Pe aceeași temă
Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi în curs pentru șefia Parchetului European, este favorit să preia șefia Parchetului Național Financiar francez, echivalentul DNA din Franța, potrivit televiziunii franceze TV5, preluată de G4Media.ro
Dacă Boehnert va fi numit în fruntea echivalentului DNA din Franța, Consiliul UE nu ar mai avea practic nici un motiv să se opună numirii lui Kovesi la sefia Parchetului European. Conform postului TV5, Bohnert ar urma să-i ia locul actualei șefe a PNF, Eliane Houlette, căreia i s-a încheiat mandatul.
Consiliul UE l-a susținut până acum pe Jean-François Bohnert în cursa împotriva lui Kovesi, care la rândul său este susținută de Parlamentul European. Cele două instituții europene nu au ajuns la un compromis atât timp cât ambii candidați și-au menținut pozițiile.
Autoritățile franceze îl privilegiază pe Jean-François Bohnert, actual procuror general la Reims, pentru a conduce Parchetul Național Financiar, potrivit Le Monde. Numirea în funcție este făcută prin decret al președintelui Emmanuel Macron, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii din Franța.
Un semnal că lucrurile evoluează pozitiv pentru Kovesi, este și intervenția de joi a lui Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, din care face parte și partidul președintelui Emmanuel Macron, în plenul Parlamentului European, cerând, deblocarea procedurii de numire a procurorului șef european, înghețată înainte de alegerile europarlamentare din cauza neînțelegerilor dintre Parlamentului European și Consiliul UE.
„Trebuie să deblocăm numirea procurorului-șef european. România are o candidată puternică, aleasă de eurodeputați și de o comisie de experți pe baza competențelor ei”, a scris Cioloș pe pagina sa de Facebook, alăturând un clip cu un fragment din discursul susținut în plenul Parlamentului European, în care nu pronunță numele Laurei Codruța Kovesi, dar spune că este important ca Uniunea să dea un semnal că știe „nu doar să pedepsească, ci știe să și prevină”.
„Am așteptat prea mult pentru asta, această instituție trebuie să fie funcțională cât mai repede, pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene, de corupție, de fraudă”, a spus Cioloș.