob-le, nomenclatura mica, medie si mare. Oare la Nurenberg a fost condamnat nazismul sau doar gestapovismul ?
Lie Ciocarlie 2018-03-28
Iata ca nu mi-a aparut comentariul in care aratam ca Ionut Militaru, judecatorul absolvent de drept la Academia de Politie, predator la Titulescu, este omul sistemului. Aceasta cenzura vorbeste despre dvs. Madalin Hodor.
Madalin Hodor 2018-03-29
Pezumtia ca eu am dorinta si puterea de a cenzura comentariile la articolele mele vorbeste despre dumneavoastra nu despre mine. Sugerati cumva ca judecatorul, ca om al sistemului, a avut un interes de a-l aduce pe Marius Oprea in instanta? Daca da atunci treceti pe la caseria A3 si nu uitati sa dezvoltati in continuare teoriile conspiratiei. Veti fi foarte apreciat in ciuda obsesiei mele de a va cenzura
Dan 2018-03-26
Domnule Hodor,

Cum credeti ca se explica faptul ca ani de zile fotografia lui Virgil Magureanu aparea expusa in prim-plan pe site-ul electronic al CNSAS? Cine si de ce a hotarat ca securistul Magureanu, acuzat acum de crime impotriva umanitatii, sa fie afisat pe site-ul CNSAS? Nu-i asta dovada ca CNSAS a devenit deja "instituția la care visează toți foștii securiști"?

Asteptam comentariul Dvs., si poate scrieti un articol pe aceasta tema, cu poza lui Magureanu pe site-ul CNSAS!

Si sa traiti, ca tare ne mai trebuiti!
mitzu beciuklistu 2018-03-23
Spunea fostul Rabi Moses Rosen, auzind, in procesul celebrului fost legionar ascuns ani de zile sub patrafirul de episcop al BOR in America, ca "nici Hitler n-a fost vazut ucigind evrei". Marius Oprea e un profitor al politicii de azi. Oricit s-ar agita, putina lume avizata va uita isteria lui, cind a pierdut sefia comisiei: se plingea ca i s-au luat masina gratuita, soferul gratuit si telefonul mobil gratuit, ca, prin asta, era persecutat politic. Astea erau grijile lui de maruntel, clona a lui Roller. O mizerie de om!
Marius Nicolescu 2018-03-20
Vai ție națiune română! După șaptezeci și trei de ani de comunism totul arată ca în 1950. Cu morți sau cu vii societatea românească stă așezată pe picioare de lut. Luați la întâmplare, personaje precum M. Oprea, Dan Voiculescu, N. Paraschiv, Ticu Dumitrescu, Zoe Petre, E. Constantinescu, Crin Antonescu, Ionescu Quintus ș.a. nu sunt altceva decât niște cameleoni politici și niște radiologi de suflete care după radiografie turnau și încă mai toarnă cu nesaț pentru un pumn de lei. Și sunt atât de mulți astfel de insațiabili de bănuți încât, am senzația, că această națiune a pierdut orișice fel de rasă.
Dan 2018-03-20
Domnule Hodor,

Nu sunt surprins cand spuneti: "Să nu crezi că toți cei care lucrează la CNSAS sunt la fel ca mine și că au aceleași păreri. Un etaj mai sus de locul unde lucrez (Direcția Investigații) vei găsi niște „istorici CNSAS” (la Direcția Cercetare) care îți împărtășesc opiniile despre existența a două tipuri de Securitate (una „bună” și una „rea”), scriu cot la cot cu securiști precum Mălureanu și Filip Teodorescu la revista Vitralii și îl plâng pe Iulian Vlad. Actuala conducere a CNSAS-ului ridică de ani buni din umeri în privința asta și se face că nu vede. O va face și în continuare. Te vei înțelege de minune cu ei, iar CNSAS-ul va deveni în sfârșit instituția la care visează toți foștii securiști, cu excepția celor care au lucrat la Direcția a VI-a."

Va sugerez sa investigati si sa aflati cine se ascunde in spatele numelui de cod "Dominic"! Abia atunci veti intelege de ce actuala conducere a CNSAS "ridică de ani buni din umeri în privința asta și se face că nu vede"! Va urez succes si sa nu uitati sa publicati cine este si ceea ce ati gasit despre "Dominic"
Dan 2018-03-20
Intrebari pentru autor, domnul Madalin Hodor:

