Pe aceeași temă
Indicatorii ce caracterizeaza gradul de poluare a mediului înconjurator se monitorizeaza de catre APM Maramures, putand fi accesati pe site-ul institutiei. Parcurgandu-i, atrage atentia poluarea cu plumb, caracteristica zonei Baia Mare. Acest metal ataca insidios regnul animal si vegetal, influentand în mod dramatic starea de sanatate a populatiei care intra în contact cu acest agent de o toxicitate inimaginabila. In ultima perioada, asistam la o întetire a poluarii cu plumb. Sperantele de mai bine din 2004 au fost complet compromise în anul 2005, cand Coeficientul Maxim Admis (CMA) a crescut spectaculos. Concentratia de plumb în aerul atmosferic al zonei Baia Mare a fost depasita de la 4,74 pana la 17,44 micrograme pe metru cub (mgr/mc). Practic, continutul maxim masurat a depasit CMA de la 6,77 la 29,41 ori, iar continutul mediu zilnic de 1,6-5,44 ori.
Desi datele au caracter relativ (si asta nu de ieri, de azi), deoarece probele se iau numai în trei puncte, dintre care doar cel de pe strada Iza este situat în zona rezidentiala, exista dubii privind recoltarile de noapte si cele de la sfarsit de saptamana. Atunci Romplumb si Cuprom lucreaza în plin, mizand pe faptul ca populatia e mai putin atenta la valurile de gaze ce inunda panta dealului spre sud-vest si albia Sasarului, determinat de efectul nocturn al brizei de munti. Nu se iau probe din zona Centrului Vechi sau Nou si nici din extinderea sud-vestica a Baii Mari. Conform evidentelor oficiale ale Ministerului Mediului, debutul anului 2006 a consemnat depasirea CMA la plumb de circa 20 de ori. Acestea sunt motive de alarma de gradul zero pentru autoritati si pentru cetateni, pentru a mai salva, în ultimul ceas, acest oras minunat. Mai ales ca respiratia nu este un act care permite alegerea (ca bautul apei sau mancatul). Respiram aerul înconjurator fara posibilitatea de a ni-l procura la punga.
De aceea, din zona Baia Mare au disparut animalele, pasarile si insectele sensibile: albina, carabusul, randunica, broasca, barza, cioara s.a., iar din zona vegetala sufera castanul comestibil (emblematic pentru localitate). Totusi, cetateanul din Baia Mare accepta sa respire ceea ce refuza multe animale salbatice, care au parasit zona, fiindca el nu e suficient de informat. Stie putin despre efectele poluarii cu plumb, despre maladiile respiratorii cu incidenta alarmanta, endemice, boli neoplazice, saturnism (inclusiv infantil) s.a. - lucruri care fac ca speranta de viata a cetateanului sa fie mai mica cu 6-10 ani fata de media nationala.
Plumbul constituie forma finala, stabila, a procesului de dezintegrare a seriilor radioactive pe care le formeaza uraniul, actiniul si thoriul, un motiv suficient pentru a ne alarma în privinta acestui poluant perfid.
Un nedorit unicat mondial
Romplumb - atestata documentar din 1844, cred ca a functionat în forme mai primitive si înainte - practica un procedeu învechit, abandonat de marii producatori mondiali. Romplumb produce aproximativ a mia parte din productia mondiala de 5 milioane tone si polueaza cat trei uzine europene la un loc, conferind Baii Mari locul de lider european la poluarea cu plumb a unei localitati urbane.
Din 1970-1971, cand s-a dezafectat sectia de acid sulfuric, bioxidul de sulf rezultat prin arderea sulfurilor se evacueaza integral în atmosfera. E singura instalatie din lume care arde sulfuri fara a dispune de amenajarile necesare colectarii si gospodaririi bioxidului de sulf. Constructia cosului (cosurilor) de 100 m înaltime determina raspandirea gazelor pe o arie mai extinsa, aceasta putand fi o explicatie a cresterii gradului de poluare a orasului în 2005 - dupa punerea în functiune a cosului. Mentinerea ridicata a gradului de poluare cu plumb dovedeste ineficienta banilor investiti în cosuri. Daca nu construiesti o fabrica de acid sulfuric (o investitie foarte costisitoare), atunci nu sunt sanse ca Romplumb sa se încadreze în CMA, iar poluarea va continua, indiferent ce alte pseudosolutii se vor adopta, în procesul de prelucrare a concentratilor de sulfuri de plumb.
Cosurile - modalitate de extindere a zonei poluate
Punerea în functiune a cosului a demonstrat ceea ce se anticipa, si anume: se diminueaza concentratia de prafuri si bioxid de sulf prin diluare naturala, dar se mentine la un nivel ridicat, alarmant. Cosurile au diluat poluarea pe metru patrat, dar au extins aria de poluare.
Se spune ca în capitolul privind protectia mediului, acquis-ul comunitar prevede încadrarea zonei Baia Mare în limitele de poluare admise în anul 2010. Asta înseamna ca pe concetatenii nostri îi asteapta înca cinci ani de suferinte si speranta ca macar Uniunea Europeana sa realizeze ce n-am putut face noi de peste 50 de ani. Vom astepta cel putin cinci ani degeaba sa revina berzele si randunelele. In ultima vreme, Romplumb prelucreaza - în regim de prestatie (un fel de lohn) - materia prima venita din strainatate, unde pleaca si plumbul, iar noi ramanem cu poluarea. Beneficiul revine unui grup restrans de indivizi, interesele comunitatii fiind absolut straine de aceasta afacere.
Pericol public
Aceasta situatie paradoxala merita examinata îndeaproape de autoritatea locala, Prefectura si Primarie, deoarece acestora nu le poate fi indiferent modul cum se asigura conditiile de viata ale locuitorilor pe care-i guverneaza. As zice mai mult: nu credem ca pot avea o preocupare mai importanta decat starea de sanatate a cetatenilor, pe care trebuie s-o protejeze ca prioritate exclusiva.
Intentia ministrului Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, de a creste capitalul Romplumb nu se justifica, din mai multe motive:
- uzina are un proces tehnologic incomplet;
- polueaza nepermis cu plumb si cadmiu - doua substante toxice cu actiune directa asupra starii de sanatate a populatiei;
- nu dispune de autorizatii de mediu si conditii pentru a le obtine;
- desfasoara activitate de prestatie pentru parteneri straini, fara nici un beneficiu pentru comunitatea locala.
Alt poluator de forta tinde sa redevina Cuprom Baia Mare. Acesta prelucreaza materiale reciclabile, suficiente însa pentru ca sa fumege incontinuu cosul de 350 m. Insa nimeni nu stie exact ce anume emana acesta. Opinia publica nu este informata în nici un fel ce material se prelucreaza si ce gaze se evacueaza.