Severin a depus plangere impotriva Parlamentului European

Fara Autor | 10.04.2012

Pe aceeași temă

 

Europarlamentarul Adrian Severin a depus o reclamaţie la Ombudsmanul European cu privire la acţiunile Parlamentului European (PE) în legătură cu publicarea articolului "Bani pentru amendamente" de către ziarul britanic Sunday Times, dupa aproape un an de la publicare.
 
Adrian Severin a confirmat, marti, depunerea reclamaţiei, în urma căreia Ombudsmanul European a deschis la 31 ianuarie cazul, potrivit Agerpres.
 
În documentul depus de europarlamentarul român spune ca PE "nu şi-a respectat regulile de securitate, permiţând astfel ca doi jurnalişti de la Sunday Times să acţioneze sub acoperire în incinta Parlamentului, făcând înregistrări neautorizate cu dispozitive de înregistrare audio şi video, printre alte lucruri".
 
Potrivit textului reclamatiei, PE nu a depus plângeri penale împotriva Sunday Times şi nici nu a informat procurorul public competent cu privire la pătrunderea ilegală în incinta sa. În plus, legislativul UE nu a reuşit să impună sancţiunile prevăzute în regulamentul privind comportamentul fotografilor şi al echipelor de televiziune în interiorul clădirilor sale de la Bruxelles şi Strasbourg (decizia biroului de la 7 septembrie 2005).
 
Adrian Severin acuză de asemenea PE că nu l-a apărat de acuzaţiile împotriva sa şi nu i-a oferit asistenţă juridică. Mai mult, Parlamentul nu are un organism specializat sau o procedură pentru a-i apăra pe eurodeputaţi împotriva acuzaţiilor defăimătoare.
 
În reclamaţie se susţine că, atunci când a sigilat biroului reclamantului, "Parlamentul a acţionat fără o bază legală corespunzătoare, cum ar fi un mandat judiciar, şi nu a respectat imunitatea şi drepturile la apărare ale reclamantului". Parlamentul ar trebui să investigheze încălcarea regulilor sale de securitate şi să acţioneze corespunzător, sustine Severin.
 
De asemenea, PE ar trebui să adopte reguli clare pentru a face obligatorie asistarea europarlamentarilor care au fost acuzaţi de nereguli de terţe părţi sau al căror comportament este investigat de alte instituţii UE. Parlamentul ar trebui să stabilească o procedură pentru investigarea internă a unor astfel de cazuri, asigurându-se în acelaşi timp că drepturile europarlamentarilor vizaţi sunt pe deplin respectate, se solicită în reclamaţie.
 
În plus, Adrian Severin cere să i se redea "imediat" accesul liber la birourile sale, care au fost sigilate în urma informatiilor dezvaluite de publicatia Sunday Times, în martie 2011.
 
Adrian Severin a fost implicat în scandalul "bani în schimbul amendamentelor", după ce reporteri sub acoperire ai publicaţiei britanice "The Sunday Times" au propus mai multor membri ai PE să le plătească diverse sume de bani în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar fi fost susţinută şi promovată de respectivii deputaţi. Dezvăluirile au făcute de publicaţia britanică la 20 martie 2011. Adrian Severin şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22