1. cand si unde au loc noile numiri in Colegiul CNSAS?
2. Unde exact putem contesta numirea lui Marius Oprea in Colegiul CNSAS?
3. Cine sunt acei "istorici CNSAS" (la Directia Cercetare)? Puteti transmite link-uri unde putem vedea ce au publicat acei "istorici CNSAS"?
Madalin Hodor 2018-03-21
Domnule Dan
1.Numirile in Colegiul CNSAS sunt facute de catre Parlament.Exista
nominalizarile si urmeaza audierile si votul, care de obicei se fac pe repede
inainte si fara sa fie anuntate public.
2.Nominalizarea domnului Oprea este facuta de catre grupul parlamentar
ALDE si este asumata de catre acesta. Avand in vedere lipsa de reactie pans
la acesta ora este de presupus ca vor merge inainte cu numirea. Exista
posibilitatea respingerii candidaturii la vot, dar ar fi fara precedent deorece
de regula toate prtidele negociaza functiile inainte de vot. Nu am sperante
decat cel mult la USR. Singura optiune ramane protestul public (adica ceea ce
am facut eu) cu o mobilizare suficient de puternica pentru a declansa
o discutie deschisa pe subiect. Cazul Oprea nu este singurul. Exista si
alti viitori membri cu probleme de integritate.
3.Voi reveni detaliat asupra acestui subiect. Pana atunci puteti cauta
emisiunea difuzata de Realitatea TV anul trecut in decembrie cu ocazia
lansarii asa ziselor dezvaluiri/memorii ale lui Iulian Vlad. Cred ca veti intelegi
despre cine si despre ce vorbesc.
valll 2018-03-19
Ma felicit pentru fler. In ofida a ceeace dorea sa para,si chiar parea, omul asta mi sa parut o cartita bine strecurata exact acolo unde securistii nu aveau ce cauta.
In ultima vreme juca mult mai bine, chiar incepusem sa ma indoiec de simtul meu de a-i mirosi.
Iata, totusi, ca adevarul iese la iveala. Din pacate, CNSAS a maiavut si alte cartite.
ena 2018-03-19
Mi-e cam... jenà sà citesc, în 22, o asemenea bàlàcàrealà, de caniveau.
"Spuneți-mi, spuneți-ne, că nu este adevărat!”.
Madalin Hodor 2018-03-20
Aveti dreptate. Si mie mi-a fost jena sa-l scriu. Despre fapte, care nu sunt o barfa ci acte ale unei instante de judecata, ce parere aveti? Sunt si ele din rigola care va provoaca jena? Sau considerati ca de vina pentru mirosul de gunoi sunt gunoierii?
Elena 2018-03-19
N-am inteles de ce se pune intrebarea "Tu esti Marius Oprea?" Da ! "Istoricul?" Marius Oprea este acelasi om lipsit de demnitate si de adevar !.L-am auzit recent , la televizor , cu ocazia funeraliilor Regelui Mihai spunand ca partidele istorice au sustinut aplicarea Constitutiei de la 1923 , ca si cum noi am fi uitat faptul ca Radu Campeanu , presedinte PNL i-a propus regelui presedintia Romaniei ! Cum poti fi atat le lipsit de demnitate , macar profesionala ? Ce miza pui in joc in Romania pentru a-ti perverti personalitatea pana la anulare ?Se stie ca "Cel ce tradeaza odata , va trada si a doua oara ",prin urmare ,ca si in cazul Tariceanu , nu cred sa existe vreo sansa de recuperare morala a acestui pseudoistoric!
emil 2018-03-19
Este o debandada generala de nedescris, se cearta toți cu toți.
ena 2018-03-19
Ba dimpotrivă! :-D
Doina Popescu 2018-03-18
Cutremurator de adevarat acest articol! L-am suspectat pe M. Oprea mai de demult(cand trecea in barca lui Tariceanu-prin ~2008) de oportunism si orgoliu prost inteles;bine ca s-au separat apele ,nu-i tarziu nici acum.D-le M.Hodor aveti respectul meu!
ena 2018-03-19
Existà si orgoliu "bine înteles"?
BASCA 2018-03-18
Multumesc domnule,lichele au fost si lichele vor ramane,doar prin voi mai putem vedea dincolo de gardul inchisorii.Fenomenul Pitesti e inca de actualitate,din nefericire.
Ce spunea regretata ziarista Maria Petrascu 2018-03-18
BRASOV: Nicolae Paraschiv, USLA

Maria Petrascu, ziarist, Brasov:
sunt ziarista, de 17 ani ma ocup doar de problema evenimentelor din decembrie 89, de la Brasov si din tara si daca am intrebat unde , in ce oras a fost ucis acel soldat am intrebat pentru ca si la Brasov au fot ucisi (impuscati toti in cap sau cu gloante dum-dum) iar soldatii nu sunt contabilizati acolo unde au murit ci in satucul, comuna sau micul oras de unde proveneau. de aceea domnule Ilie numarul viczimelor anuntaet oficial nu este real, pt.ca nu sunt contabilizati soldatii in termen.

fostul maior de securitate
NICOLAE PARASCHIV, care a lucrat in cadrul seviciului ANTITERORIST al
Inspectoratului de Securitate Brasov,
Un alt brasovean, Ciprian Albert Aranusi, declara tot sub semnatura, ca in luna
august si septembrie 1989, aceeasi securisti, respectiv Paraschiv si Radoslav,
l-au anchetat la sediul Securitatii Brasov, pentru ca aveau informatii ca vrea
sa paraseasca tara. Scarbit ca tot securistii sunt la putere, brasoveanul a
emigrat in 1990 in Belgia. Araniusi isi aminteste ca, in Decembrie 89, „dupa ce
s-a deschis focul in orasul nostru, am plecat in patrule spre locurile unde eram
solicitati de manifestanti, si anume in zona Teatrului Dramatic, vis-a vis de
Consiliul Judetean, de unde se executau focuri de arma. In aceasta zona, la un
moment dat, un ofiter de armata a strigat prin porta-voce: «Teroristi,
predati-va! Maiorul Paraschiv este arestat!»”
Cu toata „contributia hotarata” la victoria revolutiei, Paraschiv a fost,
intr-adevar, arestat in noaptea de 23 spre 24 decembrie, 1989. Acuzatia:
terorism. Motiv pentru care a petrecut cinci nopti in arestul Militiei
Judetului, dupa cum declara.
impuscati in frunte
De atunci si pana in 29-30
decembrie, sotii Petrascu au fost mereu in zonele fierbinti ale
Brasovului. Au ajuns si la morga Spitalului Judetean, unde mortii erau
aruncati claie peste gramada. “Umplusera si holurile cu ei, erau peste
o suta. Nu mai incapeau, mergeam prin balti de sange, vedeam cadavre de
copii, tineri si adulti , impuscati in frunte, in inima, in picioare si
abdomen cu creirii si intestinele explodate, scene de cosmar, ce nu pot
fi uitate niciodata… Atunci ne-am decis sa nu avem liniste pana nu
vom descoperi cine a tras de fapt, pentru ca incepuseram sa intelegem
ca multi dintre acesti morti fusesera impuscati cu arme cu luneta, de
catre profesionisti. Erau acolo, la morga, familii disperate, plangeau,
tipau mame, isi strigau copiii. Alte familii asteptau sa poata intra,
sa-si caute copiii, sotii, sotiile, rudele: mi-au ramas intiparite pe
retina privirile lor, un amestec ingrozitor de dureros, de speranta si
disperare”, isi aminteste ziarista.
Telefoane de amenintare
Marius si Maria Petrascu au inceput investigatiile imediat dupa Revolutie. Multa vreme Parchetul Militar Brasov
n-a
facut nimic, desi aveau probe, declaratii, documente, poze si chiar
gloante atipice aduse de familiile celor ucisi sau raniti. S-au dat
NUP-uri pe toate dosarele de la parchet. In 2004, dupa 14 ani de la
evenimentele din decembrie ´89, cand a venit generalul DanVoinea la
Brasov, sa preia dosarele, acestea erau cu paginile lipite si cu un
strat gros de praf pe ele… Nimeni nu a fost sanctionat. Jurnalista
spune ca s-au facut presiuni asupra sotului si a sa. “Multe telefoane
de amenintare, anonime, casa sparta de doua ori, ravasita toata si cu
mesaje de amenintare infipte in pereti, cu ace. Nu ne-am oprit. Am
infiintat si o asociatie (APAR – Asociatia pentru aflarea adevarului
despre revolutie), in care erau si Ioan Demi si Octav Bjoza si Viorel
Tocan, si altii. Oamenii au venit la noi, la APAR, au fost audiati, au
fost inregistrati pe banda. O parte din documentare a fost folosita in
carte, o parte a disparut din fiset. Din 1990 incoace, in toti acesti
ani, n-a fost zi sa nu investigam, sa nu cercetam ce s-a intamplat
atunci”, spune Maria Petrascu
Madalin Hodor 2018-03-20
Maria Petrascu a fost cea care a adresat o cerere de verificare a lui Nicolae Parashiv la CNSAS. Pentu acest gest a avut de suferit din partea securistului de bine aparat de Oprea. Este un exemplu de persoana care a cautat sa afle si sa faca public adevarul despre Revolutie. Din pacate nu a apucat sa vada ca a avut dreptate: teroristii au fost, asa cum a sustinut ea pana la moarte, securistii.
lmihai 2018-03-19
Si toate aceste suferinte au fost pt ca, acum la 29 de ani sa-l preaslavim pe "marele carmaci" liviu dragnea! oare ce a invatat aceasta natie din toate cate i s-a intamplat?!
iar eu , un oarecare, am dat la maculatura cele 4 carti ale securistului marius oprea de scarba cand , in 2008 a devenit slugoiul lui tariceanu...oare ce ar putea spune urmasii acelui tanar care,luat la canal, fara o vina anume, imbolnavindu-se a fost dus la infirmerie si cand i s-au scos cizmele din picioare i s-a tras cu ele si carnea care era , carne vie, tanarul mai traind cateva ore, sunt fapte povestite intrigat, la acel moment, de acest MO!
Rusine d-le oprea!
ana 2018-03-18
Articolul este exceptional, fara nicio exagerare! Semnaleaza celor care mai au un pic de bun simt si nu le-a murit ultimul neuron in nebunia care s-a abatut peste tara asta, in epoca Dragnea &Co, faptul ca se intampla lucruri ingrozitor de grave, intr-o liniste deplina si sub aparenta normalitatii. In urma cu 18 ani, cand Mircea DInescu si Andrei Plesu au fost numiti in Colegiul CNSAS, lumea a luat foc - inclusiv uni dintre stalpii GDS!- fiindca fusesera membri PCR (chiar daca ei isi dadusera demisiile inainte de 1989, riscandu-si astfel nu doar painea, ci si pielea, la propriu)... Azi, in Romania democrata, membra UE, membra NATO, un cameleon politic si un iresponsabil, un suporter al lui Voiculescu si un aparator al securistilor in instanta, se pregateste sa faca praf tot ce a construit mentorul lui, domnul Ticu Dumitrescu, platind un pret greu in ultimii ani de viata! Va rog, stimati cititori ai revistei, stimati membri GDS, ajutati CNSAS-ul cum ati avut bunatatea s-o faceti si alta data, cand era sa fie desfiintat de Comisia Predescu, in 2002, sau cand era sa incapa pe mana unui fost judecator comunist, in persoana lui Corneliu Turianu, ales presedinte pentru 7 zile, in aprilie 2006! Poate se vor gasi macar tot atatia oameni care cred in deconspirare si in misiunea acestei institutii, ca atunci cand s-au facut lanturi vii in jurul Parlamentului sau in jurul cladirii CNSAS, cand angajatii au iesit in strada, in 2006, ca sa-l convinga pe domnul Ticu sa nu plece. Poate reusim ceva si acum... Nu s-ar putea initia o lista de semnaturi de protest impotriva numirii acestui individ in Colegiu? Multumim Revistei 22, e o gura de aer fara de care multi dintre noi ne-am sufoca!
MIHAI 2 2018-03-19
Mi-e teama ca ascensiunea acestui personaj nu mai poate fi oprita. Vina nu este doar a lui. Nu stiam de nazbatia sa in favoarea securistului LIGHT Paraschiv, iar prezentza pe la Antena 3 o includeam in categoria pragmatismelor scuzabile - acolo se duceau in campania electorala si se mai duc si astazi multi dintre membrii USR despre care deocamdata se considera ca sunt PURI , mai ales ca nici nu au avut inca vreo functie cu acces la portofelul statului - ucand vor avea , vom incepe sa ne cautam mantuirea la viitoarea tanara generatie , cea care tocmai a luat 4 la matematica la evaluarea nationala facuta de comunistii lui Drgnea. DAR MARIUS OPREA NU A IESIT DIN SPUMA MARII. De ani de zile ejecteaza in spatiul public niste spete abracadabrante cu militieni, securisti si activisti de partid pe care publicul lipsit de discernamant le inghite pe nemestecate. desi se vede din helicopter ca sunt plasmuiri menite sa-i consolideze soclul lui de mare luptator. As vrea sa fiu bine inteles - nu scriu asta din postura de iubitor de securisti - sunt destui marius marinesti care fac asta cu nerusinare. Consider ca trecutul de dinainte de 1989 trebuie bine scanat si greblat. Articolele tematice ale domnului Hodor sunt intotdeauna super documentate, iar analizele sunt mereu prudente, echilibrate si foarte provocatoare pentru cititori in a participa la complicata opera de DEZVALUIRE. Nu suntem la un meci de fotbal, dar in contextul aratat e clar ca tin cu dl Hodor care are dretate, E timpul ca Oprea sa isi caute o alta ocupatie, una onesta -, repede , repede, ca varsta pensiei este aproape.
Noni Vochin 2018-03-18
Ce degradant.. Ce nerusinare. Si noi care credeam c
a mai sunt si oameni slujitori ai adevarului. De unde atati tradatori?
Polilogu 2018-03-18
DA !! Asa se duce o "lupta corp la corp "dintre MINCIUNA SI ADEVAR !! Asa ceva nu seamana deloc a politica "de lehamite" !! NICI FRICA DE ISTORIE !
Total 25 comments.
Recomandari
14050
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22